HGC likt wonden nadat Huizen te pakken was geweest

Op de vraag wat hij van de wedstrijd vond, reageerde HGC-coach Robbert-Jan de Vos verbeten: ‘Wat denk je?’. De frustratie droop kort na de nederlaag tegen Huizen (2-1) van zijn gezicht af. Vooral in de eerste helft deed HGC zichzelf met een hoop gemiste kansen tekort. ‘Ik vind het prima om te verliezen, maar voor mijn gevoel is het onterecht.’

Toen de toeter voor het eindsignaal klonk, op een moment dat de bal in de cirkel van HGC was, barstte het feest van Huizen los. De speelsters hadden zich gehandhaafd in de Hoofdklasse en trokken een sprint naar de andere kant van het veld, waar ze het feestje vierden samen met keepster Robin van den Ende. De speelsters van HGC stortten verslagen neer in het gras. De wissels staarden vanaf de bank roerloos voor zich uit. Het waren emotionele taferelen aan het eind van de wedstrijd, die ook zomaar de andere kant op had kunnen vallen.

HGC-coach Robbert-Jan de Vos krijgt een knuffel van voorzitter Tjeerd Boven. Foto: Willem Vernes

Ik zou op dit moment niet weten wat we anders hadden moeten doen. HGC-coach Robbert-Jan de Vos

De Vos zag vanaf een afstandje hoe Huizen aan haar ererondje begon, waarbij het applaus van de tribunes klaterde. De fanatieke aanhang had hun ploeg door het vuur gesleept door in de slotfase steeds harder te joelen en steeds harder op de boarding te slaan. Het gaf misschien net dat extra beetje energie dat Huizen nodig had om in de 58ste minuut de winnende treffer te maken.

Terwijl het feestgedruis recht voor zijn neus doorging, maakte De Vos een verslagen indruk: ‘We hebben vooral in de eerste helft een hoop kansen gehad. Ik zou op dit moment niet weten wat we anders hadden moeten doen. Over 70 minuten en ook over 140 minuten gezien, hebben wij beter gespeeld en de wedstrijd meer gecontroleerd dan zij. Hun scoop is een wapen, maar op een gegeven moment is dat geen hockey meer. Is het alleen maar weggooien. Wíj hebben gehockeyd. Maar we maken ‘m niet en zij wel. Wat dat betreft hebben zij het goed gedaan’, zei De Vos, die in zijn tweede jaar bij HGC opnieuw dichtbij promotie naar de Hoofdklasse was. Vorig jaar verloor zijn ploeg ook in de play-outs, toen van Bloemendaal.’

Huizen is dolblij met de handhaving in de Hoofdklasse. Foto: Willem Vernes

Twee doelpunten in vijf minuten

Achteraf gezien heeft HGC het vooral voor rust laten liggen. Halverwege het eerste kwart werden ze de betere ploeg en waarschuwden ze Huizen met een paar dreigende aanvallen en een gevaarlijk backhandschot. In de 20ste minuut kreeg HGC de eerste strafcorner van de wedstrijd. Vanaf de kop van de cirkel sloeg Bernice van Aken op doel. Keepster Van den Ende dook naar de grond en redde knap. Maar in de rebound belandde de bal voor de neus van Karlijn Scheepens. Zij tikte de bal over de grond binnen: 0-1. Een terechte voorsprong.

Daarna toonde Huizen veerkracht. Vijf minuten na de tegentreffer haalde het een strafcorner. Net op dat moment stond wapen en vaste neemster Gitte Michels niet binnen de lijnen: de speelster die in de reguliere competitie acht van de twintig goals van Huizen maakte. Daarom meldde Jasmijn Oliemans zich op de kop van de cirkel. Ze koos voor een flats. Een flats die keurig binnenviel: 1-1.

De teleurstelling bij HGC was mede door het missen van enkele kansen groot. Foto: Willem Vernes

De beslissende goal werkt HGC in eigen doel

De gelijkmaker was het startsignaal voor een betere fase van Huizen, met name na rust. Huizen was in het derde kwart de betere ploeg en nam in het vierde kwart in de 58ste minuut het doel van HGC onder vuur. In een scrimmage ging schot na schot er niet in. In de drukte riep heel Huizen om een strafcorner. Maar de scheidsrechters zagen dat Edmee Peijster de ruimte had en gaven haar terecht voordeel.

Want Peijster ging met de bal aan de wandel. Ze sprintte de drukte uit en maakte aan de linkerkant van het doel een knappe actie over de achterlijn. Ze legde de bal terug, bij de tweede paal stond Fleur de Waard te wachten. Maar zover kwam de bal niet. In de scrimmage rolde de bal via een stick of een voet van de tegenstander over de lijn. Het was een knullig moment. Maar hij zat. En hij telde. Een schitterend moment voor Peijster om haar eerste doelpunt van het jaar te maken.

‘Ik was erg verbaasd dat hij zat. Ik stond een beetje voor me uit te kijken. Toen kwamen er opeens dertig mensen op me afgerend om me een knuffel te geven’, zei een lachende Peijster later midden in het feestgedruis van champagnedouches en bedankwoordjes. ‘Het was een belangrijk moment in de wedstrijd, toen het nog alle kanten op kon gaan. Een enorme opluchting. Anders zouden het shoot-outs worden. Net als woensdag. Dat was zenuwslopend geweest.’

Na de 2-1 van Edmee Peijster, uiteindelijk de winnende treffer, vallen de speelsters van Huizen elkaar in de armen. Foto: Willem Vernes

Hoe moet Huizen het vertrek van Gitte Michels opvangen?

Daarna was de wedstrijd nog niet beslist. Drie keer kreeg HGC een strafcorner. Drie keer sloeg Huizen de aanval af. Na zeventig minuten barstte het feest los. Bestuursleden namen op het veld de microfoon in de hand en bedankten de speelsters voor een prachtige wedstrijd. Aanvoerder Eva den Hartog gaf een speech. De naar Hurley vertrekkende Gitte Michels kreeg bloemen. Het is nog de vraag hoe Huizen het vertrek van haar belangrijkste speelster gaat opvangen.

‘Gitte is zeker een belangrijke speelster’, zei Huizen-coach Boaz Janssen. ‘Maar omdat we zo’n goede corner hebben, hebben we andere kansen misschien laten liggen. Vandaag scoorde Jasmijn uit de corner. We hebben dus meerdere kwaliteiten. We hebben dit jaar ook nauwelijks varianten gespeeld. Bovendien hebben we een goede cornertrainer. Dus we zijn ermee bezig haar vertrek op te vangen. Misschien halen we iemand binnen die al een sleeppush in huis heeft. Wij moeten in ieder geval in onszelf blijven investeren. Dat moet goed genoeg zijn om in de Hoofdklasse te blijven hockeyen.’

Lees hieronder de live-updates terug.

’70 Het is afgelopen.

’65 Corner vijf voor HGC. De bal wordt slecht gestopt en de kans is verkeken.

’62 Corner nummer drie voor HGC. Bernice van Aken slaat op doel. Corner nummer vier volgt. Die gaat er niet in. Nog acht minuten voor HGC om de achterstand weg te werken.

’58 DOELPUNT HUIZEN: 2-1. Na een actie over de linkerflank van Edmee Peijster van Huizen wordt de bal voorgegeven en ongelukkig binnengewerkt via een speelster van HGC.

’54 Wederom een grote kans voor Huizen, waar Vera van Schagen over de rechterachterlijn dribbelt en de bal teruglegt. Huizen vuurt een schot op doel, maar de keepster van HGC redt knap.

Einde Q3. Huizen had in het derde kwart de grootste kansen, maar ook HGC was af en toe gevaarlijk in de cirkel. Het lijkt erop dat de ploeg die nu als eerste scoort de overwinning gaat binnenslepen.

’47 Opnieuw een enorme kans voor Huizen. Maar de pass vanaf de linkerflank wordt niet binnengetipt.

’44 Grote kans voor Huizen, dat na de rust de betere ploeg is. Lara Kok kan de stuiterende bal uithalen, maar raakt ‘m niet goed en wordt afgefloten vanwege gevaarlijk spel.

’40 Mirte Jansen van Huizen dribbelt de hele wedstrijd al gevaarlijk door de verdediging van HGC heen. HGC heeft het er moeilijk mee om haar af te stoppen.

’39 Tweede corner voor HGC. Een variant over meerdere schijven gaat naast.

Q3 is begonnen.

RUST! Het is een leuke wedstrijd met kansen aan beide kanten, maar HGC is de betere ploeg en is het gevaarlijkst geweest, ook na de gelijkmaker van Huizen.

’28 Een grote kans voor Luna Fokke van HGC. Van dichtbij, een meter naast de eerste paal, schiet ze de bal voorlangs. Even later krijgt Fokke vanuit dezelfde hoek opnieuw een kans. Nu redt Huizen-keepster Van den Ende haar schot uit de korte hoek.

’25 Doelpunt Huizen! 1-1! Huizen krijgt haar eerste strafcorner en Jasmijn Oliemans flatst de bal vanaf de kop van de cirkel binnen.

’20 Doelpunt HGC! 0-1. Uit de eerste strafcorner van de wedstrijd slaat Bernice van Aken op goal. Keepster Van den Ende brengt liggend redding, maar in de rebound tikt Karlijn Scheepens de bal over de grond binnen: 0-1. Een terechte voorsprong.

Einde Q1. Halverwege het eerste kwart werd HGC de betere ploeg, met een paar dreigende aanvallen en een gevaarlijk backhandschot van Floor Borstlap, maar het staat nog altijd 0-0. Huizen moet oppassen.

’12 HGC wordt steeds gevaarlijker en neemt het initiatief over. Een backhandschot van Floor Borstlap gaat op doel, maar wordt gestopt door Huizen-keepster Robin van den Ende.

‘9 Het duel gaat redelijk gelijk op, met in de vierde minuut de grootste kans voor Huizen, maar daarna ook een paar gevaarlijke aanvallen van HGC.

‘6 Een blessurebehandeling voor Anouk Bekkers van Huizen, die een uit de lucht vallende stick op haar hoofd krijgt. Ze kan verder spelen.

‘4 De eerste grote kans is voor Huizen. Een pass vanaf de linkerkant van de cirkel belandt voor het doel, maar Edmee Peijster lukt het niet haar stick tegen de bal te krijgen en de bal schiet door.

‘1 De wedstrijd is begonnen. Wint Huizen, dan speelt het volgend seizoen weer in de Hoofdklasse. Wint HGC, dan volgt morgen de beslissingswedstrijd in Wassenaar.