Kampong bibbert, maar houdt goede reeks in stand

Bij de rust leek er nog niets aan de hand voor de dames van Kampong op de vrijdagavond: 0-3 voor met beter spel. Hdm wist zich echter goed terug te vechten in de tweede helft, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 2-3 nederlaag en complimenten voor een goede tweede helft.

Voor Kampong is de start van het nieuwe seizoen veelbelovend. De Utrechtse ploeg staat dankzij de 2-3 overwinning op concurrent hdm op zeven punten uit drie wedstrijden, terwijl hdm het moet doen met enkel drie punten. Kampong kwam goed uit de startblokken en tekende na zes minuten al de 0-1 aan. Aanwinst Michelle Simons kon alleen op hdm-keepster Julia Remmerswaal af en faalde niet. Ongeveer tien minuten later tekende Lisa Gerritsen ook nog voor de 0-2. De thuisclub creëerde als antwoord op de vroege achterstand een aantal goede kansen, maar vond telkens de uitstekend keepende Alexandra Heerbaart. Net voor de rust deelde de ploeg van coach Santi Freixa een flinke mentale tik uit door ook nog de derde Utrechtse treffer aan te tekenen. Ditmaal was het Michelle Fillet die trefzeker was, uit een strafcorner. De wedstrijd leek daardoor bij de rust al gespeeld.

Met de nadruk op het woord ‘leek’, want hdm vocht zich goed terug in de wedstrijd. De ploeg van Sonja Thomann speelde directer, met meer durf en werd in het derde kwart tot twee maal toe beloond. Eerst verdween een sleep van Pien van Nes via de stick van Mascha Sterk achter Kampong-keepster Alexandra Heerbaart, haar eerste tegentreffer dit seizoen, waarna van Nes zelf alert bij de tweede paal de 2-3 binnentikte. Met nog een kwart te gaan was het verschil nog maar een doelpunt. Het publiek merkte dat hdm met een goede comeback bezig was en liet zich nadrukkelijk horen in het laatste deel van de wedstrijd.

Lees onder de foto de live uitdates van de wedstrijd terug.

Bron: Willem Vernes

Einde van Q4. Kampong wint uiteindelijk met moeite, maar houdt de goede seizoensstart in stand: 2-3.

67′ Gevaar in de Utrechtse cirkel als een hoge bal moeilijk weggewerkt wordt door Heerbaart, die voorlopig de matchwinner lijkt te worden. Nog twee minuten te spelen.

66′ Plotseling daar een counter van Kampong: Zuidhof onderschept de bal, wisselt passes uit met Fillet en kan uithalen met de backhand, maar treft de handschoen van de keepster. Niet veel later mist Pam Imhof een voorzet bij de tweede paal. Nog een aantal minuten te spelen.

63′ Jong talent Tessa Beetsma heeft de gelijkmaker voor hdm op de stick, maar haar hoge backhand is te zacht. Heerbaart brengt simpel redding voor een lange corner.

60′ We gaan richting de laatste tien minuten van de wedstrijd, waarbij hdm actief aan het jagen is op de gelijkmaker. Grote kansen zijn er echter al een tijdje niet geweest.

56′ Kans voor Kampong, maar er is shoot gemaakt en de kans is verkeken.

54′ Het publiek merkt dat er wat te halen valt en juicht de dames van hdm meer nog meer energie naar voren,  de spanning is helemaal terug in de wedstrijd.

Einde van Q3.

53′ DOELPUNT HDM! Daar is de aansluitingstreffer van hdm, en op een goed moment! Net voor het verstrijken van het derde kwart komt een voorzet via diverse sticks bij Pien van Nes terecht, die de bal met uiterste moeite in het doel werkt. Een verdiende aansluitingstreffer.

50′ Na een belegering van hdm krijgt Kampong de eerste kans in lange tijd, maar niemand weet op doel te schieten. De Utrechters proberen weer iets meer grip op de wedstrijd te krijgen.

46′ DOELPUNT HDM! De thuisclub zet nu flink aan en krijgt een derde strafcorner, oftewel een tweede kans voor Pien van Nes op de rand van de cirkel. Ze legt aan en ziet haar inzet via een verdedigende stick in het doel belanden. Het is pas het eerste tegendoelpunt van Kampong dit seizoen en hdm is terug in de wedstrijd.

42′ hdm-speelster Fay van der Elst staat plotseling alleen voor de keepster na een verrassende scoop in de cirkel. De kans is echter snel verkeken als de scheidsrechter affluit voor een overtreding.

40′ Het initiatief ligt direct bij de ploeg van Sonja Thomann: de Haagse ploeg speelt een stuk directer en krijgt al snel de tweede strafcorner van de wedstrijd. Nina Notman krijgt in het proces ook nog een groene kaart. Dit keer mag Pien van Nes wel aanleggen, maar haar inzet is een prooi voor Heerbaart.

36′ We zijn weer begonnen! Kan hdm zich snel terug in de wedstrijd spelen?

Einde van Q2. De Utrechtse ploeg gaat met veel vertrouwen de kleedkamer in. Thuisploeg hdm heeft een aantal kansen gekregen, maar Kampong weet goed te profiteren van de ruimtes en gaat met een 0-3 voorsprong rusten.

33′ DOELPUNT KAMPONG! Dit keer is het wel raak voor Fillet, die de gewonnen strafcorner laag buiten het bereik van Remmerswaal sleept.

31′ Kampong weet de ruimtes goed te vinden als Michelle Fillet vrij de cirkel in kan lopen. Ze slaat hoog op doel, maar haar inzet gaat, net als die van Pheninckx eerder, in het zijnet. Niet veel later krijgt Zuidhof een strafcorner.

29′ Weer houdt Heerbaart hdm van een doelpunt af, dit maal schiet Julia Verschoor op doel. Haar inzet met de backhand wordt goed weggewerkte door de keepster van Kampong.

25′ De eerste strafcorner is voor hdm, een tiental minuten voor de rust. Met Pien van Nes op de bank moet Nina van der Marel het doen. Haar inzet eindigt bij Heerbaart, waarna de scheids affluit voor hakken.

21′ Dubbele kans voor Margot Zuidhof! Haar tip-in wordt gestopt door Remmerswaal en daarna weet ze de rebound net niet onder controle te krijgen.

19′ Tip-in van hdm gaat net voorlangs, maar hdm zet meteen druk op de verdediging van Kampong.

Einde van Q1. Net voor het einde van het eerste kwart heeft Pien van Nes de kans om een aansluitingstreffer aan te tekenen voor hdm, maar weer brengt Heerbaart redding. De Utrechtse club voorlopig op rozen.

15′ DOELPUNT KAMPONG! 0-2 voor Kampong, en weer is het Pheninckx met een beslissende actie. Haar voorzet komt in de scrimmage bij Lisa Gerritsen terecht. De oud-speelster van Laren kan vrij intikken voor een verdubbeling van de Utrechtse voorsprong.

13′ En daar is de eerste kans voor de thuisclub. Pien van der Heide slaat laag in de onderhoek, met doelvrouw Alexandra Heerbaart die knap redt.

11′ Wat een kans voor Pheninckx! Een soepele aanval eindigt bij de aanvoerder, maar haar backhand gaat hoog in het zijnet. De Utrechters zijn goed uit de startblokken gekomen.

6′ DOELPUNT KAMPONG! De eerste echte kans is meteen raak: international Malou Pheninckx zet met een flats aanwinst Michelle Simons alleen voor de keepster, die geen fout maakt en de bal over de inkomende Remmerswaal speelt.

3′ Eerste kans is voor Kampong via Lisa Gerritsen, maar Julia Remmerswaal werkt weg.

1′ Er is afgeslagen door de thuisploeg.

0′ De spelers zijn ingespeeld en staan klaar om te beginnen. Wie tankt vertrouwen voor de volgende speelronde op zondag?

Statistieken vooraf

De wedstrijd van vanavond is de nummer acht tegen de nummer vier op de ranglijst. De Haagse formatie begon het seizoen met een flinke nederlaag (5-0 tegen Amsterdam), maar herstelde zich met een 3-0 overwinning op Groningen. Kampong verraste afgelopen weekend door SCHC op 0-0 te houden en staat voorlopig op een plek voor de play-offs met vier punten uit de eerste twee wedstrijden. In de eerste twee wedstrijden incasseerden de Utrechters nog geen enkele treffer. Een derde opeenvolgende wedstrijd zonder tegendoelpunt vanaf de seizoensstart zou een unicum zijn voor Kampong. Thuisclub hdm won slechts één van haar laatste negen Hoofdklasse-duels tegen Kampong: een 3-1 thuiszege op 15 april van vorig jaar. De laatste overwinning van de formatie van coach Santi Freixa in Den Haag dateert uit 2015.