LIVE: Den Bosch naar finale play-offs door 4-2 zege op SCHC

Den Bosch heeft zich ten koste van SCHC geplaatst voor de finale van de play-offs om het landskampioenschap. In een moeizaam duel was de regerend landskampioen ook in het tweede duel te sterk voor de ploeg uit Bilthoven: 4-2.

.


Den Bosch won vorige week het eerste duel in Bilthoven met 0-1 door een doelpunt van Lidewij Welten in de slotfase. Bij een nieuwe zege op SCHC plaatst de ploeg zich voor de finale van de play-offs. Als SCHC de stand gelijktrekt, volgt zondag in Den Bosch de allesbeslissende derde wedstrijd.

 

Statistieken vooraf

– Deze teams kwamen elkaar in het verleden vier keer eerder tegen in een serie van de play-offs om de landstitel (in 2007/08, 2008/09, 2013/14 en 2014/15) en vier keer trok Den Bosch in twee duels aan het langste eind.

– De eerste ontmoeting in de play-offs tussen Den Bosch en SCHC aan de Oosterplas, op 3 mei 2008, eindigde in een 6-0 zege voor de thuisploeg. Dat geldt nog steeds als een evenaring van de grootste zege in de play-offs van de Hoofdklasse Dames.

– Den Bosch won elk van haar vier voorgaande thuisduels met SCHC in de play-offs.

– In de reguliere competitie én play-offs samen won SCHC pas één van haar negentien uitwedstrijden tegen Den Bosch: 0-2 op 25 november 2007, door goals van Carlien Dirkse van den Heuvel en Caia van Maasakker.

– Den Bosch neemt voor de 22ste keer deel aan de play-offs. In twintig van de vorige 21 deelnames haalde de Brabantse ploeg de finale, waarvan er achttien resulteerden in de landstitel. Alleen in 2008/09 en 2012/13 lukte dat niet; toen werd Amsterdam landskampioen.

– SCHC staat voor de tiende keer in de play-offs. Bij de negen eerdere deelnames strandde de club zeven keer in de halve finale. In 2013/14 en 2014/15 bereikte de Bilthovense ploeg de finale wél, maar daarin was Den Bosch twee keer te sterk. SCHC werd nog nooit landskampioen.

– Tijdens de laatste speelronde van de reguliere competitie stonden SCHC en Den Bosch ook al tegenover elkaar. De Bossche dames wonnen dat duel in Bilthoven met 1-3 door treffers van Frédérique Matla, Rosa Fernig en Joosje Burg. Namens SCHC scoorde Caia van Maasakker tegen.

 

Den Bosch thuis al 902 dagen ongeslagen

– Den Bosch is op eigen veld al 31 officiële wedstrijden op rij ongeslagen (W28 G3). Dat betreft duels in de reguliere competitie, de play-offs en de EHCC.

– De laatste thuisnederlaag dateert van 15 november 2015, toen Amsterdam met 0-2 won. Den Bosch kwam in die 31 thuiswedstrijden zonder nederlaag tot 127 doelpunten, een gemiddelde van vier goals per duel. De ploeg incasseerde slechts zeventien goals in die reeks.

– SCHC verloor maar drie van haar laatste achttien wedstrijden op vreemde bodem. Dat gebeurde bij Laren (2-0), Amsterdam (1-0) en Den Bosch (2-0). Van de vijftien overige duels in die reeks eindigden er twaalf in een overwinning en drie in een gelijkspel.

Matla en Zerbo op dreef

Bij Den Bosch valt Frédérique Matla dit seizoen op door haar vele openingsdoelpunten. Ze brak al zeven keer de score open voor haar ploeg. Bij SCHC kende Ginella Zerbo een productieve jaargang: ze maakte vijftien goals, slechts eentje minder dan ploeggenote Caia van Maasakker, Charlotte Vega (Amsterdam) en Pien van Nes (hdm) die met elk zestien treffers de topscorerstitel moesten delen.


Wat vind jij? Praat mee...