Welten over haar transfer: ‘Ik ben toe aan een nieuwe prikkel’

Al zeventien jaar lang hockeyt drievoudig olympisch kampioen Lidewij Welten (31) in het eerste team van Den Bosch, maar daaraan komt deze zomer een eind. In het diepste geheim zette ze afgelopen week haar handtekening onder een contract bij Kampong. ‘Ik denk niet dat veel mensen deze transfer hadden zien aankomen’, glimlacht de dribbelkoningin.

De topper Den Bosch-Amsterdam (4-2) is vrijdagavond een minuut of twintig voorbij, wanneer de 229-voudig international de kleedkamer komt uitgelopen. Eigenlijk zou Kampong het grote nieuws zaterdag naar buiten brengen, maar het is deze vrijdagavond al voorzichtig rondgegaan aan de Oosterplas. Ontkennen heeft voor Welten geen zin meer.

Onderaan de imposante hoofdtribune vertelt Welten hoe het balletje afgelopen december begon te rollen. ‘In eerste instantie was ik van plan mijn aflopende contract bij Den Bosch met twee jaar te verlengen. Ik heb het na al die jaren nog steeds naar mijn zin en speel bij een fantastische ploeg’, zegt de snelle aanvaller.

‘Maar op een gegeven moment begon ik te twijfelen. Ik wil nog twee jaar lang de beste versie van mezelf zijn en begon te merken dat ik toe was aan een nieuwe prikkel. Ik zit te veel in mijn comfortzone. Ik heb het bij Den Bosch altijd goed gehad, maar ik kan dit jaar mijn dertiende landstitel winnen. Het klinkt misschien verwend, maar die belandt bij wijze van spreken bovenop de stapel met al die andere landstitels. Het is een beetje copypaste geworden wat ik hier bij Den Bosch aan het doen ben. Natuurlijk had ik zonder die nieuwe prikkel ook prima voor Den Bosch kunnen blijven spelen, maar het leek me heel mooi om eens uit mijn comfortzone te stappen en totaal iets anders te gaan doen.’

Lidewij Welten won vrijdagavond met Den Bosch met 4-2 van concurrent Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

 

Ik heb nog nooit meegemaakt dat deelname aan de play-offs geen zekerheidje is. Het lijkt me schitterend om elke zondag aan te moeten staan en te moeten vechten voor de punten. Lidewij Welten

Welten zegt niet over haar vertrek te hebben gesproken met international Eva de Goede, die afgelopen zomer opzien baarde door topclub Amsterdam te verruilen voor HGC. Wel vertoont de transfer gelijkenissen. Net als De Goede zegt Welten bij haar nieuwe club niet te willen afbouwen. Ze wil haar imposante interlandcarrière juist verlengen tot en met de Olympische Spelen van Parijs. Bovendien is Welten nieuwsgierig geworden naar wat de Hoofdklasse nog meer te bieden heeft nadat ze een hockeyleven lang een abonnement op deelname aan de play-offs heeft gehad. Geld speelde in haar keuze geen rol, beweert ze.

‘In mijn gesprekken met Kampong kwam duidelijk naar voren dat de club de stap naar de play-offs wil zetten. Die ambitie spreekt me enorm aan. Ik zie het als een prachtige uitdaging om de jonge ploeg mee op sleeptouw te nemen en samen aan iets moois te gaan bouwen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat deelname aan de play-offs geen zekerheidje is. Het lijkt me schitterend om elke zondag aan te moeten staan en te moeten vechten voor de punten. Ook tegen de onderste ploegen. Dat begon de afgelopen weken steeds meer bij mij te kriebelen’, zegt Welten.

‘Het zal wennen worden om voor een andere club dan Den Bosch te spelen. Ik heb hier een geweldige tijd gehad en ga er alles aan om die dertiende landstitel binnen te slepen. Maar ik moet eerlijk naar mezelf toe zijn…’ Glimlachend: ‘Ik ben benieuwd geworden hoe een ander tenue dan het geelzwart van Den Bosch mij staat.’


4 Reacties

 1. charliejanssen

  "niet om het geld te doen" Het is toch helemaal geen schande als dat wel zo is? In het hockeywereldje valt nou eenmaal niet extreem veel te verdienen dus is het logisch als je het maximale probeert te krijgen. Het is namelijk wel heel toevallig dat een belangrijke sponsor bij den Bosch stopt en Lidewij plots weggaat. Uiteraard geef ik haar geen ongelijk.

 2. rudi wortmann

  Waarom moet het salaris nu worden aangehaald? Niemand weet wat ze bij beide clubs verdient of gaat verdienen. Omdat dit een top sporter is moeten we daarom maar het recht toe-eigenen om over salarissen te spreken? Prima als het om een half miljoen per week gaat. Laat Lidewij nu lekker haar EIGEN weg gaan. Ik vind het prima wat ze nu doet. Er moet een drang en beleving van de sporter zelf uitgaan. Dit is heel belangrijk. Dat een sporter al de discipline kan opbrengen om zo veel jaren vol de trainingen in te gaan. Elk jaar weer het voor traject met steeds minder gevoel dat het spannend gaat worden. Het maakt de individuele sporter niet sterker (behalve misschien disciplinair gezien). Nu moet ze opknokken tegen teams als DB maar ook winnen van teams waar ze met DB niet afvragen OF ze gaan winnen maar met HOEVEEL ze gaan winnen, en wie er scoort, of ze een doelpunt tegen krijgen. Met Kampong moet ze waarschijnlijk een achterstand goed maken in een wedstrijd. Ook om de individuele speelsters van Kampong te helpen is dit een prima zet. Ik las in een vorig bericht dat ze wel een jong talent uit het team houdt, dit is gewoonweg een misvatting, een ander tlaent krijgt nu wel de kans bij DB. Nee dit is voor beide clubs én het NL hockey prima.

 3. lisahockey200

  Goed dat ze dit doet, hopelijk volgen er nog een paar van Den Bosch

 4. frank-kooijmans

  1-0 voor Kampong👍


Wat vind jij? Praat mee...