Laura Marell neigt naar stoppen met hockeyen, na late mededeling Laren

Het is nog onduidelijk wat de toekomstplannen zijn van de 23-jarige middenveldster Laura Marell, die in juni bij Laren hoorde dat er geen plek voor haar was in de selectie. Ze neigt naar stoppen, om het plezier in het hockeyen na een vervelend seizoen weer terug te vinden.

Het ene moment wil Marell stoppen met hockeyen en denkt ze na over de buitenlandse stage van haar studie International Business and Languages. Het volgende moment begint het toch nog te kriebelen bij de middenveldster, die na drie seizoenen hockeyen in ’t Gooi op zoek kon naar een andere club.

‘Het moment dat me werd meegedeeld bij Laren dat er geen plek was, kwam best wel laat. Alle hoofdklasseteams waren al aan het trainen met nieuwe meiden. Voor mij was het even klote. Ik ben de afgelopen dagen wel gebeld door wat andere clubs. Zoiets geeft ergens ook nieuwe energie, maar ik ben er nog niet uit wat ik zelf zou willen.’

Laura Marell (Laren) met Shihori Oikawa (Oranje-Rood) . Hoofdklasse dames Laren-Oranje Rood (0-4). Foto: Koen Suyk

Appjes van Laurien Leurink verleidden Marell bij Laren te gaan hockeyen

Marell hockeyde haar jeugd bij SCHC in Bilthoven, waar ze Dames 1 haalde. Na een seizoen Hoofdklasse bij SCHC, verkaste ze naar Pinoké, waar ze een jaar speelde. Toen de Steekneuzen degradeerden, vertrok ze naar Laren. Na drie seizoenen is dat boek gesloten, voor de relatief jonge Marell. Ze blikt terug op mooie, maar ook soms moeilijke hoofdklassejaren.

‘Bij SCHC was het vooral heel leerzaam. Ik moest als jonkie het vuile werk op het middenveld opknappen. Daarna speelde ik bij Pinoké in een superleuk jong team. Daar heb ik veel geleerd en heb ik mezelf echt ontwikkeld. We degradeerden, maar ik wilde niet per se zelf verder kijken. Toen kwam Laren. Die waren heel enthousiast. Ik kreeg appjes van Laurien Leurink (nu SCHC, red.). Het was moeilijk nee zeggen, dus toen ben ik head first in dat avontuur gedoken.’

De middenveldster beleefde twee goede seizoenen bij Laren, met veel minuten, maar dat werd afgelopen jaar onder coach Marc Materek – de nieuwe assistent bij hdm – soms gereduceerd tot drie keer drie minuten in de spits meehobbelen. ‘Als je denkt dat je de ballen uit je broek rent op de training, maar je dan alsnog in de wedstrijd weinig speelt, dan ontstaan er wel errors in je hoofd. Dan raak je wel gefrustreerd. Achteraf had ik misschien bij Pinoké moeten blijven.’

Maxime Kerstholt (Lar), Joelle Ketting (Lar) tijdens Laren-Oranje Rood (1-3). rechts Laura Marell (Lar). Foto: Koen Suyk

Diversiteit in het hockey

Marell was degene die, samen met Marjolein Ceulen, in 2017 bij Pinoké last had van racistische geluiden tijdens een hoofdklassewedstrijd in Groningen, een incident dat nooit is opgehelderd en waar onlangs een artikel over verscheen op hockey.nl. Marell heeft naar aanleiding van het artikel louter positieve reacties gekregen. ‘Geen rare dm’s op Insta in ieder geval’, constateert ze.

Behalve Melissa Pieters (Hurley) is er – ondanks oud-international Maartje Scheepstra vroeger als rolmodel – nauwelijks kleur in het vrouwenhockey. Gevraagd of het niet zonde is dat Marell, juist een van de weinige donkere speelsters uit de Hoofdklasse, wellicht stopt met hockey, antwoordt de hockeyster nuchter. ‘Ik vind het geen stomme vraag. Ik heb altijd geleerd van mijn ouders hier open over te praten, ook over mijn adoptie. Maar het voelt voor mij niet dat ik aan het hockeyen ben als voorbeeld. Dat er bijna geen andere donkere speelsters in de Hoofdklasse hockeyen, is een gegeven. Ik kijk nooit op het hockeyveld en denk: het zijn wel heel veel witte meiden. Het is voor mij zo normaal zoals de zon die schijnt. Je kijkt ’s ochtends naar buiten, en de zon komt op. Dat is een gegeven. Niet te missen.’

Gaat het ooit veranderen? Marell: ‘Ik heb de oplossing ook niet. Wellicht dat kleine campagnes niet echt gaan helpen. Als je echt meer diversiteit wil, zul je het misschien groots moeten aanpakken, met Nederlandse spelers en speelsters, die overal in de dorpen en steden gratis clinics komen geven en iedereen uitnodigen om te komen hockeyen. Maar anders zie ik het ook niet gebeuren.’

 


47 Reacties

 1. Nvanas012

  Oké Laren?🤔

 2. maus2018

  Kampong is the place to be😀

  1. maartjeklein

   Nee joh!

 3. asjemenou

  Assistent weg, leegloop laren en veel eigen jeugd. En dan is geen plek? Er is veel meer aan de hand dat is duidelijk.

 4. RobV

  Slechts 23 jaar en dan overwegen te stoppen met hockeyen? Iedereen moet het zelf weten, maar het zegt in dit geval misschien ook wel iets over haar motivatie en over het vermogen om met teleurstellingen om te gaan. Het zou jammer zijn, juist op een moment dat diversiteit in het hockey hoog op de agenda staat. Alleen dat al zou een goede reden voor haar kunnen zijn om door te gaan, tenminste als dit thema haar echt lief is. Het lijkt me dat ze haar carrière zeker kan vervolgen bij een andere club als ze dit wil. Afwachten.

  1. pjklaassen

   Robv denk dat Laren wellicht haar plezier en motivatie heeft weggenomen???!!!

 5. vostammer

  Er is wel plek maar er is geen geld. Dat leidt er ook toe dat er een uittocht is van prima speelsters als deze, richting de “echte“ samenleving.

  1. AvA

   Das niet eaar. Ze was niet goed genoeg terwijl A meisjes die miet “top” zijn moeten spelen. Dat verhaal gaat de ronde....

  2. conegut

   Ga je nou beweren dat zij geld ontvangt ? Het gaat goed mis in het hockey als we dit soort spelers betalen..

 6. popov0702

  Kan ook zijn dat ze gewoon niet goed genoeg is voor de hoofdklasse. Dat is echt geen schande

  1. zelfs-de-var-is-beter

   Dat is zeker geen schande, maar waar baseert u zich op? Laura Marell speelt niet voor geld maar voor haar plezier in hockey en de kick die topsporten je geeft. Stop met die onzin dat er geen geld is. Geld speelt helemaal geen rol in deze. Waarom wacht Laren met mededeling tot juni? Als ze niet goed genoeg zou zijn, wisten ze dat ook al eerder. Ach ja niet goed genoeg als je spelend in elk geval bijdroeg aan twee keer Nederlands Zaalkampioen worden.

 7. MIck

  Ik heb altijd gehoord dat iedere coach Zijn beste spelers/Speelsters opstelt. Daar hoort dit meisje dus blijkbaar niet bij. Welkom In de grote mensenwereld.

  1. AvA

   Soms spelen er andere krachtenbij clubs. De beste hockeyers v NL zitten niet in de hoogste teams neem dat v mij aan. Veel talent wordt gedemotiveerd, niet gezien of hebben geen klik met coach dus vallen af.....

  2. robboomsma

   Is niet helemaal waar....

 8. AvA

  Dat is de “ grote mensen wereld”.

 9. MIck

  Welke beste hockeyers van Nederland heb je het dan over ?

  1. AvA

   Kleuter? Dat is een rare reactie. Volgens mij mag iedereen zijn mening hebben zonder dat we elkaar gaan beledigen. Toch? Ik vind het jammer dat supertalent afvalt. Daar ging ook rubriek op deze site over. Dat is gewoon een gegeven. Hoort bij t leven. Is niet erg. Er zijnnog heeeeel veel andere leuke dingen naast hockey. Voor dit meisje vind ik het ook jammer. Denk dat er op Laren niet uitgehaald wat erin zit als ik t stukje lees.

  2. zelfs-de-var-is-beter

   Mijn excuses aan AvA. Was niet de bedoeling dat u zich beledigd voelt.

 10. Mel Thomas

  This was a wonderful weekend during the European Indoor Cup in Hamburg ! greetings Thomas

 11. HCMenzino

  Beste AvA , als jij aangeeft dat de beste hockeyers niet in de hoogste teams zitten dan maak je me wel heel nieuwsgierig....kom met concrete voorbeelden zou ik zeggen. Om met sport de top te halen is er meer nodig dan alleen talent..... Dus waarschijnlijk zijn jou zogenaamde tophockeyers hierin tekort geschoten. Maar ik laat me graag verrassen wie de kenners over het hoofd hebben gezien ;)

  1. AvA

   Zie onder. Dat zijn dus voorbeelden v hoe het kan lopen. Ik ben niet gefrustreerd hoor, ik ben al verder gegaan maar zie di gen wel gebeuren........ zich herhalen.

 12. Runa Honig

  Gewoon een speelster die teleurgesteld is, what’s new, zo zijn er velen, alleen niet zo chique om de vuile was buiten te hangen. Jezelf in de slachtofferrol zetten is ook zelden een goed idee. Nog veel te leren, maar dat mag op deze leeftijd. En de discussie over racisme moet hier heel en echt heel ver van weg blijven.

  1. stekel

   Ken de feiten dan zou je dit niet zeggen

 13. knap

  Echt verbijsterend om Marell te laten gaan. Zeker als je ziet met welke spelers Laren het nu wil gaan doen. Marell is absoluut hoofdklasse waardig. Een coach stelt niet altijd de beste spelers op. Bij sommige clubs stellen coaches de spelers op van commissie en bestuursleden.

  1. stekel

   Eens en een Coach die 2 seizoenen jeugdelftallen heeft gecoacht en relatief weinig ervaring heeft, laat zich sturen door de commissie die hem aanstelt en betaalt. Bij Laren is dat normaal.

 14. lynnBosman

  ^ Echt hè.. Als ik de selectie van dit seizoen zie doet Marell zeker niet onder. Succes Marell met het maken van een beslissing.

 15. ruurdjanrauwerda

  Marell gaat goed terecht komen, want ze gaat haar hart volgen. Ook zonder hockey. Bij Laren rapporteert de tophockey-comissie nog steeds aan de sponsorcommissie, what's new ? The eighties called, they want lot's of now-useless stuff back, like the Sony Walkman... Laren will fade into oblivion, for which they have bought lots of tickets since April.

 16. aussiepie

  Hoi Marell, kom maar naar Perth in west australia ik heb een plaats voor je in mijn team wat gelijk is aan Laren of niet beter..Is aan een top universiteit gebonden dus makkelijk voor beide studies. laat maat weten . Groeten

 17. MIck

  Nou stekel deel de feiten Met ons

 18. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Jeetje, Laren.... Daar is al zoveel over ezegd hoe deze club eigenlijk zijn eigen strop heeft omgehangen en hem nu ook strak trekt... Jammer. Wel leuk voor Laren dat nu zusjes Smabbers weer op het veld moeten verschijnen aangezien er amper een hoofdklasse waardig team staat. A-tjes heel goed om die door te laten stromen maar die heb je nog niet klaar gestoomd in 1 jaar... Dit heeft helaas veel tijd nodig en zoals Laren de laatste paar jaren is omgegaan met haar speelsters en coach trainers is niet echt waardig te noemen... Als je niet luistert naar wat er in een donkere achteraf gelegen vergaderkamer wordt besloten door Drost, Smabbers en Bergkamp dan lig je eruit. Laura Marell is dupe van een rare organisatie. Het is jammer dat Laura denkt aan stoppen. Hockeyen kan ze zeker maar moet ook zeggen de wedstrijden (5 of 6) die ik gezien heb speelde ze zeker meer dan een helft en was het nou niet al te best niveau. Veel bal verlies en dan snap ik een coach wel dat je steeds minder speelt. Denk maar aan de uitspraak van Johan. Als je de bal hebt ken de tegenstander niet scoren. Ik wens Laura veel succes bij een nieuwe club. Als je nu stopt geef je in mijn ogen aan dat Laren een goed beslissing gemaakt heeft en dat wil niemand oop dit moment. Laura zoek een leuke club hoofdklasse of net iets lager en ga met plezier weer de wei in! Plezier is belangrijker dan de faam!

  1. stekel

   Gewoon netjes omgaan met mensen kost toch niks. Het heeft iets weg van een interview met Donald Trump. ‘’Never seen anything like it, Its fantastic, we are the best, the biggest, we have the best Team... En ook Trump zorgt voor zijn familie leden en vrienden

 19. MIck

  Maar Stekel Je roept dat je de feiten kent deel Die dan Met ons, want anders is het een beetje makkelijk scoren.

  1. stekel

   Lees ook het commentaar van ‘alsjeopgoalmikt..’ TC betaald en bepaalt, niet de Coach. Deze heeft een voorgekauwd verhaal vd TC gekregen en dit 1:1 overgenomen. Dit betrof niet alleen de speelster Marell. Balvers was bij aantal gesprekken niet eens aanwezig noch op de hoogte.. heeft soms nog schade willen beperken maar leed was al geschied. Het verhaal van de metamorfose die Laren zou hebben ingezet. Het geld is op, sfeer is er niet en dan gaan ervaren speelsters bij uitblijven van resultaten en perspectief gewoon weg. Jeugd-speelsters die worden ingevoegd, met een directe of indirecte relatie met TC lid) kunnen daar zelf niks aan doen en kan toeval zijn... Dat er ook al enige tijd gedonder is tussen TC van Laren en het Bestuur... das ook toeval

 20. MIck

  Ja Met alle respect maar dit Zijn allemaal aannames en Geen harde feiten.

  1. stekel

   Je leest wat jij wil lezen.. en dat mag.

 21. MIck

  Zoals Jij Denkt wat je Wil denken dus

  1. stekel

   Er volgen nog 1 of 2 speelsters ..

 22. MIck

  Maar Kom nou eens Met namen

  1. AvA

   Daar moet je niet om vragen dat is niet chique.

 23. MIck

  Ik vind het niet zo Chique om allerlei aannames/insinuaties voor waarheid aan te nemen.

  1. stekel

   Ik weet niet onder welke steen je leeft maar alles wat er staat klopt. Ow en om t een klein beetje netjes te houden.. degene die ook stopt weggaat . Voornaam begint met een een C

 24. lynnBosman

  Laat die meiden het zelf bekend maken als ze gaan. Ik kan me best voorstellen dat Bente van der Veldt vroeg of laat vertrekt bij Laren. Zelfde geldt voor Kerstholt. Dat talent een kans krijgt is mooi, maar dit is noodgedwongen en niet zo als bij Den Bosch en Amsterdam waar ze zich onder de vleugels van internationals rustig kunnen ontwikkelen. Bijzonder in dit artikel staat overigens dat Marell de keuze al heeft gemaakt en stopt met hockey. Ook zou zij in mei te horen hebben gekregen te mogen blijven, om daar in juni op terug te komen. https://m.hoofdklassehockey.nl/nieuws/marell-ik-ben-teleurgesteld-in-de-late-keuzes-die-laren-heeft-gemaakt/

 25. RobV

  @lynnBosman Jammer dat ze nu al stopt, en natuurlijk niet alleen vanwege de hele discussie over diversiteit in de sport en het feit dat het toch al erg moeilijk is om een bepaalde doelgroep warm te krijgen voor het hockey. Teleurstellingen horen bij de sport en het lijkt er op dat ze hiermee niet goed kon omgaan. Topsport vraagt om een mentaliteit die maakt dat je dit wel kunt. Ik weet wel zeker dat ze elders nog in de Hoofdklasse had kunnen spelen, maar ze doet nu liever wat anders en waarschijnlijk zat dat al wat langer in haar hoofd. Ook niet onbelangrijk natuurlijk, die studie, al weten de meesten dat wel te combineren met hockey.

 26. MIck

  Stekel, Doe nou niet zo flink. Noem gewoon namen en rugnummers ipv van Met een lettertje te komen. Je doelt waarschijnlijk op Caroline Hollema? Maar Jij suggereert van alles en alles op aannames of insinuaties. Ben Jij ooit weggestuurd bij Laren? Dat je zo reageert.Je roept dat een commissie tophockey van alles bepaalt en dat de coach dat Moet uitvoeren, dat geloof je toch zelf niet .

  1. stekel

   https://m.hoofdklassehockey.nl/nieuws/ook-caroline-hollema-neemt-afscheid-van-laren-met-gemengde-gevoelens/

 27. kikkerjan

  Langzaam dooft de eens zo stralend brandende kaars uit....spelers en speelster worden tegenwoordig betaald. Dat is een feit! Zelfs scheidsrechters voor jeugdteams krijgen geld anders komen ze niet. De echte reden dat zij weggaat is een combinatie van factoren en is feitelijk niet eens zo belangrijk. Wel is het triest om de uittocht te zien en daarmee ook de teloorgang van dit Damesteam. Laren zal moeten gaan vechten tegen degradatie en dat is een (vecht)speelstijl die ze niet goed ligt. Zeker als je bedenkt dat de jeugdspeelsters dit deels moeten gaan opknappen. Ik wens de begeleiding veel wijsheid toe!


Wat vind jij? Praat mee...