Laren laat kans liggen om Den Bosch pijn te doen

Aan het begin van dit seizoen geloofde vrijwel niemand in de kansen van Laren, dat met het afscheid van Naomi van As een hoop kwaliteit had ingeleverd. Inmiddels begint de ploeg haar draai steeds beter te vinden en had het zondagmiddag niet veel gescheeld of Laren was verantwoordelijk geweest voor het eerste puntverlies van het oppermachtige Den Bosch dit seizoen.

‘Ik vond ons niet goed. Ik vond ons zelfs heel matig. Rommelig’, zei Den Bosch-coach Raoul Ehren na afloop van de wedstrijd die zijn ploeg ternauwernood met 2-1 won. ‘We hebben bij lange na niet ons niveau gehaald. Als bij ons iedereen een 7 scoort, wordt het leuk. Maar als te veel meiden dat niet doen, wordt het lastig. We hebben nu weliswaar 21 punten uit 7 wedstrijden en ook pas twee tegengoals gekregen, maar dit niveau is niet voldoende is om de play-offs mee in te gaan. Dat is onmogelijk.’

Bij Den Bosch speelt Rosa Fernig (links), afkomstig uit de jeugdopleiding, dit seizoen op rechtsachter. A-junior Teuntje de Wit maakte zondag haar debuut voor Den Bosch Dames 1. Foto: KNHB/Frank Uijlenbroek

Twee vroege treffers zorgden voor een vermakelijk eerste kwart

Met twee vroege treffers in het eerste kwart beloofde deze topper een spectaculaire wedstrijd te worden. Het ietwat schlemielige doelpunt waaruit Laren in de zesde minuut op voorsprong kwam, was ideaal om Den Bosch uit de tent te lokken en de wedstrijd open te breken. Door een pass van achteruit van Lieke van Wijk werd Macey de Ruiter helemaal vrij voor het doel van Den Bosch gezet. Oog in oog met keepster Josine Koning tikte ze de bal nog net in de korte hoek naast Koning, die op het verkeerde been stond: 0-1.

Twee minuten later ramde Frédérique Matla de gelijkmaker alweer binnen. Het was een wervelend begin van deze topper, waarin het vooral de vraag was hoe goed Laren nu daadwerkelijk is nadat het dertien punten uit de eerste zes wedstrijden veroverde en dik verdiend op de derde plaats van de ranglijst stond.

Lieke van Wijk en assistent-coach Hans Hekman tellen het aantal speelsters voor aanvang van de tweede helft. Foto: KNHB/Frank Uijlenbroek

Na het doelpunt van Imme van der Hoek gebeurde er weinig spectaculairs meer

Het spektakel zette zich voort toen Lidewij Welten een voorzet vanaf rechts bij de tweede paal net naast tipte. Even later dribbelde ze weer als vanouds over de achterlijn en liet ook rechtsachter Rosa Fernig, het zoveelste talent uit de jeugdopleiding van Den Bosch, een kunststukje zien. Opgesloten aan de zijlijn draaide ze zichzelf met een fraaie beweging knap vrij en gaf ze de bal meteen voor, wat een ‘oh’ en ‘ah’ van het publiek opleverde.

Toen Imme van der Hoek in het tweede kwart een bal vanaf links, gegeven door Lieke Hulsen, keurig in het doel liep, leek de wedstrijd opeens gespeeld. Na rust was er niets meer terug te zien van het boeiende schouwspel dat beide ploegen daarvoor hadden getoond.

Het meeste vuurwerk kwam uit een strafcornervariant van Den Bosch, waar Ireen van den Assem net deed of zij de bal ging pushen, maar hem toch naar links afschoof op Frédérique Matla. Zij sleepte de bal snoeihard tegen lijnstopper Lieke van Wijk aan, die met pijn naar de grond ging. Uiteindelijk kwam ze toch weer overeind en kon ze de wedstrijd uitspelen. In de slotfase was zelfs nog een cruciale rol voor haar weggelegd.

Lieke van Wijk is getroffen door een bal en wordt verzorgd door haar teamgenoot Florine van Grimbergen. Foto: KNHB/Frank Uijlenbroek

Twee strafcorners van Laren in de laatste minuut waren de uitgelezen kans om Den Bosch pijn te doen

Het was typisch zo’n wedstrijd waarin Den Bosch meer tegenstand kreeg dan gemiddeld, maar uiteindelijk toch relatief eenvoudig een overwinning boekte. Al was het wel billenknijpen toen Laren vlak voor tijd een vliegende keepster opstelde en in de laatste minuut twee strafcorners haalde.

Lieke van Wijk – normaal gesproken een strafcornerspecialiste, maar dit seizoen nog geen enkel doelpunt uit een strafcorner gemaakt – pushte op Koning, waarna de bal uiteenspatte op een voet en Van Wijk het nog een keer mocht proberen. De tweede keer wierp Lidewij Welten zich voor de bal en stortte naar de grond. Daarna klonk het eindsignaal. Even later strompelde Welten – met drie punten op zak – alweer richting de verslaggever van Ziggo Sport.

Raoul Ehren: ‘Het mag natuurlijk nooit gebeuren dat wij in de slotfase in zo’n positie terecht komen. Dat ging veel te makkelijk. Laren haalde hun keeper eruit, gaven de bal vanaf achteruit een ram naar voren en drie seconden later was het een corner. Zoiets maak ik zelden mee.’

Leurink: ‘We doen het dit seizoen verrassend goed’

Laren-aanvoerder Laurien Leurink: ‘Normaal vind ik het altijd slecht als we hebben verloren. Nu denk ik: het ging eigenlijk best prima. Soms moet je tevreden zijn. Kijk naar hún team en kijk naar óns team. Dat is toch een groot verschil?’

‘We doen het dit seizoen verrassend goed, misschien wel beter dan verwacht. Dat komt omdat we er snoeihard voor werken. Toch dachten veel mensen dat we het dit jaar minder goed zouden doen, natuurlijk omdat Naomi is gestopt. Maar er staat een mooi team op het veld dat hard voor elkaar werkt. Als iemand een bal verliest, rent iedereen terug. We zijn goed op weg.’

Den Bosch – Laren 2-1 (2-1)
‘6 Macey de Ruiter 0-1
‘8 Frederique Matla 1-1
’26 Imme van der Hoek 2-1