Laatste speelronde Hoofdklasse: de scenario’s op een rijtje

Tijdens de laatste speelronde in de Hoofdklasse Dames en de Tulp Hoofdklasse Heren vallen de laatste beslissingen. De dames van Laren lijken te gaan degraderen, maar HGC is nog niet honderd procent veilig, terwijl Amsterdam en Den Bosch vechten om de koppositie. Bij de heren jagen Pinoké en Den Bosch om het vierde en laatste ticket voor de play-offs. Laatstgenoemde kan ook nog derde worden. De mogelijke scenario’s op een rijtje.

Het verblijf van Laren in de Hoofdklasse hangt aan een zijden draadje. De hekkensluiter van de Hoofdklasse Dames sprokkelde dit seizoen dertien punten bij elkaar. Dat zijn er twee minder dan nummer 11 HGC. Alleen een overwinning op Den Bosch kan nog voorkomen dat Laren volgend seizoen voor het eerst sinds 1989 geen hoofdklasser meer is.

Stunt Laren aan de Oosterplas, dan wordt het nog akelig spannend onderin. Dan ligt de focus in Eindhoven, waar het sinds afgelopen weekend veilige Oranje-Rood tegenstander HGC ontvangt. Pakt HGC een punt, degradeert HGC op basis van aantal gewonnen wedstrijden. Maar dan moet, zoals gezegd, Laren dus wel winnen in Den Bosch. Een overwinning van HGC betekent sowieso dat het doek valt voor Laren.

Amsterdam en Den Bosch jagen op koppositie

In de top van de Hoofdklasse Dames is het niet heel spannend meer. Het is al zeker dat SCHC de reguliere competitie als derde afsluit. De dames van hdm, aankomende zondag spelend tegen Amsterdam, gaan als nummer vier de play-offs in. De ploeg van Ivar Knötscke treft daarom in de halve finale de koploper van de Hoofdklasse Dames.

Eén ding is zeker: Ireen van den Assem (hier rechts) speelt haar laatste play-offs voor Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Wie dat wordt, zou nog spannend kunnen worden. Amsterdam en Den Bosch jagen allebei om de koppositie, die recht geeft op het thuisvoordeel in de play-offs en een EHL-ticket. Momenteel is Den Bosch op basis van een beter doelsaldo (67 om 51) koploper. Winst van Den Bosch op Laren zal dus genoeg zijn om eerste te worden.

Mannen van Pinoké hopen op een wonder

In de Tulp Hoofdklasse Heren is Bloemendaal al lang en breed zeker van de eerste plaats, maar daar is het nog altijd wel de vraag wie het laatste ticket voor de play-offs pakt. Naast Bloemendaal zijn Kampong en Rotterdam al zeker voor de strijd om de landstitel. Den Bosch en Pinoké jagen op het vierde ticket.

Pinoké werkte afgelopen weekend met de 10-0 zege op Almere aan het doelsaldo. Foto: Willem Vernes

Den Bosch heeft de beste papieren. De ploeg van Eric Verboom moet winnen van Hurley om zich te verzekeren voor het toetje van het seizoen. Een gelijkspel is niet genoeg, omdat Pinoké met slechts twee punten achterstand een veel beter doelsaldo (37 om 13) heeft. De Steekneuzen ontvangen komende zondag in het Amsterdamse Bos Tilburg en zullen er alles aan doen om de druk op Den Bosch op te voeren.

Den Bosch derde?

Wint Den Bosch van Hurley, dan maakt de ploeg van Eric Verboom zelfs nog kans op de derde plaats. Koploper Bloemendaal moet dan winnen van Rotterdam, waardoor Den Bosch op basis van aantal gewonnen wedstrijden op de ranglijst over Rotterdam heengaat.

Coach Eric Verboom ziet dat Den Bosch op pole position staat voor het vierde en laatste playoff-ticket. Foto: Willem Vernes

De Rotterdammers gaan dan als nummer vier de play-offs in en treffen Bloemendaal een week later nog minstens twee keer voor de halve finale. Mocht niet Den Bosch, maar Pinoké beslag leggen op het laatste playoff-ticket, dan is Rotterdam ongeacht de uitslag tegen Bloemendaal zeker van de derde plek en treft het Kampong in de halve finale van de play-offs.


10 Reacties

 1. Runa Honig

  HGC is NIET honderd procent veilig, moet het zijn in de koptekst, redactie. Het meest cruciale woord.....

  1. stekel

   Hoop doet leven😂

 2. Sjoerd Maresch

  Scherp! Het is aangepast, bedankt.

 3. lynnBosman

  We kunnen in ieder geval op Ziggo zien of Laren degradeert en DB eerste blijft

  1. Eelco Houwink

   Ik kan - uit naam van Hen die niet meer gehoord kunnen worden - slechts als volgt repliceren: Nooit en te nimmer zullen de dolgedraaide cohorten uit ‘s Lands nieuwbouwwijken een permanente verbanning der klassieke Larense Hockeygoden verwezenlijken. Laat staan om vale pogingen daartoe tot hun verantwoording te kunnen of willen rekenen. Want veeleer zal dat, naast schijnbare en tijdelijke zielenrust, slechts tot onheil en de Vloek der Erfgooiers leiden. Geen sterveling zal dat op zijn geweten willen hebben, gener zal dat lot willen of kunnen dragen. De uiteindelijke afstraffing te dien - ook al komt die vele PK-jaren later - zal immers meedogenloos en vol ongenade zijn. Niemand kan zich dat wensen of wil daartoe handelen. Ge zijt gewaarschuwd teneinde - in groter verband - voorkomend te zijn.

  2. aernoud-lippmann

   Jammer , weer Laren en weer Den Bosch ! Waarom niet eens OR -HGC ...?

 4. lynnBosman

  Is toch nu de meest logische wedstrijd? Den Bosch kan eerste worden, Laren degraderen. Neemt niet weg dat in een eerder stadium voor andere wedstrijden gekozen had kunnen worden.

  1. aernoud-lippmann

   LAREN ( te) vaak gezien laatste weken , HGC danes ook niet veilig en nooit op tv , en Den Bosch in Play offs nog 4 tot 6 x komende weken op tv ... vandaar !

 5. Hockeyfeest

  Op zich zou ik HGC-OR ook best willen zien. Lijkt me een stuk spannender dan Laren-DB. Al zal HGC wel winnen. OR is (net) veilig en speelt nergens meer voor. DB zal willen winnen. Als Laren niet direkt goals tegen krijgt, zullen ze er vast een leuke vechtwedstrijd van maken. Als ze snel goals tegen krijgen, zal het pijnlijk worden. Daar zit ook ik niet op te wachten. Ik vond dat Laren vorige week pijnlijk duidelijk de zwakte van SCHC bloot wist te leggen. Wie weet!

 6. misha-van-oostveen

  OR-HGC, daar zit de neutrale toeschouwer toch totaal niet op te wachten. Wordt er direct een andere zender op gezet. DB gaat erop en erover zo dat ze het thuisvoordeel in de play-offs hebben. Al zal dit nu veel minder belangrijk zijn. Laren zal uiteindelijk blij zijn dat ze ‘verlost’ zijn vd HK.


Wat vind jij? Praat mee...