SCHC wint eerste halve finale na shoot-outs van Amsterdam

De hockeysters van SCHC hebben door een zege op Amsterdam de finaleplaats van de play-offs binnen handbereik. Donderdagavond versloegen de Bilthovenaren in het Wagener Stadion tegenstander Amsterdam na shoot-outs, nadat de wedstrijd in de reguliere speeltijd in 1-1 was geëindigd. Zaterdag is de tweede halve finale, dan in Bilthoven.

Het geluid van tientallen kinderen die op uitgedeelde toeters bliezen, schalde vrijwel onophoudelijk door het Wagener Stadion, om maar aan te geven dat dit niet zomaar een competitiewedstrijd was, maar de halve finale van de play-offs.

Ook toen Amsterdam na een paar minuten hockeyen de eerste strafcorner van de wedstrijd haalde, was goed te zien dat de belangen groot waren. Meteen koos de ploeg van Robert Tigges voor een variant. Een variant die nog behoorlijk verrassend was ook. Vanaf de kop van de cirkel zette Sabine Plönissen vlak voor het ontvangen van de bal plotseling een paar stappen achteruit. Daarmee creëerde ze ruimte voor Maria Verschoor. Zij schoot na een pass van Plönissen op de legguard van Alexandra Heerbaart.

Hester van der Veld probeert het schot van Laurien Leurink te blokken tijdens de eerste wedstrijd van de halve finales in de play-offs tussen Amsterdam en SCHC. Foto: Willem Vernes

Niet te voorspellen

Het was een moment dat zo’n beetje de hele wedstrijd typeerde. Lange tijd was er geen seconde te voorspellen wat er zou gebeuren. Dan was het Amsterdam dat ten aanval trok, dan was Stichtsche weer de bovenliggende partij. In het eerste kwart versierde Stichtsche drie strafcorners achter elkaar, maar wel op het moment dat specialist Yibbi Jansen niet binnen de lijnen stond. De drie pogingen van Renée van Laarhoven leverden niets op.

Aan de hand van de sterk spelende Xan de Waard brak de wedstrijd steeds verder open. Groot was de kans voor Ginella Zerbo in het tweede kwart. Knap zette ze haar stick tegen een pass van Laurien Leurink, maar het was de voet van Anne Veenendaal die redding bracht. Ook Amsterdam-aanvaller Marijn Veen had voor rust kunnen scoren, maar ze raakte de bal niet lekker.

Gedurende het derde kwart leek de wedstrijd steeds meer de kant van Stichtsche op te vallen. Eerst mocht de ploeg van Lucas Judge via Jansen een sleeppush over de grond recht op Veenendaal afvuren. Even later schoot De Waard recht op Veenendaal af, nadat ze bal had afgesnoept van Zoë Admiraal.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Leurink scoort

Aan het begin van het vierde kwart was het Stichtsche dat op voorsprong kwam. Een klap vanaf de rechterflank door Zerbo werd niet onder controle gebracht door de defensie van Amsterdam. De bal belandde bij Leurink. Zij dribbelde door de verdediging en schoot raak: 0-1. Het was haar eerste doelpunt in de play-offs ooit.

Het verloop van de wedstrijd bleef vervolgens onvoorspelbaar. Binnen een paar minuten raakte Amsterdam-aanvaller Freeke Moes de paal. Dat had zomaar de gelijkmaker kunnen zijn, in een fase dat SCHC nog steeds de betere ploeg was.

Drie minuten voor tijd viel de 1-1 alsnog, uit een dubieus moment. Vanaf kopcirkel flatste Plönissen de bal niet tegen de plank, maar tegen de touwen. Amsterdam claimde dat de bal onderweg was aangeraakt en dus moest worden afgekeurd. Na overleg tussen beide scheidsrechters werd het doelpunt toegekend. Maar duidelijk te zien was dat het schot van Plönissen voordat hij van richting veranderde al omhoog ging.

SCHC sterker in shoot-outs

Daardoor moesten shoot-outs de beslissing brengen. Die eindigden in een drama voor Amsterdam. Na missers van Maria Verschoor en Marijn Veen verzuimde jeugdinternational Mette Winter van SCHC het matchpoint te benutten. Maar vervolgens miste ook Freeke Moes haar shoot-out. Daardoor schoot Anna de Geus SCHC alsnog naar de overwinning.

Anna de Geus loopt juichend weg nadat ze haar shoot-out heeft benut en SCHC de zege heeft bezorgd in de eerste wedstrijd van de halve finales in de play-offs tegen Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Amsterdam-SCHC* 1-1 (0-0)
53. Laurien Leurink 0-1
67. Sabine Plönissen 1-1 (sc)
*wint na shoot-outs

Shoot-outs
Yibbi Jansen (SCHC) raak 0-1
Maria Verschoor (AMS) mis 0-1
Kyra Fortuin (SCHC) raak 0-2
Marijn Veen (AMS) mis 0-2
Mette Winter (SCHC) mis 0-2
Freeke Moes (AMS) mis 0-2
Anna de Geus (SCHC) raak 0-3

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het duel tussen Amsterdam en SCHC, de eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs om de landstitel


5 Reacties

 1. charliejanssen

  Hopelijk wordt het niveau wat hoger in de overige drie kwarten. Overduidelijk bij beide kanten zenuwen..

 2. ireen

  Die toeters.... die mogen best een béétje gedempt worden in de uitzending. Vuvuzela 2.0 pffffffff

 3. pjklaassen

  Wauw, gênant dat deze goal is goedgekeurd..

 4. nicovisch

  Ik kijk nu naar HDM- Den Bosch en de eerste corner van Matla die zij ging slaan kwam hoog van haar stick. Deze werd direct afgekeurd !!

 5. robdux

  Hoe kun je nou zo’n corner goedkeuren?


Wat vind jij? Praat mee...