Degradatie HK (D): vreugde bij Groningen, tranen in Nijmegen

Groningen is op de laatste speeldag op miraculeuze wijze ontsnapt aan rechtstreekse degradatie uit de Hoofdklasse Dames. De ploeg van coach Marc Materek stond het hele seizoen onderaan, maar eindigt na de 1-2 op Kampong als voorlaatste. Nijmegen gaf thuis tegen Huizen niet thuis, verloor kansloos met 0-2 is degradeert na een seizoen uit het hoogste niveau.  

Groningen is samen met Huizen nog wel veroordeeld tot het spelen van play-outs, tegen de beste ploegen uit de Overgangsklasse. Voor Nijmegen zit het seizoen erop. De ploeg acteert volgend seizoen in nieuwe Promotieklasse.

Bekijk hieronder het liveblog van de duels van Nijmegen en Kampong.

Kampong – Groningen ’70: Groningen wint met 1-2. Speelsters juichen ingetogen, staan nu op het veld af te wachten op de uitslag Nijmegen – Huizen .

Nijmegen – Huizen ’55: Nijmegen geeft het nog niet op. Michelle Simons strandt op Huizen-keepster Robin van den Ende. Huizen komt nog maar mondjesmaat onder de druk uit. Het is alles of niets.

Kampong – Groningen ’55: Strafcorner Kampong wordt slecht aangegeven, Groningen kan m eruit lopen. Nog altijd 1-2 voor Groningen.

Kampong – Groningen ’50: Pam Imhof schiet rakelings over na mooie actie van Gigi Oliva. Groningen ontsnapt opnieuw.

Kampong – Groningen ’45: Niet te missen kans voor Kampong wordt toch gemist door Michelle Fillet. Groningen ontsnapt. Het is overleven voor de formatie van Marc Materek in het vierde kwart.

Nijmegen – Huizen ’45 (0-2): Nijmegen stevent rechtstreeks af op de Promotieklasse. Keepster van Duivenbode houdt de Nijmeegse formatie in de race. Veelzeggend: een strafcorner van Nijmegen wordt simpel over de achterlijn gespeeld. Hup Kampong klinkt het in Nijmegen.

Kampong – Groningen ’50: Derde kwart zit erop. Klein kansje voor Groningen, maar Kampong geeft hoe langer hoe meer druk. Kampongcoach Santi Freixa pept zijn ploeg nog even flink op.

Kampong – Groningen ’45: Groningen probeert hier en daar al tijd te pakken, maar de wedstrijd duurt, eind derde kwart, nog lang. Kampong heeft meer balbezit en zet hoge druk, Groningen zakt in en loert op de counter. Een prima voorzet van Elsie Nix werd gemist door de Utrechtse spitsen.

Kampong – Groningen ’37: Schitterende tip-in hoog in de touwen van Fieke Hoff: Groningen 2-1 voor.

Kampong – Groningen ’36: Eerste kans na rust is voor Groningen, maar de hoek is te moeilijk voor Fieke Hoff. Groningen moet kosten wat kost het gelijkspel op zijn minst vasthouden.

Nijmegen – Huizen ’35: Eerste strafcorner voor Nijmegen. Gaat de mist in. Alle hoop van de ploeg van Brouwer lijkt gevestigd op Kampong.

Nijmegen – Huizen ’31 0-2 voor Huizen via Eva den Hartog. Ze slaat de rebound van haar eigen strafcorner hard achter Van Duivenhoven.

Nijmegen – Huizen ’29. Bij deze tussenstanden degradeert Nijmegen rechtstreeks naar de nieuwe Promotieklasse. In Nijmegen komt de thuisploeg iets meer in de wedstrijd. Maar Huizen krijgt derde strafcorner. Keepster Saskia van Duivenhoven redt.

Kampong – Groningen ’31: Kampong komt op gelijke hoogte. De vierde strafcorner, van Renee van Laarhoven, is Groningen te machtig: 1-1.

Foto: Frank Uijlenbroek

Kampong – Groningen ’25: Groningen overleeft drie strafcorners. Keepster Jantien Gunter pakt ze tot drie keer toe.

Kampong – Groningen ’22: Kampong dringt aan, Groningen zakt meer in. Grote kans tip-in voor Lisette Korink, maar de bal vliegt over haar stick heen.

Nijmegen – Huizen ’18: Begin tweede kwart. Huizen beter, Nijmegen heeft een kansje gehad via Elsa de Haas.

Kampong – Groningen: ’18 Kampong begint tweede kwart beter, maar toch grote kans voor Groningen uit de counter. Backhandschot Fieke Hoff gered door Heerbaart.

Gitte Michels scoort de 0-1 voor Huizen. Foto: David van Haren.

Nijmegen – Huizen: 11′ Huizen op een 0-1 voorsprong via Gitte Michels uit een strafcorner. Bij deze stand degradeert Nijmegen rechtstreeks.

Kampong – Groningen: ‘9 Twee strafcorners van Groningen leveren niets op. Eerste niet goed gestopt, tweede niet goed aangegeven. Slag van Anouk van den Berg wordt gekeerd door Heerbaart.

Nijmegen – Huizen: 8′ Treffer van Huizen afgekeurd. Bal ging niet via de stick, maar via een Nijmeegs been in het doel. Strafcorner van Gitte Michels wordt eruit gelopen.

Kampong – Groningen: ‘5 Captain Klaartje de Bruijn brengt Groningen na vijf minuten spelen op voorsprong met een harde forehand in de hoek van de goal van Kampongkeepster Alexandra Heerbaart. Hekkensluiter Groningen is de wedstrijd met lef begonnen. Direct na de afslag was er al de kans voor Fieke Hoff, die de bal echter miste.
Klaartje de Bruijn scoort. Foto: Frank Uijlenbroek
Nijmegen – Huizen: Coach Matthijs Brouwer heeft voor het duel tegen Huizen hard ingegrepen. Aanvalster Senna Bombach, al jarenlang een vaste waarde bij de Gelderse ploeg, is door Brouwer buiten de selectie gelaten. ‘Ik heb gekeken wat voor deze wedstrijd de beste selectie is. Daar hoort Senna vandaag niet bij. Dat was een behoorlijke schok. Niet alleen voor Senna maar voor de hele ploeg. We zullen straks, na zeventig minuten zien, of  dat de juiste keuze is geweest’, vertelde Bouwer voor het thuisduel tegen Huizen.

Nijmegen-coach Matthijs Brouwer. Foto: David van Haren.

Voor de laatste competitiewedstrijd is dit de ranglijst:

Dat betekent dat Groningen de grootste kans heeft op directe degradatie. Zij moéten punt(en) pakken tegen Kampong en hopen dat Nijmegen van Huizen verliest. Het doelsaldo van Nijmegen is aanzienlijk beter, dus als de ploegen in punten gelijk komen te staan, is dat geen goed nieuws voor Groningen. Nijmegen zal er alles aan doen het niet op doelsaldo aan te laten komen en punten proberen te pakken tegen concurrent Huizen. Die ploeg staat er het best voor, maar is (theoretisch) ook nog niet veilig. Als Huizen verliest van Nijmegen en Groningen wint van Kampong, dan hebben alledrie de ploegen acht punten. Op doelsaldo zal Huizen dan waarschijnlijk echter alsnog geen laatste worden.


Wat vind jij? Praat mee...