Kyra Fortuin: ‘Dit doet pijn, dit breekt mijn hart’

Veertig seconden was het sterke SCHC in de NK-finale tegen Den Bosch verwijderd van een beslissende shoot-outserie, die hen de eerste landstitel in de clubgeschiedenis had moeten bezorgen. Maar een lage strafcorner van international Frédérique Matla leverde de hockeysters van SCHC een trauma op (2-1 verlies).

Pijn lijden zit in het DNA van de club uit Bilthoven. Verliezen is voor de arme speelsters in het rood-blauw vanzelfsprekender dan winnen. Twaalf keer eindigden de play-offs voor hen met een stomp in de maag. Maar de nederlaag van deze zondagmiddag deed nog véél meer pijn dan dat. Hij moet hebben gevoeld als een dolksteek in het hart.

Aanvaller Kyra Fortuin (25) heeft normaal gesproken een vlotte babbel. Maar een kwartier nadat haar hart begon te bloeden, was ze sprakeloos. Stamelend zocht ze naar de juiste woorden, voor zich uit starend in de dug-out. Eén van haar ogen gericht op het feest van Den Bosch. ‘Dit doet pijn. Dit breekt mijn hart. Ik kan nog steeds niet helemaal bevatten wat er is gebeurd. We waren zo ontzettend dichtbij. Ik heb hier eigenlijk geen woorden voor. Behalve dan dit ontzettend hard aankomt’, verzuchtte ze.

Bij Famke Richardson en Ginella Zerbo komt de klap hard aan. Foto: Willem Vernes

Ik had het die meiden zo ontzettend gegund om landskampioen te worden. Ze hebben fantastisch gespeeld Coach Lucas Judge

Zondagmiddag in het hol van de leeuw was het net alsof Stichtsche niet één, maar twee keer verloor. Toen sleepfenomeen Matla de bal over de grond via keepster Alexandra Heerbaart het doel in sleepte, daalde voor SCHC de hel neer op het veld aan de Oosterplas. Uitloopster Miloe Jaeger smeet woest haar masker op de grond. Keepster Heerbaart staarde zwijgend voor zich uit, zittend op het veld.

Veertig seconden later verloor Stichtsche gevoelsmatig opnieuw. Bij het klinken van de toeter vielen de speelsters om als plastic soldaatjes op een tafelblad waar je tegenaan hebt gestoten. Het was hartverscheurend om ze zo te zien lijden, na het spelen van een heerlijke NK-finale. Minutenlang veegde spits Ginella Zerbo haar gezicht droog. Middenvelder Xan de Waard, zes play-offwedstrijden op rij de beste speelster van SCHC, verdween achter de boarding in de armen van haar vriend Terrance Pieters.

Coach Lucas Judge liep zijn speelsters één voor één af. Hij troostte hen met een warme knuffel. ‘Ik leef ontzettend met ze mee. Van tevoren weet je dat je deze wedstrijd kunt verliezen. Maar dit scenario is hartverscheurend. Ik had het die meiden zo ontzettend gegund om landskampioen te worden. Ze hebben fantastisch gespeeld.’

Xan de Waard ligt verslagen op de grond. Foto: Willem Vernes

Ongeslagen in de competitie

Voor Judge was dit seizoen zijn tweede als hoofdcoach in Bilthoven, nadat hij twee jaar lang assistent was onder Nettie van Maasakker. Hij was dit jaar de architect van het ‘nieuwe’ Stichtsche, dat in topwedstrijden tegen Den Bosch niet meer verkrampt op het veld stond, maar juist met geloof in eigen kunnen. Het was alsof de hockeysters van SCHC ergens dit seizoen hun mouw opstroopten en een injectienaald in hun bovenarm lieten zetten met een dosis zelfvertrouwen. De wil om te winnen is onder leiding van Judge groter geworden dan de angst om te verliezen.

‘Na de verloren halve finale tegen Amsterdam van afgelopen zomer besloot ik wat de volgende stap was die we moesten zetten’, vertelde de in Australië geboren coach. ‘In mijn ogen zat ‘m dat niet in techniek of tactiek. We hebben talent genoeg. Ik vond vooral dat wij onszelf in de weg zaten. Wij moesten leren om veel meer met elkaar in verbinding te staan. Daar hebben we veel tijd in geïnvesteerd. Dat heeft absoluut zijn vruchten afgeworpen. Kijk naar wat we het afgelopen seizoen hebben neergezet. Ongeslagen in de competitie. De minst gepasseerde verdediging. De meest gewonnen wedstrijden achter elkaar. We zijn ten opzichte van vorig jaar enorm gegroeid.’

Suzanne Homma en Anna de Geus verwerken de nederlaag. Foto: Willem Vernes

Toch blijft de prijzenkast van SCHC alleen gevuld met het enige gewonnen zilverwerk in de clubgeschiedenis, de Europa Cup van 2015. Die conclusie blijft keihard. Maar Fortuin verwacht dat het bloeden de komende dagen afneemt. ‘Wij hebben de kwaliteiten om landskampioen te worden. Dat hebben we vandaag bewezen. Momenteel overheerst het verdriet dat het niet gelukt is, maar in de loop van komende week komt het besef echt wel dat we dit jaar iets bijzonders hebben gepresteerd. We hebben een fantastisch seizoen achter de rug. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.’


Wat vind jij? Praat mee...