HGC voor Amsterdam effectieve remedie tegen coronakater

Een medicijn of vaccin tegen het coronavirus is nog niet voor handen. Amsterdam vond woensdagvond in tegenstander HGC wel een effectieve remedie tegen een coronakater. De Haagse formatie bood weliswaar dapper tegenstand in het Wagener Stadion, maar liet de thuisploeg toch de vieze smaak van de eerste corona-inhaalwedstrijd in de Hoofdklasse Dames met een overwinning wegspoelen (4-2).

Amsterdam – HGC had zondag eigenlijk de ouverture van het seizoen 2020-2021 moeten worden, maar het duel ging toen niet door. Drie speelsters van Amsterdam waren getroffen door het coronavirus, drie anderen moesten uit voorzorg in quarantaine. Met zes gemiste speelsters vanwege corona vroeg Amsterdam op basis van een aangepaste regelgeving met succes uitstel aan.

In de hockeywereld ging de ploeg van coach Robert Tigges sinds het bericht van vrijdag massaal over de tong. Iedereen had wel een mening over het team dat juist in de voorbereiding van het seizoen zo duidelijk alle protocollen had nageleefd. Op de club was alles goed gegaan, maar de situatie bewees dat een coach buiten de hekken van het complex slechts beperkte invloed heeft. De speelsters waren onvoorzichtig geweest tijdens een etentje.

Coronakater

De situatie bezorgde Tigges en zijn speelsters een flinke coronakater. Wekenlang hadden zij zich voorbereid op het nieuwe seizoen en nu vlak voor de start zaten plots zes speelsters tien dagen aan huis gekluisterd. Om chagrijnig van te worden.

Amsterdam-coach Robert Tigges. Foto: Bart Scheulderman

De beste remedie tegen een slecht gemoed voor een sporter, is een lekkere overwinning. HGC leek daarvoor op voorhand de ideale tegenstander. De Haagse formatie was vorig seizoen het lachertje van de Hoofdklasse Dames door tot het vroegtijdige einde een punt te halen. Dat moest anders, vonden ze in Den Haag. Twee handenvol speelsters plus coach Yara Casteleijn konden vertrekken. Robbert-Jan de Vos, de coach die de ploeg een jaar eerder naar de Hoofdklasse had geloodst – werd teruggehaald en hij kreeg liefst acht nieuwe aanwinsten tot zijn beschikking.

Kansen

In de openingsfase van het duel tegen Amsterdam leek dat geen enkel effect te hebben gesorteerd. Al in de eerste minuut had het 1-0 moeten zijn, toen Michelle Fillet de bal voor het intikken had na een voorzet van Noor de Baat. Fillet leek nog niet helemaal bij de les en maaide volledig over de bal.
Een minuut later kreeg Freeke Moes een zo mogelijk nog mooiere kans op een vroege voorsprong. De van Oranje-Rood afkomstige aanvalster verscheen vogeltje vrij voor goalie Anke van Goudoever. De Amsterdamse fans zaten al klaar om te klappen – schreeuwen mag immers niet – maar Moes liftte de bal zonder enige overtuiging naast het doel van Van Goudoever.

Het leek in het eerste kwart wachten op de openingstreffer voor Amsterdam, maar die kwam er – ondanks een overmacht aan spelaandeel – in de eerste 17,5 minuut niet.

Wraak

Direct aan het begin van het tweede kwart was het wel raak. Moes en Fillet namen wraak voor hun missers. Moes gaf de assist, Fillet sloeg de bal hard en laag tegen de plank: 1-0.

Amsterdam hield vervolgens het betere van het spel – kreeg ook twee strafcorners – en HGC kwam er slechts mondjesmaat uit. Uit het niets lag de bal echter plots achter keepster Anne Veenendaal in het net, nadat Karlijn Scheepens een rebound van de paal in het lege doel kon tikken: 1-1.

HGC viert de 1-1. Foto: Bart Scheulderman

Een domper voor de getroffen thuisploeg, die na het corona-debacle extra voorzorgsmaatregelen neemt. Zo is de 1,5 meter regel, de 2 meter regel geworden. Dat had onder meer als gevolg dat tussen de kwarten de cirkel met Amsterdam-speelsters zo groot was, dat die maar net tussen de middellijn en de 23-meterlijn paste. Coach Tigges moest bijkans schreeuwen om zijn speelsters van de laatste instructies te voorzien. Hij zal er niet mee zitten. Better safe than sorry, luidt het motto bij de damesploeg van de oudste club van Nederland.

Goaltjesdief Marijn Veen is terug

De nog altijd regerend landskampioen nam in de tweede helft uiteindelijk ook ruim afstand van HGC. Een extra opsteker was de doelpuntenmaker van de 2-1: Marijn Veen. De international hield in de eerste helft van het vorige seizoen een hersenschudding over aan een botsing met haar auto. Door de nasleep van die kwetsuur moest ze maandenlang van de kant toekijken. Het duel tegen HGC was haar eerste officiële competitiewedstrijd in meer dan tien maanden.

Marijn Veen is terug en is direct gevaarlijk in de cirkel. Foto: Bart Scheulderman

Dat de goaltjesdief het vak van doelpunten maken niet is verleerd, bewees ze vlak na rust door beheerst de 2-1 te maken. Een tik voor de ploeg De Vos, die gaandeweg de wedstrijd aantoonde duidelijk een betere ploeg te hebben dan vorig seizoen.

Tegen het geweld van de nog altijd regerend landskampioen bleek de Haagse formatie ondanks de hartstochtelijke inzet niet opgewassen. Via een strafbal van Eva de Goede en een kordate klap van Fillet werd het 4-1 voor de thuisploeg. Heather McEwan maakte nog een treffer voor de eer (4-2), maar dat maakte geen verschil. De Amsterdamse speelsters vierden na afloop de overwinning. Op gepaste afstand.

 


11 Reacties

 1. takuhi

  Bedoel eigenlijk stressvol 🤣

 2. RobV

  Ik neem aan dat nu ook wel duidelijk werd wie de ontbrekende (Corona) speelsters van Amsterdam zijn?

 3. lynnBosman

  ^×ik volg je niet helemaal? De quarantaine was oorbij toch dus mocht iedereen weer mee spelen? Iemand zeii dat het om internationals zou gaan, maar zij speelden allen mee.

 4. RobV

  ^ Die Corona besmette speelsters van A'dam doen nu alweer mee? Dat lijkt me apart.

  1. hockeyliefhebber12

   Uit dit stukje op hoofdklassehockey.nl maak ik er uit op dat ze weer mee speelden: “Hierdoor konden we vandaag gelukkig weer spelen. Noa viel vandaag bij ons in, om een aantal speelsters die corona hebben gehad, iets minder te belasten. Zij heeft het vandaag goed gedaan”

  2. Eelco Houwink

   Hmmm... Dat lijkt me dan een reglementaire overwinning voor HGC

 5. slechts-een-mening

  Vreemd. Als 9 september dag-1 na quarantaine is, en daarmee 8 september dag-10 van quarantaine, dan was 30 augustus dag-1. Lees: op uiterlijk 28 of 29 augustus zijn de drie positieve cases bekend geweest plus de drie spelers in nauw contact die in quarantaine moesten. Toch is er op 30 augustus nog een oefenpotje tegen DeBo gespeeld. En is uitstel voor de wedstrijd tegen HGC pas een volle 5 dagen later aangevraagd cq bekend gemaakt. Dit hele verhaal roept behoorlijk wat vragen op. Ook al omdat de halve hockeywereld speculeerd, zie aanhef van dit verhaal, zou het goed zijn als Amsterdam en KNHB met een verklaring komen @redactie_hockey.nl

  1. stekel

   Het gebrek aan transparantie doet mensen twijfelen, das begrijpelijk. Dat zou zowel Amsterdam als de KNHB beter kunnen doen. We mogen er denk ik wel vanuit gaan dat zowel Amsterdam als KNHB zorgvuldig zijn geweest. De namen van betrokken speelsters zijn natuurlijk bekend maar de vraag is ..Wat doen die er toe?

 6. unplugged

  Op papier een knappe uitslag van HGC , ikzelf had anderse cijfers verwacht . Het eerste doelpunt van A' dam was een tactische blunder van het middenveld van HGC en dus is het tactisch concept nog niet in orde , er is nog veel werk aan de winkel . De keepster van HGC had in deze wedstrijd slechte reflexen en die moet je als keeper/ster toch hebben . Ben benieuwd naar hun volgende wedstrijd , maar houd de moed erin meisjes het seizoen is nog lang .

  1. Badwaiter

   @stekel: ik zie voorlopig geen enkel bewijs van zorgvuldigheid en transparante communicatie zou daar juist een cruciaal onderdeel van moeten zijn. Eens dat de namen er niets toe doen! De KNHB zou er verstanding aan doen hier snel verbetering in te brengen, want het zal niet de laatste keer zijn dit seizoen dat ze hier meer te maken krijgen.

 7. stekel

  De KNHB pakt die handschoen van transparantie slechts zelden op en ook al is dit platform van de KNHB.. er wordt eigenlijk nooit door diezelfde KNHB gereageerd en ook niet door de redactie. Dus zoals gesteld.. we moeten dat dan maar aannemen ...


Wat vind jij? Praat mee...