Lennard Poillot: ‘Wij ontkomen er niet aan over de grens te kijken’

Met de komst van Victoria Sauze (30) en Julieta Jankunas (22) haalt Victoria twee Argentijnse internationals in huis die zilver wonnen op de Olympische Spelen van Tokio. Coach Lennard Poillot zegt dat Victoria het liefst spelers uit de eigen jeugd opstelt, maar ziet ook dat de club uit Rotterdam er op dit moment niet aan ontkomt om over de grens te kijken.

Hoe zijn jullie bij Sauze en Jankunas uitgekomen?
Poillot: ‘Anderhalf jaar geleden was ik met een vriendin op reis in Argentinië. Zij was weer een vriendin van Vicky [Sauze] en zodoende heb ik met haar in Buenos Aires een kopje koffie gedronken. Vicky vertelde me dat ze graag in Nederland wilde hockeyen. Ik was toevallig op zoek naar een speelster die het spel kan lezen, die bepaalde beslissingen in het veld zelf kan nemen. Vicky is zo’n type. In Nederland is het lastig om zulk soort speelsters te vinden, want die kiezen eerder voor de top dan dat ze naar ons komen. Vicky wilde zich wel eerst op de Spelen richten, die vervolgens met een jaar werden uitgesteld. Nu de Spelen zijn geweest, wilde ze alsnog graag naar Nederland komen, maar het liefst niet in haar eentje. Zodoende kwamen we uit bij Juli. Er ontstond ruimte voor hen allebei omdat Danielle Jordan terug naar Wales is en onze andere Argentijnse – Estefania Cascallares – naar Kenia is vertrokken voor het geven van ontwikkelingshulp.’

Victoria Sauze in actie op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: Koen Suyk

Ontkom je er niet aan om buitenlanders te halen wanneer je in de Hoofdklasse wilt blijven hockeyen?
‘Het liefst doe ik het natuurlijk met Nederlandse spelers. Maar als je een bepaald niveau nastreeft, moet je wel bepaalde kwaliteiten in huis hebben. Soms zit dat in tactisch vernuft. Wat dat betreft hebben we het geluk gehad dat Elin van Erk vorig jaar naar ons is toegekomen. En soms zit dat in scorend vermogen. Daphne [Voormolen] heeft vorig jaar de helft van onze goals gemaakt, maar het is natuurlijk nog onzeker of, en zo ja wanneer, zij aankomend seizoen voor ons in actie kan komen. Juli is erg doelgericht. En één van onze ander aanwinsten – Nina van der Marel – heeft ook scorend vermogen.’

Móéten jullie misschien ook wel over de grens kijken, nu concurrent HGC onder meer Eva de Goede, Giselle Ashley en Cecile Pieper heeft aangetrokken?
‘Daar gaat het ons in feite niet eens om. Wel is het natuurlijk zo dat we bij Victoria graag op dit niveau spelen. Daar hebben we ook de spelers voor. Alleen hebben we nog wel wat aanwas van buitenaf nodig. Net als vorig jaar. Gelukkig stromen er met Julia van Ruijven en Marlotte van Woerkens ook twee speelsters uit de eigen jeugd door. Net als Julie van Putte, maar die was eigenlijk al volledig bij Dames 1 aangesloten. Verder zijn we aan het bouwen aan een goede jeugdopleiding. A1, B1 en C1 worden al gecoacht door Dames 1, dus we beginnen langzaamaan de pijplijn te vullen. Het liefst zou ik met een kleine selectie werken en de rest opvullen met eigen jeugd. Maar zover zijn we nog niet. Dat heeft tijd nodig.’

Julieta Jankunas aan de bal op het WK in Londen. Foto: Koen Suyk

Verwacht je dat jullie weer moeten strijden om niet te rechtstreeks te degraderen?
‘Dat valt nog moeilijk te zeggen. Zeker is dat er met Den Bosch en Amsterdam twee topclubs zijn. Daaronder is een middengroep, met een stuk of drie, vier ploegen die om de overige play-off-plekken gaan spelen. Vervolgens komt er een grote groep met clubs waarvan het afwachten is hoe ze gaan draaien. Daar horen wij ook bij. Vorig jaar stonden we na zeven wedstrijden onderaan met nul punten, maar speelden we een geweldige tweede seizoenshelft en eindigden we als tiende. Hadden we die lijn over het hele seizoen doorgetrokken, dan waren we nog hoger geëindigd. Dus er valt weinig over te zeggen, denk ik.’

Transferoverzicht Victoria

Speler Naar Van
Bente Sluijter Stopt Victoria
Lauren Logush Push Victoria
Danielle Jordan Wales Victoria
Estefania Cascallares Stopt Victoria
Willemijn van Schie Stopt Victoria
Roos Heimel Dames 2 Victoria
Annelotte Smit Dames 2 Victoria
Isabella van Overloop SCHC Dames 2 Victoria
Nina van der Marel Victoria hdm
Yentl Leemans Victoria Breda
Victoria Sauze Victoria Arg.
Julieta Jankunas Victoria Arg.
Robin Stam Victoria Cartouche
Julia van Ruijven Victoria Eigen jeugd
Marlotte van Woerkens Victoria Eigen jeugd
Julie van Putte Victoria Eigen jeugd

10 Reacties

 1. wessel-verhoeff

  Super knap gedaan van Lennard en Victoria. Ik ben heel benieuwd naar aankomend seizoen. Veel succes.

 2. lynnBosman

  Twee hele goede goede speelsters. Logisch en helder verhaal ook. Van Jankunas ben ik enigszins verrast dat ze naar Victoria gaat. Eind mei werd bevestigd dat ze gelinkt werd aan HC Den Bosch. Heel veel succes in ieder geval!!

 3. RobV

  Ben benieuwd hoe al die buitenlandse speelsters het gaan doen in de Hoofdklasse. Het wordt denk ik een interessant seizoen.

 4. lynnBosman

  ^ ik ook. Ik vond Granatto bijvoorbeeld echt erg tegenvallen, Bray en Oliva deden het dan weer geweldig. Ik vind wel de aangetrokken Duitse en Engelse speelsters wel ook de betere speelsters van die nationale ploegen en ik verwacht voor hen ook minder aanpassingsproblemen in Nederland.

 5. RobV

  @lynnBosman Eens. Granatto leek onwennig, enigszins onaangepast en was lui. In diezelfde tijd was ze in ieder geval een stuk fanatieker bij Las Leonas. Voor Argentijnen zal het waarschijnlijk ook lastiger zijn om te aarden in Nederland. Delfina Merino was ook geen groot succes en is ook niet meer naar Nederland gekomen. Op de OS viel ze ook tegen. Ik ben onder andere benieuwd naar Lily Owsley en Kira Horn. Ik snap ook niet waarom er niet meer Belgische speelsters naar de Hoofdklasse zijn gekomen. Misschien is het niveauverschil toch nog wat te groot.

 6. lynnBosman

  Ja ik kijk ook echt uit Horn, Owsley en ook wel Martin. Van Merino had ik ook inderdaad meer verwacht, geldt ook zeker voor Flor Habif. De wat minder grote Argentijnse namen zoals Milagros en Romang spelend voor de onderkant van de Hoofdklasse lijken dan wel weer een aangename versterking en spelen verdienstelijk voor deze elftallen. Misschien hadden eerste drie het onderschat? Op Hoofdklassehockey.nl staat een interview met Milagros (HGC) waarin ze zegt: "Desalniettemin vind ik het hier erg leuk om hier te hockeyen omdat het spel in mijn beleving meer dynamisch is. Hier ben je altijd bezig, terwijl in de Argentijnse competitie je best nog weleens tijd hebt om rustig door het veld te wandelen." Ook laatste eens, hoewel ik Ballenghien wel in de nabije toekomst in de Hoofdklasse verwacht.

 7. duncanb

  @RobV Delfina Merino heeft 2 periodes in Nederland gespeeld en zou ook vorig seizoen, na de Spelen, weer terugkomen. Door het uitstel van de Spelen is dat niet doorgegaan. Ze is overigens deze week in Nederland aangekomen om eventueel bij een club te tekenen voor komend seizoen.

 8. lynnBosman

  Ik las het ook inderdaad.. Ik ben benieuwd of een club diep in de buidel haar tasten. https://hoofdklassehockey.nl/nieuws/delfina-merino-terug-in-nederland-hoofdklasseclub-gezocht/

 9. bas-pluijmen

  Meer tijd nemen om op zaterdag in je eigen regio te gaan scouten. Zelf opleiden en ook jonge speelsters kansen bieden. Allemaal korte termijn. Het is niet erg om een keer te degraderen.

 10. nothing-on-the-hand

  Succes is je gegund 👍🏼


Wat vind jij? Praat mee...