HK (D): KZ schrijft historie bij Den Bosch, wéér geen zege OR

De tiende speelronde in de Hoofdklasse Dames heeft voor de nodige opschudding gezorgd. Den Bosch en SCHC leden op eigen veld puntenverlies tegen respectievelijk Klein Zwitserland en Bloemendaal, terwijl Amsterdam ternauwernood won bij Kampong. Onderin zag Oranje-Rood bij Victoria in de slotfase haar eerste zege van het seizoen in rook opgaan.

SCHC – Bloemendaal 1-1 (1-0)

Bloemendaal pakte pas voor de tweede keer in de Hoofdklassehistorie een punt op bezoek bij SCHC. Eerder lukte dat in het seizoen 2002-2003 (ook 1-1). Het honderdste (na)competitiedoelpunt van Ginella Zerbo leek lange tijd het verschil te bepalen tussen SCHC en Bloemendaal. De van een blessure teruggekeerde aanvaller maakte haar 95ste doelpunt in de Hoofdklasse. Inclusief haar twee treffers in de play-offs en drie in de play-outs staat de teller voor Zerbo nu op exact honderd goal in competitieverband.

SCHC kon de voorsprong echter niet uitbouwen en kreeg vijf minuten vóór tijd de 1-1 om de oren van Joy Haarman. SCHC bleef dit seizoen weliswaar voor de zesde keer op rij ongeslagen op eigen veld, maar verspeelde in die duels al tien punten (één zege, vijf gelijke spelen).

Scoreverloop
18. Ginella Zerbo (sc) 1-0
65. Joy Haarman 1-1

Kampong – Amsterdam 1-2 (1-0)

Twee treffers van Fay van der Elst voorkwamen nieuw puntenverlies voor Amsterdam, dat maar één van haar vorige vier competitiewedstrijden had gewonnen. Na de vroege openingsgoal van Pilar Romang – de eerste Kampong-goal tegen Amsterdam na vier wedstrijden zonder treffer – kwamen de bezoekers pas in de 47ste minuut langszij. Negen minuten vóór tijd was daar de bevrijdende 1-2 van Van der Elst, die haar competitietotaal naar drie goals opvoerde.

Scoreverloop
6. Pilar Romang 1-0
47. Fay van der Elst (sc) 1-1
61. Fay van der Elst 1-2

Den Bosch – Klein Zwitserland 1-1 (1-0)

Voor het eerst in de Hoofdklasse-historie keerde Klein Zwitserland met een puntje terug uit Den Bosch. De elf voorgaande ontmoetingen aan de Oosterplas werden allemaal gewonnen door de thuisploeg. Lang leek het erop dat de 1-0 van Frédérique Matla in de zeventiende minuut voor Den Bosch voldoende was voor de winst, maar een late, rake strafcorner van Lotte van Dongen bezorgde KZ een historisch punt en Den Bosch het eerste puntenverlies op eigen veld.

Matla hield nog wel een persoonlijk aandenken over aan dit duel. De openingsgoal was het tweehonderdste doelpunt in haar loopbaan: ze maakte tot nu toe 136 officiële doelpunten voor Den Bosch en 64 namens Oranje. Ook zette ze met haar treffer een scorereeks voort: ze heeft nu in veertien opeenvolgende competitieduels gescoord (26 goals in totaal).

Scoreverloop
17. Frédérique Matla (sc) 1-0
57. Lotte van Dongen (sc) 1-1

Hdm – Pinoké 1-3 (1-1)

Pinoké bleef voor de zesde keer op rij ongeslagen in de Hoofdklasse Dames (vijf zeges, één gelijkspel). Dat is een evenaring van een clubrecord dat enkele maanden geleden werd gevestigd. Toen bleef de ploeg tussen oktober 2020 en februari 2021 ook zes duels op rij zonder nederlaag (vier zeges, twee gelijke spelen). Frances Westenberg kwam voor de derde opeenvolgende speelronde tot scoren namens Pinoké, iets wat haar zelden overkomt.

Lees het uitgebreide wedstrijdverslag van hdm-Pinoké

 Scoreverloop
17. Kiki Rozemeijer (sc) 0-1
23. Erica Sanders 1-1
43. Frances Westenberg (sb) 1-2
65. Stella van Gils (sc) 1-3

Victoria – Oranje-Rood 2-2 (1-2)

Oranje-Rood was onder leiding van de nieuwe coach Rob Haantjes dicht bij haar eerste zege van het seizoen, maar een laat, curieus doelpunt van Dominique de Vries bezorgde Victoria alsnog een punt (2-2). Die treffer kwam tot stand in een uiterst chaotische slotfase, waarin een uitspeelcorner voor de thuisploeg aanvankelijk op niets uitliep, zodat de Eindhovense ploeg juichend het veld verliet in de veronderstelling eindelijk gewonnen te hebben. Na kort overleg besloten de scheidsrechters de corner te laten overnemen, waarna De Vries de gelijkmaker scoorde.

Zoals vijf keer eerder dit seizoen maakte Oranje-Rood het eerste doelpunt van de wedstrijd, maar opnieuw resulteerde dat dus niet in een broodnodige zege (vier gelijke spelen, twee nederlagen). Oranje-Rood bleef door het gelijkspel voor de negentiende keer op rij zonder winst in de Hoofdklasse.

Scoreverloop
10. Fiona Morgenstern (sc) 0-1
24. Sabine van den Eijnden 1-1
31. Trijntje Beljaars (sc) 1-2
70. Dominique de Vries (sc) 2-2

Blije gezichten bij Oranje-Rood na de 0-1 van Fiona Morgenstern. Uiteindelijk moest de Eindhovense ploeg genoegen nemen met een punt. Foto: Willem Vernes

Hurley – HGC 2-2 (2-1)

Ook tegen HGC lukte het Hurley niet eindelijk weer eens te winnen in de Hoofdklasse. Twee treffers van Gitte Michels maakten nog wel een 0-1 achterstand ongedaan, maar uiteindelijk kwamen de bezoekers uit Wassenaar opnieuw tot scoren en namen ze een punt mee uit Amstelveen. Hurley wacht daardoor nu zes duels op rij op een zege. De ploeg van coach Patrick Bakker won op 26 september voor het laatst, met 3-0 van Kampong. HGC blijft door het gelijkspel in de bovenste regionen van de ranglijst, maar heeft moeite haar uitduels te winnen. Slechts één van de laatste veertien wedstrijden buiten Wassenaar resulteerden in een overwinning, tegen vijf gelijke spelen en acht nederlagen.

Scoreverloop
15. Valerie van Aalst 0-1
23. Gitte Michels (sc) 1-1
30. Gitte Michels (sc) 2-1
50. Giselle Ansley (sc) 2-2

Lees hieronder de updates uit ons liveblog van de tiende speelronde terug


1 Reactie

  1. charliejanssen

    Kan er een artikel komen met tekst en uitleg bij de laatste corner van Victoria? Het lijkt namelijk alsof deze beslissing op z'n zachtst uitgedrukt bijzonder merkwaardig is.


Wat vind jij? Praat mee...