KZ-coach Jorge Nolte: ‘Nu een stabiele hoofdklasser worden’

Met de veelbesproken promotie naar het hoogste niveau van Nederland begon voor Klein Zwitserland het bouwen aan een ploeg die zich staande moet kunnen houden in de Hoofdklasse. ‘We gaan niet een jaar feestvieren. We willen in de Hoofdklasse blijven’, benadrukt coach Jorge Nolte.

Over twee weken trapt Klein Zwitserland de competitie af tegen degradatieconcurrent Victoria, dezelfde tegenstander als waartegen de promovendus afgelopen zondag een oefenwedstrijd speelde. De krachtsmeting eindigde in een 1-3 nederlaag.

Een strafcorner van aanwinst Lotte van Dongen (Tilburg) spatte wel uiteen op de lat en een schot voor open doel ging naast. Maar wat desondanks vooral bleef hangen, was dat Klein Zwitserland over zeventig minuten een maatje te klein was voor Victoria, dat nog zonder de twee Argentijnse olympiërs Victoria Sauze en Julieta Jankunas speelde. Veel te snel stond de ploeg met 0-2 achter. Veel te veel technische fouten werden er in het laatste kwart gemaakt, waardoor een slotoffensief niet van de grond kwam.

‘Ik ben absoluut niet tevreden. Afgelopen donderdag haalden we tegen Stichtsche (1-0 verlies) zeventig minuten lang een constant niveau. Maar nu tegen Victoria lukte dat om de een of andere reden niet’, erkende Nolte na afloop van de wedstrijd. ‘We weten dat er werk aan de winkel is. Voor ons is het belangrijk om stabieler te worden. Onze ups zijn prima, maar onze downs zijn te laag. Het is duidelijk dat we de komende twee weken een aantal stappen moeten zetten.’

Jorge Nolte in het kringetje in de oefenwedstrijd Klein Zwitserland-Victoria (1-3). Foto: Orange Pictures/Kees Kuijt

Lang geen competitie meer gespeeld

De laatste competitiewedstrijd van Klein Zwitserland was tegen MOP op 27 september 2020. Ruim elf maanden geleden. Over heel 2020 speelde de ploeg Jorge Nolte slechts vier competitiewedstrijden; één in maart en drie in september. Dat steekt allemaal behoorlijk af tegen de volledige competitie die de elf andere Hoofdklasse-clubs vorig seizoen hebben gespeeld, haalt Nolte aan.

‘Voor alle Hoofdklasse-teams geldt, net als voor ons, dat zij in de zomer stil hebben gelegen en sinds een paar weken weer aan het opstarten zijn. Maar wij hebben het afgelopen jaar zó weinig wedstrijden in de benen gehad dat we duidelijk van verder moeten komen dan zij. Wij zullen langer de tijd nodig hebben om ritme op te doen. Voor ons is het de komende periode echt een kwestie van kilometers maken’, vertelt hij.

Vanaf het moment dat halverwege april officieel bekend werd dat Klein Zwitserland op basis van drie gewonnen wedstrijden promoveerde, begon voor de club uit Den Haag de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Vanaf toen viel de ploeg ook onder het Hoofdklasse-protocol en hadden ze toestemming om wedstrijden te spelen, iets dat voor niet-Hoofdklasse-teams vanwege de toen geldende coronaregels verboden was. Alleen was het moeilijk om tegenstanders te vinden, want veel hoofdklassers begonnen na de laatste speelronde juist aan een rustperiode.

‘Wij konden natuurlijk niet zeggen dat we vijf weken met vakantie gingen, want we wisten dat we een mega-achterstand hadden,’ zegt Nolte, die wel Bloemendaal, Victoria en de Jong Oranje Dames uiteindelijk zover kreeg om tegen te oefenen. Ook regelde hij wedstrijden tegen Jongens B1 en Jongens A1. ‘Maar je speelt natuurlijk liever tegen teams uit je eigen competitie.’

Aanwinst Jules Meffert uit Duitsland. Foto: Orange Pictures/Kees Kuijt

 

Cadeautjes zijn er om te worden uitgepakt. Aan ons om te laten zien dat we op dit niveau thuishoren. KZ-coach Jorge Nolte


De promotie werd Klein Zwitserland weliswaar in de schoot geworpen, maar was wel een langgekoesterde wens van de club. Twee jaar geleden werd Nolte aangesteld als hoofdcoach om hetzelfde kunstje te flikken als met Bloemendaal, de club die hij in het verleden naar de Hoofdklasse loodste.

Daarom bouwde Klein Zwitserland de afgelopen maanden aan een ploeg die volgens Nolte sterk genoeg moet zijn om met de andere ploegen onderin mee te kunnen strijden. Vanuit Nieuw-Zeeland werden Frances Davies en Tarryn Davey binnengehaald, twee internationals die allebei actief waren op de Olympische Spelen van Tokio, waar ze in de kwartfinale werden uitgeschakeld door Nederland. Onlangs werd ook de komst van de Duitse speelster Jules Meffert afgerond. Ook maakten onder meer oud-Laren-speelster Florine van Grimbergen (Braxgata) en Demi Lefranc (hdm) de overstap naar KZ.

‘Victoria is een mooi voorbeeld van een club waar na de promotie hard gewerkt is en wat erin geresulteerd heeft dat ze nog altijd in de Hoofdklasse spelen. Dat hebben ze knap gedaan. Dat geldt ook voor Pinoké, die de afgelopen jaren zijn doorgegroeid’, zegt Nolte. ‘Diezelfde ambitie hebben wij ook. Wij willen een stabiele hoofdklasser worden. Dat is ook het DNA van deze club. Heren 1 is het ook gelukt om in de Hoofdklasse te komen en te blijven. Ik vind het mooi om te zien dat de club er ook alles aan doet om Dames 1 zo goed mogelijk te faciliteren. We zijn blij dat we in de Hoofdklasse mogen spelen en zullen er alles aan doen om erin te blijven. Cadeautjes zijn er om te worden uitgepakt. Aan ons om te laten zien dat we op dit niveau thuishoren.’

Transferlijst Klein Zwitserland

Speler Naar Van
Tarryn Davey Klein Zwitserland Nieuw-Zeeland
Frances Davies Klein Zwitserland Nieuw-Zeeland
Sietske Brüning Klein Zwitserland Eigen jeugd
Florine van Grimbergen Klein Zwitserland Braxgata (Bel)
Lotte van Dongen Klein Zwitserland Tilburg
Demi Lefranc Klein Zwitserland hdm
Lise Bom Klein Zwitserland Ring Pass
Jules Meffert Klein Zwitserland Duitsland
Fleur Honing Stopt Klein Zwitserland
Meintje Stumpel Victoria Dames 2 Klein Zwitserland
Eline Veen Stopt Klein Zwitserland
Meike van Haeringen Australië Klein Zwitserland
Quirine Comans Amerika Klein Zwitserland
Hannah Huibregtsen Stopt Klein Zwitserland
Veerle Groeneveld Spanje Klein Zwitserland
Damy Sisterman Stopt Klein Zwitserland

 


3 Reacties

  1. RobDux

    Mooi toch, al die verenigingen die een stabiele hoofdklasser willen worden. Zal spannend worden.

  2. Badwaiter

    Het wordt hooguit spannend wie er direct degradeert. De twee HK ‘play out’ clubs zullen zich eenvoudig weten te handhaven aangezien het gat met de PK alleen maar groter is geworden.

  3. valley-in-the-alps

    @BW ... futuroloog? De PK is ‘n goede competitie om aan te sluiten bij de HK. Als voorbeeld dames Tilburg zouden niet misstaan in de HK dit seizoen. In de HK is het gat tussen top en onderste regionen groter.


Wat vind jij? Praat mee...