Pas op, Lieke van Wijk kan het echt nog wel

Ze had een van de meest gevreesde strafcorners van de Hoofdklasse Dames, maar na een slepende rugblessure in 2016 was Laren-speelster Lieke van Wijk lange tijd niet meer zo dodelijk vanaf de kop van de cirkel. Zondagmiddag toonde Van Wijk weer een glimp van haar klasse. De strafcornerspecialist gooide tegen Pinoké twee strafcorners prachtig in de bovenhoek en legde daarmee de basis voor de 1-3 zege van Laren in Amsterdam.

‘Ik kan het echt nog wel’, glimlachte Van Wijk na afloop van het duel. ‘Daar heb ik zelf ook niet aan getwijfeld. Al kan ik er natuurlijk niet omheen dat de corner vorig seizoen niet goed heeft gelopen. Eigenlijk heb ik er na mijn rugblessure niet veel meer gemaakt. Dat heeft met mijn rug niets te maken. Die blessure is helemaal over. Maar ik miste wel het gevoel, het ritme.’

Lieke van Wijk legt aan voor de 0-2 tegen Pinoké. Foto: Koen Suyk

Van Wijk kreeg de afgelopen weken het goede gevoel al een beetje terug. ‘Ik stond de ballen lekker te raken. Ik heb ook veel geoefend, veel videobeelden gekeken. Dat heeft ook geholpen.’

Dat ze mijn sleept niet afdekten, deed ook wel wat in mijn hoofd, geef ik toe. Lieke van Wijk, strafcornerspecialist van Laren

Toch legde Van Wijk de eerste de beste corner die Laren kreeg, af. Die poging strandde al snel, maar eindigde wel op een voet van een Amsterdamse speelster; een nieuwe strafcorner was het gevolg. Bij de tweede corner deed Van Wijk waardoor ze jarenlang bij menig tegenstander werd gevreesd: ze gooide al haar power in de sleep en pushte de bal hard in de linkerbovenhoek: 0-1. ‘We wilden bij de eerste corner een variant spelen. Doordat mijn corner niet helemaal liep, zijn we meer met varianten aan de slag gegaan. Door het twee-twee uitlopen bij Pinoké, zag ik dat ze ruimte lieten voor mijn sleep. Dat ze mijn sleep niet afdekten, deed ook wel wat in mijn hoofd, geef ik toe. Ik dacht: ik zal eens laten zien dat ik het nog kan.’

Lieke van Wijk ontvangt de felicitaties na de 0-1 tegen Pinoké. Foto: Koen Suyk

De grote vreugde bij Laren na die treffer van Van Wijk vertelde dat de ploeg uit ’t Gooi meer vierde dan alleen de voorsprong. Dit was ook de blijdschap van speelsters die het Van Wijk oh zo gunnen dat haar strafcorners weer als vanouds gaan lopen. Dat geldt ook voor haar coach Robert-Jan Cox: ‘Ik ben heel blij voor Lieke dat de corners er vandaag invlogen. Als coach maakt het mij natuurlijk niet uit hoe de ballen erin gaan, maar ik zie hoeveel Lieke ervoor doet en weet dat ze ermee zat dat de corner niet liep. Om die druk wat bij haar weg te halen, zijn we dit seizoen meer varianten gaan spelen. Ook daarin zijn we tot nu toe succesvol. Als de corner van Lieke nu ook gaat lopen, hebben we een extra wapen.’

Hoe fijn was het voor het Laren-kamp dat Van Wijk vlak voor de rust haar klasse bevestigde door de derde corner opnieuw raak te pushen. Het recept was identiek aan de eerste treffer. Opnieuw vloog de bal in de bovenhoek: 0-2.

Manmoedig

Daarmee was het duel eigenlijk gespeeld. Pinoké probeerde manmoedig het doel van keepster Karlijn Adank te zoeken, maar die kwam nooit echt in de problemen. Laren controleerde de wedstrijd in de tweede helft en kwam, ondanks een paar plaagstootjes van Pinoké, geen moment in de problemen.

Tot in de slotfase twee speelsters van Laren met een groene kaart naar de kant werden gestuurd. De overtalsituatie werd door de ploeg van coach Hans Oostindie perfect uitgebuit. Het was Pamela Raaff die tien minuten voor tijd met een fraaie tip-in uit de lucht Pinoké hoop gaf op een goed resultaat. Van Wijk: ‘Ik dacht even: wat gebeurt er nu? We gaan deze wedstrijd toch niet meer uit handen geven?’

Maxime Kerstholt (links) wordt gefeliciteerd met haar treffer. Foto: Koen Suyk

Dat gebeurde niet, dankzij een andere Laren-speelster met extra kwaliteiten: Maxime Kerstholt. De aanvalster scoorde knap en bepaalde de eindstand op 1-3.

Zo kregen de twee geweldige strafcorners van Van Wijk de glans van een overwinning die ze verdienden.

————————————————————————————–

Bekijk hieronder de live updates

De dames van Pinoké en Laren strijden zondagmiddag van 12.45 uur in het Amsterdamse Bos om een plek in de subtop van de Hoofdklasse Dames. Laren heeft tien punten uit vijf wedstrijden, promovendus Pinoké heeft zeven uit vijf. Volg hieronder de live-updates van het duel.

’70 Einde wedstrijd. Laren wint met 1-3 van Pinoké.

’68 Strafcorner voor Pinoké.

’63 Doelpunt Laren. Maxime Kerstholt herstelt de oude marge: 1-3.

’60 Doelpunt Pinoké 1-2. Tip-in uit de lucht van Pamela Raaff.

’57 Gele kaart voor Josien Galema (Laren). Dit is een kans voor Pinoké met twee speelsters meer.

’58 Groene kaart voor Emma Vrieler (Laren)

’53 Start vierde kwart. Als Pinoké wat wil, moet het nu snel gebeuren. De neutrale toeschouwer en fans van Laren hopen op een nieuwe corner voor Laren. Zou Lieke van Wijk het een derde keer kunnen?

’52 Einde derde kwart. De wedstrijd lijkt beslist. Pinoké probeert het zeker, maar Laren lijkt een maatje te groot voor de promovendus.

’47 Hard schot van Gabi Nance wordt gekeerd door Adank. Pinoké deelt wat plaagstootjes uit, maar Laren blijft de betere ploeg.

’44 Groene kaart voor Kari Stam van Pinoké.

’41 Eerste strafcorner voor Pinoké. Variant wordt onderschept door Laren voor Pinoké gevaarlijk kan worden.

’36 Begin derde kwart

’35 Einde eerste helft.

Lieke van Wijk legt aan voor de 0-2 tegen Pinoké. Foto: Koen Suyk

’33 Boem 0-2. Zelfde recept. Aanslag, stop, sleeppush in de bovenhoek buiten bereik van keepster Kiki Gunneman.

’32 Derde strafcorner voor Laren. Van Wijk staat weer klaar op de kop van de cirkel.

’24 Mila Muyselaar krijgt een vrije schietkans, maar slaat de bal hoog over het doel van Pinoké.

’19 Fraaie actie van Pinoké-aanvoerster Dana Luijks eindigt op de legguards van Adank. Pinoké start het tweede kwart goed.

’18 Begin tweede kwart.

Anna O’Flanagan luister aandachtig naar de aanwijzing van assistent-coach Daan Sabel. Foto: Koen Suyk

’18 Einde eerste kwart, waarin Laren onder aanvoering van Maxime Kerstholt de betere ploeg is en terecht op 0-1 staat door een benutte strafcorner van Lieke van Wijk.

’13 Pamela Raaf is namens Pinoké dichtbij de gelijkmaker, maar keepster Karlijn Adank redt op de lijn.

Lieke van Wijk ontvangt de felicitaties nadat ze Laren op 0-1 heeft gesleept. Foto: Koen Suyk

‘8 0-1 Laren! Heerlijke strafcorner van Lieke van Wijk, die de bal in de bovenhoek sleept. Haar tweede treffer van het seizoen.

‘7 Eerste strafcorner voor Laren. Bal op de voet van een Pinoké-speelster, opnieuw een strafcorner.

‘3 Maxime Kerstholt penetreert tot twee keer toe gevaarlijk in de cirkel van Pinoké. De intenties van Laren zijn duidelijk.

‘0 De wedstrijd tussen Pinoké en Laren is begonnen.

 


Wat vind jij? Praat mee...