Late goal Dirkse van den Heuvel bezorgt SCHC playoff-ticket

Dankzij een doelpunt van Carlien Dirkse van den Heuvel in de 68ste minuut heeft SCHC zich donderdagavond tegen Laren (1-0) geplaatst voor de play-offs. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan zijn Laren (38 pt +16) en Oranje-Rood (38 pt +13) verwikkeld in een loeispannende strijd om het laatste ticket, die waarschijnlijk ontploft als beide kanshebbers elkaar in de laatste speelronde ontmoeten.

Lang, heel lang, hield Laren-keepster Joyce Sombroek haar ploeg met enkele prachtige reddingen op de been. Maar toen Caia van Maasakker twee minuten voor tijd voor de vijfde keer voor een strafcorner mocht aanleggen, moest Sombroek zich gewonnen geven. Een variant op Carlien Dirkse van den Heuvel, die de bal strak binnentipte, zorgde voor een explosie van gejuich in Bilthoven, waar veel trouwe supporters de zeer aantrekkelijke donderdagavondwedstrijd bijwoonden.

De dames van SCHC juichen na het winnende doelpunt van Carlien Dirkse van den Heuvel. Foto: Koen Suyk

SCHC zocht meteen de aanval

Met twee kansen in de eerste drie minuten ging SCHC meteen met man en macht op jacht naar het felbegeerde ticket dat recht geeft op deelname aan de play-offs. Vanaf de eerste seconde was duidelijk dat Stichtsche het zeker niet op de laatste competitiewedstrijd tegen Den Bosch wilde laten aankomen.

Een schitterende diepe bal van international Xan de Waard halverwege het eerste kwart leek de openingstreffer in te luiden. Binnen drie seconden stond SCHC opeens aan de andere kant van het veld. In de cirkel zocht Carlien Dirkse van den Heuvel de combinatie met Claire Verhage, waarna ze de bal terugkreeg en vrij kon schieten. Maar in het doel van Laren staat Joyce Sombroek, voormalig Wereldkeepster van het Jaar, die het einde van haar clubcarrière via deelname aan de play-offs graag cachet wil geven en met een knappe redding een tegentreffer voorkwam.

Roos Drost (SCHC) in duel met Josien Galama en Lieke van Wijk (Laren). Foto: Koen Suyk

Wachten op de openingstreffer

Op een verprutste strafcorner en een gevaarlijke uitbraak na kwam Laren het eerste kwart nauwelijks in het spel voor. Met twee sleeppushes van Caia van Maasakker en een schot van Xan de Waard ging ook in het tweede kwart de meeste dreiging van Stichtsche uit, dat gehavend aan de start verscheen. Vanwege de Commonwealth Games speelden keepster Maddie Hinch en vleugelverdedigster Natalie Sourisseau nog altijd niet mee en daarnaast was Famke Richardson geblesseerd.

Ook in het derde kwart hield Sombroek haar ploeg op de been met een redding op een strafcorner van Caia van Maasakker. Stichtsche gooide nog eens een overdosis energie in de wedstrijd, terwijl Laren vrijwel geen enkele kans creëerde. SCHC moest geduld houden en dan was het wachten op de openingstreffer. Via een gemiste tip-in van Claire Verhage en een schot op de paal van Charlotte Stapenhorst kreeg SCHC enkele opgelegde kansen, maar de bal ging er niet in.

Matchwinner Carlien Dirkse van den Heuvel neemt de complimenten in ontvangst. Foto: Koen Suyk

Doelsaldo belangrijk voor Laren

Pas twee minuten voor tijd maakte Dirkse van den Heuvel de dikverdiende openingstreffer. Het was de goal die ervoor zorgde dat Laren (38 pt +16) en Oranje-Rood (38 pt +13) waarschijnlijk onderling moeten uitvechten wie het vierde playoff-ticket bemachtigt. Zondag speelt Laren eerst nog uit tegen Huizen en ontvangt Oranje-Rood thuis Kampong. In hun strijd kan het doelsaldo nog wel eens beslissend zijn. Wat dat betreft bewees Sombroek haar ploeg donderdagavond, ondanks de nederlaag, een uitstekende dienst.


Wat vind jij? Praat mee...