Den Bosch verovert negentiende landstitel na 1-4 zege op Amsterdam

Den Bosch heeft zaterdagmiddag overtuigend voor de negentiende keer de landstitel veroverd. In het Wagener Stadion vernederen de Bosschenaren hun tegenstander Amsterdam met 1-4, nadat ze donderdag in de eerste halve finale al met 3-2 hadden gewonnen.

De pijn moet groot zijn bij Amsterdam, dat in de competitie eerste is geworden, maar in deze tweede halve finale niets te vertellen had. Door treffers van Pleun van der Plas en Ireen van den Assem in de eerste twintig minuten was het al vrij snel duidelijk dat Den Bosch afstevende op de negentiende landstitel in 21 jaar.

Al in de zesde minuut kwam Den Bosch op voorsprong. Frédérique Matla sloeg de bal vanaf de linkerflank de cirkel in richting Lieke Hulsen. Die gaf ‘m vanaf de achterlijn met een lastig stuitje voor op Pleun van der Plas, die goed timede, haar stick op de grond legde en de bal binnentipte (0-1). In het begin van het tweede kwart flatste Ireen van den Assem de derde strafcorner van Den Bosch binnen.

Margot van Geffen besliste het duel in het derde kwart. Na een passje van Marlies Verbruggen schoot ze de bal beheerst achter Anne Veenendaal. Daarna schalde het ‘HC Den Bosch olé ole’ door het Wagener Stadion. In het vierde kwart schoot Marlies Verbruggen, die haar carrière beëindigt, de 4-0 binnen. Twee minuten voor tijd bepaalde Charlotte Vega uit de rebound van een strafcorner de eindstand op 1-4. Een schrale troost voor Amsterdam, dat opnieuw ten onder ging tegen de recordkampioen.

————————-

’67 Nog een corner voor Amsterdam. Charlotte Vega scoort! 1-4. De vrouwen van Amsterdam rennen snel terug naar de middenlijn.

’66 Amsterdam krijgt een corner. Eva de Goede pusht naast.

’56 Marlies Verbruggen maakt de 0-4! Na een missertje van Lauren Stam geeft Imme van der Hoek de bal voor op Verbruggen, die binnenschiet. Een afstraffing voor Amsterdam. 

Einde Q3.

’51 Gele kaart voor Anouk Lambers van Amstedam.

Margot van Geffen heeft de 0-3 binnengeschoten. Foto: Koen Suyk

’48 ‘HC Den Bosch olé ole’ schalt door het Wagener Stadion.

’45 0-3 voor Den Bosch! Na een passje van Marlies Verbruggen schiet Margot van Geffen de bal beheerst achter Anne Veenendaal. Duel lijkt beslist. 

Foto: Koen Suyk

’43 Tweede corner voor Amsterdam. Julia Müller speelt de bal op in de inglijdende Charlotte Vega, die ‘m mist. Variant mislukt.

’37 Frédérique Matla slalomt door de verdediging van Amsterdam heen, maar schiet op de bal recht op keeper Anne Veenendaal af.

’36 Het derde kwart is begonnen.

Einde Q2.

’28 Amsterdam geeft zich niet gewonnen en begint harder te knokken nu. Het duel wordt feller. Den Bosch staat 2-0 voor en zet – in tegenstelling tot aan het begin van de wedstrijd – geen hoge druk meer.

’22 Na een goede actie van Kitty van Male belandt de bal bij Charlotte Vega, die op de legguard van Josine Koning schiet.

Ireen van den Assem maakt in de 19de minuut de 0-2. Foto: Koen Suyk

’19 GOAL VOOR DEN BOSCH! Ireen van den Assem flatst de derde strafcorner van Den Bosch binnen.

’18 Den Bosch haalt haar tweede corner. Daaruit volgt de derde corner, die Den Bosch krijgt na het aanvragen van de videoscheidsrechter.

Einde Q1

’16 In de laatste paar minuten komt Amsterdam beter in de wedstrijd, waarin tot nu toe vooral Den Bosch aan de bal was. Amsterdam haalt nu haar eerste corner. Twee dagen geleden scoorde ze daaruit, nu speelt ze voor de tip en zit uitloopster Ireen van den Assem er goed tussen.

’14 Charlotte Vega tipt een lage bal van Julia Müller knap in één keer op goal, maar Den Bosch-keepster Josine Koning redt.

’11 Den Bosch-verdediger Rosa Fernig is boos op Amsterdam-aanvaller Charlotte Vega, die haar stick doorhaalt in een duel met Fernig en haar in het gezicht raakt.

‘9 Den Bosch krijgt de eerste strafcorner van de wedstrijd, nadat Margot van Geffen op haar stick wordt geslagen. Ireen van den Assem speelt op de inglijdende Welten, een variant die Den Bosch vaak speelt, maar nu mislukt.

Van der Plas juicht na de 0-1. Foto: Koen Suyk

‘6 Een vroege treffer voor Den Bosch: 0-1! Frédérique Matla slaat de bal vanaf de linkerflank de cirkel in richting Lieke Hulsen. Die geeft ‘m vanaf de achterlijn met een lastig stuitje voor op Pleun van der Plas, die goed timet, haar stick op de grond legt en de bal binnentipt. 

‘3 Het spel ligt even stil. Via Maartje Krekelaar komt de bal per ongeluk in het gezicht van Eva de Goede, die even moet worden opgelapt. Al snel wordt het spel weer hervat.

‘1 De wedstrijd is begonnen.

 


16 Reacties

 1. kasparstevens

  Dat was toch ROOD voor Vega !

 2. robvisser

  Als er ooit een ploeg verdiend kampioen werd, dan is het Den Bosch hier wel, overigens ook al op basis van de eerste wedstrijd. Als neutrale kijker had ik liever nog een derde wedstrijd gezien, maar dat heeft er eerlijk gezegd geen moment ingezeten. Amsterdam heeft er nooit echt in geloofd, volgens mij ook niet in de heenwedstrijd. Ze hebben veel te weinig gebracht en leken nu ook alweer achter te staan voordat de wedstrijd begon. Geen geloof en geen overtuiging en de jonge speelsters konden het duidelijk niet aan. Maar ook de ervaren speelsters hebben het laten afweten. Ik denk dat Rick Mathijssen ook eens goed in de spiegel moet kijken, want hij heeft zijn ploeg toch niet goed in het veld gekregen. Stichtsche heeft het Den Bosch een stuk moeilijker gemaakt, maar die hadden behoorlijke pech met de arbitrage. Gefeliciteerd Den Bosch, dik verdiend deze titel. En het is goed om te zien (ook met het oog op het WK) dat Lidewij Welten weer ouderwets op dreef is.

  1. Paco

   Mathijssen vervangen door Freixa. Die brengt er tenminste vuur in. Anders wirden ze nooit kampioen bij Amsterdam

 3. lynnBosman

  Dat leek me ook rood voor Vega.. DB wint hartstikke terecht. AMS leek mentaal geknakt na die 0-1 in tegenstelling tot donderdag toen DB op achterstand kwam of tegen SCHC waar DB ook op achterstand kwam. Ze hockeyen op het randje. Ik herinner me ooit een opmerking op het hkforum: met Mathijssen win je geen prijzen. Je kunt nog zo'n goede selectie hebben en hartstikke goed zijn in de competitie als er geen winnaars zijn win je niet. In 2009 en 2013 stonden er wel winnaars voor de groep en pakken ze deze wel. SCHC kwam met Schopman dichtbij. Vind persoonlijk Lamberts een zwakke schakel op het middenveld en Verschoor liep zich te vaak vast. Toch mooie dingen zien deze play offs: talenten voor de toekomst die er dicht tegen aan zitten (De Baat, Fernig, vd Plas, Albers), Welten, Sanders, De Goede fit, een goede corner van vd Assem, De Goede en Matla. DB geniet ervan en neem deze mentaliteit mee naar Oranje!

 4. lynnBosman

  En Koning, wat een safes!

 5. niekhendriks

  Tuurlijk! Makkelijk roepen en liken! Als het zo is dat in Nederland een coach er vuur in moet brengen op het moment dat je speelt om het landskampioenschap dan is er fundamenteel iets goed mis. Den Bosch speelde mentaal een hele goede wedstrijd en scoorde op de juiste momenten... Amsterdam heeft het knap gedaan maar kwam vandaag tekort en ik vind niet dat zij vernederd zijn!

 6. PatrickBateman

  Amsterdam wordt geen kampioen als ze Den Bosch gaan proberen te kopiëren. Meer vuur erin gooien gaat denk ik helemaal niet werken. Dat heeft nu juist totaal verlammend gewerkt. Het is echt niet zo dat de speelsters er met de pet naar gooiden. Tactisch overklast vandaag. Amsterdam heeft van oudsher technische speelsters en een technisch begaafd spelletje. Ze kunnen beter werken aan een speelstijl die bij de club past, want op dit moment vind ik met name het geveinsde vuur en agressie in het spel tenenkrommend om naar te kijken. Gaat ook echt over de grens af en toe (Vega) en het dient hun hockey niet. Terwijl ze zulke goede speelsters hebben.

 7. PatrickBateman

  En Josine de Koning inderdaad. Fantastisch.

 8. woodsy

  Hoe is het toch mogelijk dat in een wedstrijd om het landskampioenschap er na 2 minuten al een doelpunt gescoord kan worden welke overduidelijk met de bolle kant voorgezet is?? Dat zie je direct aan de balvlucht en spoel de beelden maar eens terug!! Er was video ref aanwezig, maar niemand van Adam die protesteert!! Vreemd op dit niveau....

  1. robboomsma

   Wauw really? Als dat al was geweest, en Amsterdam had dat zelfde gezien, hadden ze naar de video ref kunnen gaan. Maar ik vraag me toch echt af waar je die bolle kant heb gezien.....

 9. lynnBosman

  Je bent serieus de eerste die er iets van bolle kant ziet.. Overigens hoeft ams ook niet haar speelstijl aan te passen (zie 2009/2013), maar lijkt me een coach met de absolute wil om te winnen niet geheel overbodig.

 10. robvisser

  Ik heb er eerlijk gezegd niet goed op gelet, die bolle kant. Wel snap ik niet dat Amsterdam in de vorige wedstrijd tot twee keer toe geen videoscheids aanvroeg toen duidelijk was dat een Den Bosch speelster de bal met de voet raakte in de cirkel. Dan doe je jezelf tekort.

  1. robboomsma

   Met de manier van spelen en de inzet van gisteren, daar doet Amsterdam zichzelf tekort mee..... Ze hebben de kwaliteiten, verschil was dat Den Bosch 2/3 stappen harder liep, met elkaar, maar ook voor elkaar. En Amsterdam ging daar niet in mee, en dat is waar ze zichzelf tekort doen....... Een videoref doe je op ervaring. Maar die zou en moet zeker voor een ploeg van dit niveau, het verschil niet moeten maken. Ik als supporter van DB vond het jammer te zien dat Amsterdam niet veel tegenstand gaf...Het had het wel spannender gemaakt.....

 11. woodsy

  Als je mij een pb stuurt zal ik je een superslowmotion sturen waar duidelijk te zien is dat het bolle kant was. Bovendien, je ziet het al snel aan de balvlucht😉

  1. robboomsma

   Knap dat jij van een 60 fps stream/content een superslomo kan maken........ Please weet alsjeblieft waar je het over hebt..... Camera's die superslomos maken, vind je niet bij zon wedstrijd......

 12. lynnBosman

  Na 10 keer zie ik nog steeds geen bolle kant. Ik heb er ook geen enkele speelster, commentator over gehoord dus ik hou het gewoon op dat het geen bolle kant was.


Wat vind jij? Praat mee...