KNHB en clubs leggen conflict bij: Oranje naar Champions Trophy

De KNHB en de Hoofdklasse-clubs hebben overeenstemming bereikt over het competitieprogramma van komend seizoen en hun conflict bijgelegd. De hockeybond stemt in met een kortere voorbereidingstijd van de Oranje-teams, waardoor er bij de Hoofdklasse Dames een speelronde extra op zondag is en bij de Heren twee speelronden extra op zondag zijn.

Voor de Hoofdklasse-teams was die aanpassing van het competitieschema reden hun blokkade voor deelname van de Oranje Dames aan de Champions Trophy Dames op te heffen.

‘Ik ben blij dat we er na goed overleg zijn uitgekomen’, stelt KNHB-directeur Erik Gerritsen. ‘Er ligt nu een competitieschema dat, met geven en nemen aan beide kanten, recht doet aan de belangen van de verenigingen én de nationale teams. Met het bereikte compromis staan nu ook de contouren vast van de voorbereiding op de internationale toernooien. We hebben met elkaar afgesproken die periodes van voorbereiding op korte termijn in detail verder uit te werken met de verenigingen die internationals leveren.’

Verantwoordelijkheid

Voorzitter Madeleine Buise van de Hoofdklasse CV, het vertegenwoordigende orgaan van de Hoofdklasse clubs, is vooral blij dat het conflict uit de wereld is. ‘Het is een stevig en langdurig proces geweest. We hebben een compromis waar alle clubs achter staan, maar bij geen van verenigingen gaat de vlag in top. Het blijft een ingewikkelde materie, daarom is er ook zo lang over gesproken. Maar wij nemen als clubs ook onze verantwoordelijkheid naar de sport en de buitenwereld. Daarom is het goed dat dit akkoord er nu ligt.’

Hockey Pro League

De clubs waren boos op de KNHB omdat in hun ogen de Hoofdklasse te veel moest lijden onder de internationale kalender. Door de start van de nieuwe Hockey Pro League in 2019 was in hun ogen al voldoende geschoven met de speeldagen in de tweede helft van de competitie. Ze eisten meer daarom meer speeldagen op zondag in de Hoofdklassen voor de winterstop. Ze vonden dat de bond moest bedanken voor deelname aan de Champions Trophy Dames en wilden inkorting van de voorbereidingstijd op het WK Heren, dat eind november/begin december in India wordt gespeeld. Om hun eisen kracht bij te zetten, dreigden de clubs internationals niet af te staan voor de Champions Trophy voor vrouwen.

Start Hoofdklasse Heren op 26 augustus

Om de clubs tegemoet te komen, heeft de bond de voorbereidingstijd op de toernooien bij zowel de Oranje Heren als Oranje Dames ingekort. De laatste speelronde in de Hoofdklasse Heren is verschoven van zondag 14 oktober naar zondag 21 oktober. Bondscoach Max Caldas heeft hierdoor de laatste vijf weken tot het begin van het WK de internationals volledig tot zijn beschikking. Dat was zes weken. De competitiestart van de Hoofdklasse Heren is nu op 26 augustus, dat is een week eerder dan de Hoofdklasse Dames.

Week voorbereiding Oranje Dames op de Champions Trophy

Bondscoach Alyson Annan kan zich met haar groep slechts een week volledig voorbereiden op de Champions Trophy in China. Dat was in de eerste opzet nog twee weken. De laatste speelronde voor de winterstop is nu 11 november geworden in plaats van 4 november.

Volledige programma Hoofdklasse

Bekijk op KNHB.nl het volledige competitieprogramma in de Hoofdklasse van het seizoen 2018/2019.


Wat vind jij? Praat mee...