Matla sleept Den Bosch in laatste seconde naar landstitel

Met een heerlijke strafcorner van Frédérique Matla in de allerlaatste minuut kende de finale Den Bosch-Amsterdam een geweldige ontknoping (1-0), die Den Bosch de twintigste landstitel in de clubgeschiedenis opleverde. Vanaf de zijlijn sprintten de wissels en coach Raoul Ehren het veld in alsof het een honderd metersprint was. Het was een episch einde van de tweede finalewedstrijd.

De spanning was gigantisch, shoot-outs hingen in de lucht, toen Joosje Burg de bal op de voeten legde van Hester van der Veld en Den Bosch na zeventig minuten hockeyen een uitspeelcorner kreeg. De sleep van Matla leverde opnieuw een corner op. Vervolgens pushte Matla de bal met een schitterende streep de kruising in. Alles wat Den Bosch een warm hart toedroeg, ontplofte van vreugde.

Frédérique Matla juicht nadat ze uit een uitspeelcorner de winnende goal heeft gemaakt, na zeventig minuten hockeyen. Foto: Willem Vernes

Het was Amsterdam – opnieuw zonder Marijn Veen, maar met Ilse Kappelle – dat de eerste minuten het meest aan de bal was en meer bluf toonde dan afgelopen donderdag. Toch was het voor de neutrale kijker nog niet direct oogstrelend, zoals de eerste finale ook geen reclame voor het hockey was. De eerste 17,5 minuut was Amsterdam beter en tankte het vertrouwen, maar beide teams slaagden er niet in een kans te creëren. Een dribbel van Lidewij Welten in de drukte in de cirkel was het eenzame hoogtepuntje.

Bossche verdediging gaf niets weg

Zelfs zonder de naar Tilburg vertrekkende verdediger Ireen van den Assem, die wel in trainingspak op de bank zat, gaf de verdediging van Den Bosch het eerste kwart niets weg. Halverwege het tweede kwart omsingelden de aanvallers van Amsterdam de cirkel van Den Bosch steeds meer. Een gevaarlijke voorzet van Lana Kalse vanaf de linkerflank tikte keepster Josine Koning met de handschoen tot lange corner. Even later kreeg Teuntje de Wit de bal op haar voet, wat een strafcorner betekende voor Amsterdam.

De sleeppush van Michelle Fillet belandde op de handschoen van Koning. De rebound schoot Freeke Moes hard op het lichaam van Rosa Fernig. Eindelijk werd het hectisch in deze tweede finalewedstrijd. Een pass van Sabine Plönissen in de stick van Frédérique Matla leidde vervolgens een heerlijke aanval in van Den Bosch. Met een fijne steekpass bediende Maartje Krekelaar dribbelkoningin Lidewij Welten, die vanuit een moeilijke hoek met haar backhand op keepster Anne Veenendaal schoot. 0-0 was de ruststand, voor Amsterdam na 35 minuten hockeyen een gemiste kans.

Teleurstelling bij Freeke Moes. Foto: Willem Vernes

Den Bosch zette Amsterdam het begin van het derde kwart meteen onder druk, maar het was Felice Albers die met lange passen de achterlijn haalde. Haar te hoge lift werd afgefloten, waarna Teuntje de Wit groen kreeg voor het hakken op de stick van Albers, even daarvoor. Vlak voor rust kreeg Imme van der Hoek ook al groen. Het duel werd harder en harder, zeker toen Michelle Fillet tegenstander Lidewij Welten omver liep en ook twee minuten naar de kant moest.

Meer een finale dan donderdag

Het was inmiddels veel meer een finale dan afgelopen donderdag. Groot was de kans voor Freeke Moes, die in een één-tegen-één-duel Sanne Koolen uitspeelde en oog in oog met Josine Koning op het punt stond te schieten. Een ingreep van Imme van der Hoek voorkwam de 0-1.

Ondertussen raakte Den Bosch de videoscheidsrechter kwijt. Een scoop van Rosa Fernig was bedoeld voor Laura Nunnink, maar was niet helemaal op maat en werd in de lucht aangenomen door Sabine Plönissen. Geen strafcorner, oordeelde de videoscheidsrechter.

Vreugde bij Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Het begon er sterk op te lijken dat de ploeg die het eerst zou scoren de winst zou binnenslepen. Den Bosch kreeg een uitgelezen kans om te scoren toen Pien Sanders de bal op de voeten van Hester van der Veld legde. Vanaf kopcirkel sleepte Frédérique Matla de eerste corner van Den Bosch over de grond, maar Amsterdam kon uitverdedigen.

Spanning nam toe

De krachten vloeiden weg naarmate de tijd in het vierde kwart verder tikte. Acht minuten voor tijd kwam Amsterdam met een speelster meer te staan, toen Pien Sanders een overtreding maakte op Sosha Benninga en met geel vijf minuten naar de kant werd gestuurd. Het was overleven voor Den Bosch. De spanning nam toe. Bij het minste of het geringste begonnen de speelsters te appelleren tegen welke beslissing van de arbitrage dan ook. Amsterdam had de bal, maar Den Bosch verdedigde ijzersterk.

Raoul Ehren geeft Frédérique Matla een knuffel. Foto: Willem Vernes

Drie minuten voor tijd keerde Sanders terug in het veld. Toen was het Floor de Haan die Welten vloerde en geel kreeg. Welten greep naar haar been en smeet woest haar stick tegen het gras. Ze stapte geblesseerd over de boarding heen en werd getroost door Ireen van den Assem.

Grote ontlading

Vervolgens brak hét moment aan: de goal van Matla. De ontlading was groot, Raoul Ehren had tranen in zijn ogen. De spelers van Amsterdam stortten zich verslagen neer. De landstitel was voor Den Bosch.

Den Bosch viert het winnen van de 20ste landstitel. Foto: Willem Vernes


Lees hieronder in het liveblog de hoogtepunten van het tweede en beslissende duel in de finale van de play-offs in de Hoofdklasse Dames tussen Den Bosch en Amsterdam


35 Reacties

 1. RobV

  Mooi om te horen dat Eva de Goede volgend jaar in ieder geval nog wel Hoofdklasse speelt.

 2. karin1964

  Wat een naar commentaar, het gaat maar 1 kant op. Horen ze dat nou zelf niet. Akelig

  1. hanna-reijneveld

   Je kan hem ook via nos kijken!

 3. Nvanas012

  Amsterdam speelt even fel als op de dag dat ze 2 jaar terug landskampioen werden, kom aan!!!! Nu nog die kansen

 4. asjemenou

  Felice Albers on fire eerste helft

 5. charliejanssen

  Het niveau valt me al 2 wedstrijden behoorlijk tegen.. Toch behoorlijk wat technische foutjes. Uiteraard is het een schaakspel, maar geen mooi schaakspel.

  1. Linksbuiten

   Wat een lariekoek. Het is geen demonstratiewedstrijd. Natuurlijk worden er foutjes gemaakt onder deze hoge druk. De wedstrijd was het aanzien meer dan waard, in ieder geval van Amsterdamzijde.

 6. asjemenou

  Gefeliciteerd HCB, terecht over het hele seizoen ! Dank Raoul voor all mooie jaren en veel succes in BE !

 7. RobV

  Jammer dat er geen derde wedstrijd inzat voor A’dam. Hadden ze wel verdiend, eerlijk gezegd. Maar ze hebben te weinig gehaald uit het grote overwicht in de eerste helft. Al met al heeft de arbitrage teveel invloed gehad in beide wedstrijden, teveel dingen vielen steeds de kant van Den Bosch op, inclusief de omstreden goal in de eerste wedstrijd. Maar dit was een veel betere wedstrijd dan de eerste. Prachtig schouwspel.

  1. hockeyhockey

   Ben t niet met je eens, Amsterdam komt in laatste minuten goed weg met een gele kaart na overtreding op Lidewij Welten. Beide teams hebben goed gestreden maar Den Bosch heeft verdiend gewonnen.

 8. elknadeelhepznvoordeel

  Die laatste strafcorner had niet gegeven mogen worden. Wel raar dat Amsterdam de videoscheidsrechter niet heeft aangevraagd. In de spanning niet aan gedacht?? Maar mag niet gebeuren natuurlijk.

  1. bartherklots

   Waarom niet?

 9. MIck

  Denk dat een 3e wedstrijd terecht geweest was, vond Adam beter. Corner uit de corner was denk ik geen corner maar dan moeten ze de videoref inschakelen. Al met al wel weer heel knap van DB

 10. hockeyliefhebber12

  Felice Albers speelde geweldig! Wat heeft zij een groei doorgemaakt!

 11. misha-van-oostveen

  Felice Albers geweldig maar laten we Rosa Fernig ook eens noemen. Geen fout achterin gemaakt. De gelukkigste winnaar vandaag.

  1. hockey7

   Plonissen ook erg goed

 12. lynnBosman

  Ik hoop vooral dat de blessure van Welten meevalt.. Met De Goede, Veen, vd Assem en de Waard zijn het er al te veel in de lappenmand. Ik vond Amsterdam vandaag de betere. Albers en Stam waren ontzettend goed. Ook Fernig aan Bossche zijde. Aan Bossche zijde zijn het dan toch weer Welten en Matla die een draak van een wedstrijd kunnen spelen, maar de wedstrijd toch beslissen. Daarin mis je als Amsterdam toch wel Veen. @RobV: hoewel de goal in de eerste wedstrijd wisselende reacties oproept, vond ik de bijdrage met name in de tweede wedstrijd niet bepaald van invloed. Amsterdam had haar video nog, dus gewoon moeten aanvragen.

 13. misha-van-oostveen

  Ik neem voor 1 keer mijn woorden over de sleepcorner in het vrouwenhockey terug, dat deze zwaar overgewaardeerd is. Wereldgoal.

 14. hockey7

  Ik hoop dat het meevalt voor Welten! Heel veel sterkte!

 15. PatrickBateman

  Den Bosch terechte kampioen. Amsterdam deze wedstrijd meer aan de bal maar gewoon geen gevaar voor de goal. Scoren is uiteindelijk wel het doel van het spelletje. Josine Koning had deze twee wedstrijden erg weinig te doen. Wel heel jammer voor Welten dat ze door zo'n onnodige lompe overtreding misschien het EK mist.

 16. marc.vangaalen@planet.nl

  Boeiende wedstrijd met veel vechtlust. Amsterdam de betere ploeg maar creëerde te weinig echte kansen. Klasse van Malta om op zo’n moment zo te scoren. Geen fijne overtreding op Welten. Rood?

 17. vlaanv

  Lompe opzettelijke overtreding op Welten, had gewoon een rode kaart moeten zijn. Eerste helft voor A'dam maar daarna had ik het idee dat het wel goed zou komen voor Den Bosch. Malta maakt tenslotte het verschil.

  1. Linksbuiten

   Over die opzettelijkheid kan je van mening verschillen. Ik zag geen opzet, wel onhandigheid. Overigens is dat fysieke hockey zowat uitgevonden door DB. Ook Lidewij Welten deelt nu en dan behoorlijk uit. Maar het is wel heel vervelend voor haar. Dat wel.

  2. slbal

   Sorry, maar de stick van Welten lag deze wedstrijd ook in gezicht van en speelster(kwam van achteren). Volgens mij mag je je stick al heel lang niet over het hoofd van de tegenstander heen halen..... Onhandig van Amsterdam speelster, denk geen opzet. Ondanks dat het natuurlijk onwijs vervelend is voor Welten, maar dat terzijde. En als Welten dit bij de speelster van Amsterdam gedaan had, vlaanv, zou u dan ook een rode kaart gevraagd hebben?

 18. lynnBosman

  https://nos.nl/artikel/2380838-welten-zet-streep-door-ek-spelen-onzeker-door-blessure-vrees-het-ergste dat is mooi kak

 19. Louise12

  Wat een onzin dat het rood moet zijn, is gewoon een overtreding. Vervelend voor Welten, maar ze zoekt de speler ook op door voorlangs te kruisen, daarnaast speelt Welten zelf ook nogal fysiek en lomp vaak. Haalt regelmatig een stickje door als ze bal langs tegenstander duwt. Jammer voor Amsterdam, speelde veel leuker en beter hockey, maar helaas is verdedigen tegenwoordig de manier om prijzen te pakken, het zag er toch niet uit wat Den Bosch liet zien, beetje voor de pot hangen en hopen op dat ene kansje, het is dat Marijn en Eva er niet bij waren bij Adam, anders hadden ze nooit gewonen.....

  1. Balophetdak

   Amsterdam heeft het niet veel anders aangepakt dit jaar tegen Den Bosch..., EHL finale was niet anders, voor de pot hangen en je doelpunt verdedigen. Dus beide teams spelen onwijs tactisch tegen elkaar. Juist slim van Den Bosch om te counteren, helemaal omdat ze Amsterdam op eigen bodem hebben verslagen. Hartstikke slim, lekker hangen en counteren. Finales hoeven niet mooi te zijn, het gaat om de titel! Niemand zal het over 2 jaar nog hebben hoe “GOED” Amsterdam wel niet was, integendeel tot de prijs(en) die Den Bosch heeft gewonnen dit jaar. Als we kijken hoe onwijs veel goals Den Bosch heeft gemaakt dit jaar, dan hebben ze heel het seizoen bewezen hoe aanvallend ze zijn! Den Bosch had het de afgelopen 2 jaar erg lastig tegen Amsterdam, dus dat vraagt een nieuwe aanpak. Die aanpak heeft gezorgd voor 4 overwinningen, benieuwd hoe Amsterdam dit volgend jaar gaat omdraaien!

 20. RobV

  @lynnBosman Eens, ontzettend vervelend voor Lidewij Welten en ook voor Oranje. Zo langzamerhand wordt het een behoorlijke ziekenboeg. Op het EK gaat zeker niet het sterkste Oranje verschijnen, hopelijk nog wel op de OS. Zou een persoonlijk drama voor Lidewij zijn als ze niet mee kan naar Tokio. Fingers crossed.

 21. fantophockey

  Rosa Fernig van Den Bosch wat n GEWELDIGE speler, die moet je meenemen naar Tokyo ! Zoveel rust aan de bal, waanzinnige pass en scoop en een gemiste kans als je haar niet meeneemt. Ik zou haar om te beginnen een EK laten spelen als test op OS

 22. misha-van-oostveen

  Maasakker thuislaten en Fernig mee naar Tokio of tijdens EK kijken naar beiden en dan keuze maken. Hoe duidelijk is het verschil tussen deze 2 tijdens de play-offs zichtbaar geworden.

 23. vlaanv

  @hockeyster, ik heb geen Den Bosch hart dus dan had Welten van mij mogen gaan douchen. Dat gevaarlijk spel van de stickzwaaiende Welten en nog een andere Bosch speelster eerder dat moet je idd niet doen, geef daar gewoon groen voor. Welten deelt zelf ook genoeg uit maar dat is geen argument, ze had ruimte voor zich en was op snelheid (zo herinner ik het mij) in de laatste minuten van de wedstrijd. Ik vond het gewoon wat zwaarder dan geel. Overigens respecteer ik ten alle tijden de beslissing van de scheidsrechter en had als supporter langs de lijn, coach of speler (lang geleden) niet om een rode kaart gevraagd hoor.

 24. adrievandeparel

  FREDERIQUE MAGNIFIQUE, is nu een FENOMEEN in NEDERLAND. Hopelijk na de EK ook in Europa en na de Olympische Spelen weeldwijd. Is bij de Pro League in 2019 al gekozen als beste speelster van het toernooi en als topscoorder. Zou mooi zijn als dit bevestigd wordt bij de EK '21 in Amstelveen (er zijn nog kaarten) en de OS in Tokio '21 (en Parijs '24, Los Angeles '28 en Brisbane '32 (Australië), SUCCES !

 25. bosche-bull

  ⚫🟡

 26. elknadeelhepznvoordeel

  @ bartherklots Omdat je op dit niveau op alles voorbereid moet zijn. En dus ook de scenario’s mbt het al dan niet aanvragen van een referral besproken moet hebben. Het kan er bij mij niet in dat je bij een uitspeelcorner en een referral in de achterzak bij deze situatie niet dusdanige duidelijke afspraken hebt gemaakt om hier gebruik van te maken. En hoe kan het dat de coach blijkbaar roept dat de referral aangevraagd moet worden, maar niemand hierop reageert? Dit los van de eigen verantwoordelijkheid die de speelsters zouden moeten nemen. Dus: op dit onderdeel niet goed voorbereid, en dus geen kans op shoot-outs / 3e wedstrijd / landskampioenschap. Het gaat in dit soort wedstrijden vaak om de details, dit is er één van.


Wat vind jij? Praat mee...