Groningen heeft altijd nog de flats van Willemijn Kuis-Bos

De dames van Groningen leken zondagmiddag lange tijd genoegen te moeten nemen met alleen de complimenten voor hun verzorgde hockey tegen Huizen. Tot in de slotfase Willemijn Bos haar befaamde flats demonstreerde. Noor Hakker zette haar stick er tegenaan en eindelijk kreeg Groningen de beloning in de vorm van een doelpunt en een punt in de degradatiekraker in de Hoofdklasse Dames: 1-1.

Daar het gelijke spel staan Huizen en Groningen nog steeds gebroederlijk op de laatste plaats met twee punten uit acht wedstrijden. Het lijkt geen al te boude uitspraak dat een van deze twee ploegen rechtstreeks gaat degraderen. Wie dat wordt, is op basis van het duel van zondagmiddag in Huizen niet te zeggen. Groningen had dan namelijk wel het beste van het spel, maar o wat komt die ploeg moeizaam tot scoren. En dat is in de basis nog altijd het allerbelangrijkste onderdeel van het spelletje.

Groningen scoorde pas vijf doelpunten in acht wedstrijden

Pas vijf doelpunten maakte de Groninger formatie dit seizoen in acht wedstrijden. Een karig moyenne, dat getuige de wedstrijd tegen Huizen niet al te veel houvast biedt op verbetering. Tot de cirkel is het spel van Groningen keurig verzorgd, maar daarbinnen ontbreekt de daadkracht. Met Pam van Asperen en Klaartje de Bruin zag Groningen de afgelopen jaren twee doelpuntenmakers naar Laren verdwijnen. Het is het lot van de ploeg uit het hoge Noorden, weten ze ook daar.

Willemijn Bos in actie voor Groningen. Foto:Koen Suyk

Alle hoop, ook die van de nieuwe jonge coach Julian Steen, is gevestigd op Willemijn Bos, die na haar huwelijk als Willemijn Kuis-Bos op het wedstrijdformulier staat. De oud-international moet niet alleen achter de boel dichthouden, maar ook voor de aanvallende impulsen zorgen. Dat leverde in de eerste helft tegen Huizen bijna een treffer op. Twee keer nam ze een strafcorner, die eindigde op de benen van Huizen-keepster Robin van den Ende. Maar het dichtst bij een doelpunt was ze vlak voor het einde van de eerste helft toen een harde flats via een tip van Noor Hakker buiten het bereik van Van den Ende op de paal belandde.

Koelbloedigheid van Kim Lammers

Toen was de stand al 1-0 in het voordeel van Huizen. Dat heeft hockeyend een mindere ploeg dan Groningen, maar toont veel meer daadkracht en slimheid voor het doel. De aanwezigheid van voormalige Oranje-topschutter Kim Lammers speelt daarin ongetwijfeld een belangrijke rol. Bij de 1-0 toonde doelpuntenmaker Vera van Schagen in ieder geval de koelbloedigheid die Lammers kenmerkte. Van Schagen reageerde attent op een bal in de cirkel, omspeelde keepster Jantien Gunter en tikte doeltreffend raak in de hoek: 1-0.

Doelpuntenmaker Vera van Schagen viert met Amber Folmer haar treffer. Foto: Koen Suyk

Met Gunter is ook meteen de hoofdrolspeelster van de eerste helft genoemd, want de keepster behoedde haar ploeg diverse keren met enkel fraaie reddingen voor een grotere achterstand. Hierdoor bleef de ruststand 1-0 in het voordeel van de ploeg van coach Boaz Janssen.

Onmachtig

In de tweede helft veranderde aan het spelbeeld niet veel. Groningen had het meeste balbezit en liet het beste van het spel zien, maar was aanvallend onmachtig. De beste kans in het derde kwart was zelfs voor Huizen. Amber Folmer tipte van dichtbij hard in, maar zag de bal over het doel van Gunter verdwijnen. Diezelfde Folmer toonde een paar minuten later de felheid die nodig is om te scoren. In haar enthousiasme raakte ze echter niet de bal, maar Willemijn Bos vol. Het leverde haar alleen een gele kaart op.

Het overtal gebruikte Groningen om in de slotfase alles op de aanval te gooien. De inzet en het hockey waarmee dat gebeurde, was lovenswaardig maar leek lange tijd geen punten op te leveren. Gelukkig voor Groningen heeft die ploeg altijd nog de flats van Willemijn Bos. Vlak voor het eindsignaal flatste zij de bal in de cirkel, weer was het Hakker die de bal toucheerde en dit keer trof ze wel doel: 1-1.

‘Natuurlijk ben ik blij dat we uiteindelijk een punt aan de wedstrijd overhouden, maar ik vind zelfs dat we onszelf met een gelijkspel te kort hebben gedaan’, reageerde Willemijn Kuis-Bos na afloop.

——————————————————————————
Lees hieronder de live-updates.
Einde wedstrijd.

’70 1-1 Noor Hakker maakt gelijk

’69 Strafcorner voor Groningen. Variant mislukt. Nieuwe corner.

’66 Groningen heeft nog vijf minuten. Huizen piept en kraakt, maar capituleert vooralsnog niet.

’60 Groningen vol in de aanval om de gelijkmaker te scoren. Maar ook na een scrimmage in de cirkel blijft de nul op het bord bij Groningen.

’57 Strafcorner voor Huizen.

’55 Begin vierde kwart. Groningen heeft nog 17,5 minuten om gelijk te maken.

Fieke Hof in actie richting het doel van Huizen. Foto: Koen Suyk

’55 Einde derde kwart

’52 Dezelfde Folmer krijgt een gele kaart nadat ze in een ultieme poging voor het Groninger doel niet de bal maar wel Willemijn Bos vol raakt.

’47 Amber Folmer lijkt Huizen op 2-0 te zetten, maar haar tip verdwijnt net over het doel van Gunter. Huizen komt er niet vaak uit, maar is in de buurt van het Groninger doel wel meteen gevaarlijk.

’44 Groningen wordt sterker, Huizen komt er amper uit. Willemijn Bos krijgt een vrije kans met haar backhand, maar slaat de bal ietwat wild naast het doel. De jacht op de gelijkmaker is geopend.

’41 Groene kaart voor Fieke Hof van Groningen

’36 Begin derde kwart.

’35 Einde eerste helft waarin Groningen op basis van het vertoonde spel beter is, maar Huizen met 1-0 leidt door een treffer van Eva van Schagen. De thuisploeg kreeg ook de betere kansen, maar keepster Jantien Gunter behoedde haar ploeg voor een grotere achterstand.

’29 Anne van Erp krijgt namens Huizen tot drie keer toe de mogelijkheid om de 2-0 te maken, maar de 26-jarige Gunter toont weer aan een uitstekende goalie te zijn en keert alle inzetten.

’25 Groningen wordt sterker en komt een paar keer gevaarlijk in de cirkel bij Huizen. De thuisploeg kan niet meer doen dan loeren op de counter.

’22 Harde flats van Bos wordt door Noor Hakker op de paal getipt. Huizen ontsnapt.

’18 Begin tweede kwart. Inmiddels is het sportpark in Huizen al verder vol gestroomd. De toeschouwers zien een leuke wedstrijd waarbij beide ploegen aan elkaar zijn gewaagd.

’18 Einde eerste kwart bij een 1-0 voorsprong voor Huizen.

Keepster Jantien Gunter van Groningen verijdelt op het laatste moment een kans voor Huizen. Foto: Koen Suyk

’16 Razendsnelle counter van Huizen, zorgt bijna voor de 2-0. Keepster Gunter van Groningen verijdelt dat op het laatste moment.

’15 Tweede strafcorner voor Groningen. Nu flatst Bos wel zelf, maar wederom redt Van den Ende.

’12 Eerste strafcorner voor Groningen. Willemijn Bos dreigt de flatsen, maar schuift de bal af. De variant eindigt op de benen van keepster Robin van den Ende.

’10 1-0 voor Huizen door een doelpunt van Vera van Schagen, die keepster Gunter omspeelt en de bal in de hoek schuift.

Willemijn Bos in actie tegen Huizen. Foto: Koen Suyk

‘5 Eerste strafcorner voor Huizen, nadat een push van Anne van Erp is tegengehouden voor keepster Gunter. De ingeslagen corner van Eva den Hartog wordt ook gekeerd door Jantien Gunter,

‘1 De wedstrijd is begonnen

De publieke belangstelling voor deze degradatiekraker in Huizen valt wat tegen.

Serieuze gezichten tijdens de warming up van het duel tegen Groningen bij de assistent-coaches van Laren: Kim Lammers en Steven Hoog. Foto: Koen Suyk

Huizen en Groningen verloren vrijdagavond beide hun duel tegen een topploeg uit de Hoofdklasse. Groningen bood goed tegenstand tegen SCHC, maar ging uiteindelijk met 0-2 ten onder. Huizen werd daarentegen behoorlijk onder de voet gelopen door Amsterdam, dat met 7-1 over de Gooise formatie denderde.

Vorig seizoen speelden beide ploegen op het hoogste niveau voor het eerst tegen elkaar. Beide duels eindigden toen in een gelijkspel. In Groningen werd het 3-3, in Huizen eindigde het treffen in 1-1.