Strafbal in slotminuut helpt Den Bosch aan zwaarbevochten finaleplek

Den Bosch heeft zich aan de Oosterplas geplaatst voor een plek in de finale van het landskampioenschap. Frédérique Matla maakte in de slotminuut de winnende goal voor de thuisploeg: 1-0. Eenvoudig ging het niet, HDM bood de nodige weerstand. Zondag wordt bekend wie de tweede finalist is: SCHC of Amsterdam. 

De wedstrijd leek bij vlagen een kopie van die van afgelopen donderdag, vooral op basis van het aantal kansen van de Brabanders. De thuisclub had in de eerste tien minuten mogelijkheden te over. Frédérique Matla verloor een een-op-een met HDM-goalie Julia Remmerswaal, Lidewij Welten raakte de zijplank en de backhand van Maartje Krekelaar vloog over. De landskampioen had zich in tien minuten al praktisch veilig kunnen stellen voor een finaleplaats. Maar dat deed de thuisploeg niet. 

Niet veel later mocht het team van Marieke Dijkstra – dat aantrad zonder Pien Sanders – ook aanleggen voor een strafcorner. Maar het Bossche wapen – Matla – keek vanaf de bank toe. Een moment dus voor Sanne Koolen, die donderdag de openingsgoal inleidde, die voor de openingstreffer zorgde. Ditmaal was het Remmerswaal die goed optrad. 

Drie corners op rij voor HDM

HDM gooide daarna alle schroom van zich af. Tessa Beetsma bikkelde zich de Bossche cirkel in en vond de vrije Jip Dicke, die met haar forehand Josine Koning voor het eerst dit duel testte. Uit de rebound volgde een strafcorner voor HDM, de eerste voor de bezoekers. 

Erica Sanders pushte op een Bossche voet. En een volgende strafcorner volgde. Ook de tweede poging van Sanders – Pien van Nes zat op dat moment op de bank – belandde op een voet van de Brabanders. Derde poging dus voor de Hagenezen. De ploeg van Ivar Knötschke koos voor een nieuw wapen: Ashley Hoffman. Haar inzet was echter te hoog. Drie corners en een giga-kans voor de bezoekers, voor wie het duel van zaterdagmiddag een alles-of-niets wedstrijd was. 

Lidewij Welten krijgt een kans tegen HDM. Foto: Koen Suyk

Maar HDM liet het er niet bij zitten. De sterk spelende Beetsma kreeg een gigantische kans met haar forehand, waarbij Koning ingreep, en Danique van der Veerdonk geblesseerd raakte. De verdedigster werd met een beenblessure van het veld getild. Later keerde ze terug binnen de lijnen. Vervolgens was daar vleugelverdediger Marieke de Haas die met haar backhand uit mocht halen. Maar ook haar inzet werd gekeerd door Koning. 

Den Bosch wilde maar een ding: in twee wedstrijden klaar zijn met de tegenstander. En weer was daar de enorme kansenregen voor de thuisploeg. Welten met een gigantische kans met haar backhand, Joosje Burg met haar actie over de achterlijn. Maar telkens stond daar de verdediging van HDM, die hun huiswerk meer dan goed had gedaan. 

Hoewel Den Bosch de meeste kansen kreeg, was het HDM dat het zo nu en dan moest hebben van een counter. Bijvoorbeeld toen Lily Owsley via links de cirkel binnenkwam en Pien van Nes vrij voor de goal vond. Owsley passte echter net achter Van Nes, waardoor ook HDM haar kansen miste.

Strafbal voor Den Bosch in de laatste minuut

Diezelfde Owsley mocht acht minuten voor tijd naar het strafbankje. Twee minuten was Den Bosch in overtal. Maar ook dat voordeel leverde de thuisploeg niets op. Den Bosch bleef aanzetten, tot het met nog een minuut of twee te spelen een corner kreeg. De derde corner van de wedstrijd, de eerste met Matla binnen de lijnen. 

Dat maakte voor Den Bosch het verschil: haar push leverde een strafbal op. Matla ging zelf achter de bal staan en pushte koelbloedig binnen: 1-0 met nog minder dan een minuut op de klok. Het ongeloof spatte van de gezichten van HDM af. Ze gaven alles, kwamen veel ver, maar liepen vlak voor tijd toch in het Bossche mes.

Daardoor waren er tranen bij HDM, dat zich van z’n allerbeste kant liet zich. Voor de verrassende ploeg uit Den Haag zit het seizoen erop. Den Bosch staat komende week voor de 24ste keer in de play-off-finale.

Tranen bij HDM. Foto: Koen Suyk

Den Bosch – HDM 1-0 (0-0)

70. Frédérique Matla 1-0 (sb)


1 Reactie

  1. robertvandenheuvel

    Goed artikel.. klopt helemaal!


Wat vind jij? Praat mee...