Yibbi Jansen sleept SCHC naar beslissingswedstrijd tegen Den Bosch

Stichtsche heeft zaterdagmiddag in de jacht op de eerste landstitel in de clubgeschiedenis een beslissingswedstrijd afgedwongen tegen regerend landskampioen Den Bosch. Lang bleef het 0-0 aan de Oosterplas. Maar een rake sleeppush van Yibbi Jansen na 55 minuten hockeyen zorgde ervoor dat de NK-finale zondag een derde wedstrijd krijgt.

Onderaan de geel-zwarte tribune staken de speelsters van SCHC hun stick dankbaar op in de richting van de meegereisde supporters. ‘Kom op, Stichtsche, kom op, Stichtsche!’ schalde uit de kelen van de toeschouwers. De ontlading was groot in het Bilthovense kamp, zeker na het overleven van vier strafcorners op de rij in de slotfase van de wedstrijd. De overwinning hing die laatste minuten aan een zijden draadje, maar de verdediging van SCHC hield knap stand.

Yibbi Jansen van SCHC heeft de 0-1 gescoord. Foto: Willem Vernes

Masterclass verdedigen

Deze tweede confrontatie was in grote lijnen vooral een masterclass verdedigen. Met Frédérique Matla (Den Bosch) en Ginella Zerbo (SCHC) stonden twee van de beste aanvallers van de wereld op het veld. Maar doelpunten waren schaars. Daardoor werd deze finale niet zo’n episch gevecht als bijvoorbeeld de beslissingswedstrijd SCHC-Amsterdam, wat reclame voor het hockey was. Maar de bloedstollende eindfase was wel een lust voor het oog.

Stichtsche opende de finale sterk. Miloe Jaeger vuurde na twee minuten hockeyen vanaf de linkerflank een backhandschot de cirkel in. Voor het doel legde Mette Winter haar stick alvast klaar op de grond. Maar de linkervoet van keepster Josine Koning voorkwam dat de jonge aanvaller met een tip-in direct een doelpunt kon maken. Het was een sterk signaal dat Stichtsche afgaf.

Vooraf was de verwachting misschien dat Den Bosch het klusje wel even zou klaren, na de overtuigende 1-3 winst donderdag in de halve finale. Maar een groot deel van het eerste kwart bleven de Bilthovenaren de sterkste ploeg. Ten opzichte van de eerste finalewedstrijd kwam Stichtsche beter voor de dag.

Aanvaller Noor Omrani was de eerste die het doel van Alexandra Heerbaart onder vuur nam. Met haar backhand schoot ze over. In het tweede kwart begon het momentum steeds meer bij de ploeg van Marieke Dijkstra te liggen. Van dichtbij schoot Matla op doel, de grootste kans van de eerste helft. Heerbaart stortte zich in de baan van het schot en voorkwam knap met haar handschoen dat Den Bosch op voorsprong kwam, waardoor het 0-0 bleef.

Het uit Bilthoven meegereisde publiek viert feest. Foto: Willem Vernes

De 0-1 van Yibbi Jansen

Doelpunten was wat deze finale nodig had om echt tot te leven te komen. Na veertig minuten hockeyen was daar eindelijk een uitgelezen mogelijkheid voor. Yibbi Jansen legde de bal op de voet van Sanne Koolen, waarmee Stichtsche de eerste strafcorner van de wedstrijd versierde. Uiteraard was het Jansen zelf die zich meldde op de cirkelrand. Haar sleeppush was hard, maar dwars door het midden, waardoor Koning met haar linkerhandschoen vrij eenvoudig kon redden.

SCHC kwam wel steeds dichterbij een doelpunt. Na opnieuw een gemiste strafcorner van Jansen kreeg de ploeg van Lucas Judge tegen het einde van het derde kwart de grootste kans van de wedstrijd. Het was opeens open huis in de verdediging van Den Bosch, na een combinatie tussen Laurien Leurink en Mette Winter. Leurink stond helemaal vrij voor het doel, oog in oog met keepster Koning. Maar ze kreeg haar stick niet tegen de bal en maaide eroverheen, waardoor Den Bosch met de schrik vrijkwam.

Na een gemiste strafcorner van Matla viel het Bilthovense doelpunt dan toch, na 55 minuten hockeyen. De videoscheidsrechter gaf Stichtsche een strafcorner, na een aanvraag van Kyra Fortuin. Voor de derde keer deze wedstrijd sleepte Jansen op doel. Deze keer viel de bal precies tussen Koning en lijnstop Marloes Keetels in: 0-1. Een perfect geplaatste sleeppush van de specialist van SCHC.

Den Bosch krijgt in de slotfase bij een 0-1 achterstand vier strafcorners op rij. Specialist Frédérique Matla staat op dat moment langs de kant en kan dus niet pushen. Foto: Willem Vernes

Vier strafcorners op rij voor Den Bosch, maar geen Matla

Gespeeld was de wedstrijd zeker nog niet. Lidewij Welten haalde bolle kant bij Renée van Laarhoven, waardoor Den Bosch een strafcorner verdiende. De gedachten gingen natuurlijk uit naar een sleep van Matla, maar zij zat op de bank. Achteraf bleek dat een kapitale fout van coach Marieke Dijkstra.

Via de afschuif ging de bal naar Koolen. Zij flatste richting doel. De bal kwam hoog terug. Een nieuwe corner was het gevolg. Opnieuw ging de bal richting Koolen. Haar flats raakte nu een Bossche voet, waardoor Den Bosch de derde strafcorner op rij kreeg.

Wederom raakte Koolen met haar flats voet, dus volgde er een vierde corner. Deze keer ging de bal niet naar de verdediger van het Nederlands elftal, maar richting Rosa Fernig. Zij gaf de bal een harde klap. Maar via een Bilthovense stick ging het schoot naast. Kort daarop was er nog discussie of er shoot was gemaakt door SCHC. Maar even later klonk de toeter, waarna het Bilthovense feest losbarstte. De afslag van de beslissingswedstrijd aan de Oosterplas is zondag om 13.15 uur.

Den Bosch-SCHC 0-1 (0-0)
55. Yibbi Jansen 0-1 (sc)

Lees hieronder de hoogtepunten van de tweede finalewedstrijd om de landstitel tussen de dames van Den Bosch en SCHC