Matla leidt Den Bosch naar winst op Amsterdam

Een backhandschot van Frédérique Matla heeft donderdagavond in het Wagener Stadion een 0-1 overwinning opgeleverd voor Den Bosch tegen regerend landskampioen Amsterdam. Bij winst aanstaande zaterdag aan de Oosterplas veroveren de Bosschenaren de landstitel. De eventuele beslissingswedstrijd is zondag.

Behalve zonder captain Eva de Goede verscheen Amsterdam ook zonder aanvaller Marijn Veen aan de start, behoorlijk gehavend dus. Duidelijk was dat de regerend landskampioen het zwaar ging krijgen tegen Den Bosch, dat nog wel verdediger en international Ireen van den Assem miste.

Het was Den Bosch dat het sterkst aan de wedstrijd begon. Amsterdam vertrouwde vooral op de verdedigende kwaliteiten van speelsters als Lauren Stam, Kimberly Thompson en Charlotte Adegeest. Desondanks gaf de thuisploeg de eerste helft twee keer een onnodig een strafcorner weg. Na tien minuten hockeyen overkwam dat Floor de Haan, wat resulteerde in de eerste corner van Den Bosch. De sleeppush van Frédérique Matla landde boven de knie van uitloopster Thompson, die haar rentree maakte nadat ze de halve finalewedstrijden tegen SCHC had gemist.

Marijn Veen zat geblesseerd op de tribune. Foto: Willem Vernes

De 0-1 van Frédérique Matla

Daarna was het Amsterdam dat een sterke fase kende, aan het eind van het eerste kwart. Schitterend was de actie van aanvaller Freeke Moes, die vanaf de rechterflank langs een stuk of drie, vier tegenstanders naar binnen dribbelde. Moes slaagde er vervolgens een schot met haar backhand af te vuren. De bal ging via de legguard van Josine Koning naast, maar het was duidelijk dat Den Bosch moest oppassen.

Na 23 minuten hockeyen viel de 0-1. Van achteruit speelde Den Bosch-verdediger Rosa Fernig teamgenoot Frédérique Matla in. Met een snelle beweging draaide Matla weg bij mandekker Sabine Plönissen, waarna ze met haar backhand de bal tegen de plank schoot. Het was de honderdste goal van Den Bosch dit seizoen. Amsterdam zocht zijn heil bij de videoscheidsrechter, die constateerde dat Matla niet met de bolle kant had gespeeld. De 0-1 was geldig.

Even later had het 1-1 kunnen worden, toen Michelle Fillet en Lauren Stam zich meldden op kopcirkel voor de eerste strafcorner van Amsterdam. Het was Fillet die een sleeppush afvuurde, recht op keepster Josine Koning af. Door groene kaarten voor Lauren Stam en Marloes Keetels brak even later een fase van tien tegen tien aan. Dat resulteerde niet in kansen: 0-1 was de ruststand.

Sanne Koolen duelleert met Michelle Fillet. Foto: Willem Vernes

Amsterdam slaagde er niet in veel grote kansen te krijgen

Een groene kaart voor Pleun van der Plas leidde in het derde kwart een sterke fase van Amsterdam in. De ploeg van Robert Tigges had in die periode het meeste balbezit. Maar ook zonder Van den Assem binnen de lijnen stond de verdediging van Den Bosch als een huis. Precies toen Amsterdam een kans kreeg via Fay van der Elst, die op Josine Koning afliep, klonk de toeter: het eindsignaal van het derde kwart.

Ondertussen werd de opgave voor Amsterdam steeds moeilijker toen Ilse Kappelle geblesseerd aan de kant bleef. Het vierde kwart voerde de thuisploeg de druk desondanks steeds meer op. Een backhandvoorzet van Maria Verschoor had zomaar de 1-1 kunnen opleveren als Joy Haarman haar stick er tegenaan had weten te duwen.

Tien minuten voor tijd kreeg Lidewij Welten een gele kaart. Het was de uitgelezen kans voor Amsterdam om toe te slaan, maar het offensief kwam niet van de grond. Vier minuten voor tijd haalde Tigges zijn keepster Anne Veenendaal naar de kant. De klok tikte steeds verder weg, zonder dat Amsterdam kansen kreeg. De winst voor Den Bosch was terecht.


Lees hieronder in het liveblog de hoogtepunten van de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs tussen Amsterdam en Den Bosch


24 Reacties

 1. observer

  Commentaar niet nodig

 2. frans-j

  Duidelijk bolle kant. Hierdoor gaat De bal omhoog. Bij kellerman vanmiddag was het nog erger. Tot 2x toe duidelijk bolle kant. Scheidsrechters zien het vreemd genoeg niet.

  1. frans-j

   Hockey je zelf wel?

 3. Linksbuiten

  Eva de Goede en Xan de Waard nu al in de selectie voor het EK en de OS!

 4. RobV

  Ik verbaas me er wel wat over dat Annan nu al zei dat het hoogst haalbare voor Freeke Moes reserve zal zijn. Ik vraag me af wie beter in vorm is momenteel van de concurrenten die ze heeft. Marijn Veen kampt nog steeds met de gevolgen van de hersenschudding.

 5. RobV

  Amsterdam net wat te slordig, verdedigend niet stevig genoeg. Den Bosch niet indrukwekkend, maar wel effectief. Met de arbitrage zat het Den Bosch niet echt tegen, heb ook twijfels over de goal van Matla.

  1. Linksbuiten

   Een paar belangrijke speelsters (Albers, Verschoor, de Baat) hadden ook niet echt hun dag. Bovendien speelde A'dam met name in de eerste helft bijna uitsluitend over de rechtervleugel. Waarom?

 6. Badwaiter

  Omdat DB verdedigend links het zwakst is.

 7. ruurdjanrauwerda

  De goal van Matla was geen goal. De boogbal ontstaat door een chop-techniek, die je alleen reglementair (dus met platte kant) kan uitvoeren als de bal achter je is. Maar dat was hij niet! Gestolen punten, triest. Zeker voor een finale.

 8. misha-van-oostveen

  Draak van een wedstrijd. Iedereen zal zeggen dat dit bijna altijd zo is bij finales maar gaan speelsters als Welten en Matla nog een keer een bal afgeven ipv alleen maar lopen met de bal. Ja ze zijn belangrijk en doorslaggevend maar de meest simpele oplossingen gebruiken ze niet. Amsterdam durft gewoon niet voluit voor de aanval te gaan. Nooit een keer van achteruit doorschuiven en hebben geen fatsoenlijke kans gecreëerd. DB ook niet maar die stonden 1-0 voor. Dat niemand het eens is over de wel/niet bolle kant speelde ook voor de video dus dan mag je de beslissing die er is (was doelpunt) niet veranderen. Zaterdag wordt veel leuker, Adam moet eindelijk een keer kleur bekennen en de verdedigende stellingen verlaten. Maar 1 speelster kwam bovendrijven: Moes van Adam. Op naar een leukere wedstrijd op zaterdag

  1. Nvanas012

   Mee eens, en WAT een actie van Freeke Moes!

 9. p-smits

  Laat mij nou denken dat DB heel blij is met het ophemelen van Freeke Moes. DB slaagt er weer prima in de speelsters te laten spelen die ze willen laten spelen. Als Amsterdam daar niet heel snel iets op bedenkt, dan zijn ze kansloos.

 10. Hockeyfeest

  Wat de nationale selectie betreft. Zo'n corona selectie op resultaten uit het verleden breng wel enig risico met zich mee, maar lijkt mij verstandig. Rust en duidelijkheid zijn gewenst. Het moet een team worden en geen verzameling sterke individuen. Ik hoop dat de oudgedienden een beetje heel blijven/worden.

  1. hockeyliefhebber12

   Naast de oude vertrouwde namen, zou ik ook graag wat jongere speelsters in de selectie willen zien, bijvoorbeeld Pien Dicke.

 11. p-smits

  @Balophetdak: Je stuk over Matla bijt niet met mijn stukje en ik ben het er mee eens. Behoudens dat ze volgens mij wel degelijk het overzicht voor een goede pass heeft en deze ook af en toe geeft. Ze is een enorm goede afmaker en mag wat mij betreft inderdaad zelf afmaken. Je stukje over Welten: Ik heb die statistieken niet. Jij wel? Daarmee kan ik haar rendement niet beoordelen. Als je alleen de samenvattingen bekijkt, krijg je de gelukte acties te zien. Een Welten in vorm heeft een hoog rendement. Een Welten minder in vorm, vind ik een drama, omdat ze wel steeds door blijft gaan met acties maken. Dat laatste is waarschijnlijk nodig om weer in vorm te raken. En oh ja: Welten is best vaak niet in vorm.

  1. marijeknuvers

   Op het goede moment vaak wel = pure klasse!

 12. Robertdv

  “Amsterdam vertrouwde vooral op de verdedigende kwaliteiten van speelsters als Lauren Stam, Kimberly Thompson en Charlotte Adegeest.” ?? Vergeten we niet de beste verdediger van ahbc hier op te noemen? Sabine Plönissen mag in dit rijtje niet ontbreken!


Wat vind jij? Praat mee...