Matla sleept Den Bosch in laatste minuut naar 21ste landstitel

Met een heerlijke strafcorner van Frédérique Matla met nog veertig seconden op de klok kende de finale Den Bosch-SCHC een geweldige ontknoping (2-1), die Den Bosch de 21ste landstitel in de clubgeschiedenis opleverde. Het was een episch einde van de derde finalewedstrijd. Net als vorig seizoen in de finale tegen Amsterdam maakte Matla de winnende goal in de slotminuut.

Bij het klinken van de toeter sprintte coach Marieke Dijkstra het veld in. Anderhalf jaar geleden ging er een soort schokgolf door de club toen magiër Raoul Ehren (negen landstitels als coach) na twaalf seizoenen trouwe dienst zijn vertrek aankondigde. In de zoektocht naar zijn opvolger klopte Den Bosch aan bij haar. Vanaf het begin klonken er soms wat twijfels of Dijkstra wel genoeg bagage had om in de schoenen van één van de meest succesvolle clubcoaches van Nederland aller tijden te staan. Maar ze leidde de club, met slechts drie nederlagen in een heel seizoen, naar de tweede landstitel op rij.

De 21ste landstitel betekende tevens het afscheid van een drietal topspeelsters. Aanvoerder Marloes Keetels (tien landstitels) hangt haar stick aan de wilgen. Dribbelkoningin Lidewij Welten (dertien landstitels) speelt volgend seizoen in het shirt van Kampong. Middenvelder Margot van Geffen (negen landstitels) maakt de overstap naar HGC. Dat maakt meteen de vraag interessant of Den Bosch volgend seizoen cijfermatig net zo dominant kan zijn als dit seizoen (59 punten uit 22 wedstrijden). Maar voor het antwoord daarop is het nu nog veel te vroeg. Uiteraard was het eerst tijd voor een groot feest aan de Oosterplas.

Het afscheidnemende trio: Marloes Keetels, Lidewij Welten en Margot van Geffen. Foto: Willem Vernes

Spectaculaire start SCHC

Stichtsche opende de finale spectaculair. Uit een schietkans van Laurien Leurink was het al snel dichtbij het openingsdoelpunt. Na zes minuten hockeyen kwam de bal op de voet van Den Bosch-speelster Pleun van der Plas, waarmee SCHC de eerste strafcorner van de wedstrijd verdiende. De sleeppush van Yibbi Jansen vloog richting de rechterbenedenhoek. Op de lijn bracht Imme van der Hoek redding, maar de bal viel dood neer voor de stick van Ginella Zerbo. Van dichtbij ramde ze de 0-1 tegen de plank. De uit Bilthoven meegereisde toeschouwers ontploften van geluk. Het was nog maar vroeg in de wedstrijd, maar de ploeg van Lucas Judge had het veldoverwicht al bekroond.

De sfeer zat er goed in bij de supporters van SCHC, onder wie het verlangen naar de eerste landstitel groot was. Toen aan het einde van een sterk eerste kwart van de uitploeg de toeter klonk, klapten zij hun handen stuk. Een golf van applaus waaide over het veld aan de Oosterplas heen. Ongetwijfeld voelde het voor de hockeysters op het veld als een duw in de rug, op jacht naar een volgend doelpunt.

Ginella Zerbo wordt geknuffeld door Mette Winter na de openingstreffer van de spits tegen Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Maar Den Bosch begon sterk aan het tweede kwart. Lidewij Welten werd op haar stick geslagen door SCHC-verdediger Suzanne Homma. Dat leverde de Bosschenaren hun eerste strafcorner van de wedstrijd op. Maar Frédérique Matla verzilverde deze kans niet. Haar sleeppush was hard, maar door het midden, waardoor keepster Alexandra Heerbaart met haar linkerhandschoen kon redden.

Maar even later maakte Elzemiek Zandee een overtreding op Matla, waardoor het fenomeen van Den Bosch opnieuw vanaf cirkelrand mocht pushen. Ze sleepte de bal op de voet van uitloopster Famke Richardson. Den Bosch verdiende opnieuw een strafcorner, hun derde van de wedstrijd. Deze keer koos Matla over een sleeppush over de grond. Maar de voet van Heerbaart lag in de weg, waardoor Stichtsche op voorsprong bleef.

Teleurstelling bij SCHC-keepster Alexandra Heerbaart, die een fantastische play-offs keepte. Foto: Willem Vernes

Meeslepend gevecht aan de Oosterplas

Het was een prachtig gevecht. De 1-1 van Den Bosch hing in de lucht. Halverwege het tweede kwart kreeg Matla de grootste kans van de eerste helft. Ze stond helemaal vrij in de cirkel toen ze de bal ontving. Maar Heerbaart was bij de les. Snel sprintte de keepster van haar lijn af en wierp zich in de baan van het schot. Matla drukte af, maar raakte de legguards van Heerbaart.

Stichtsche stond met de rug tegen de muur, maar creëerde tegen het einde van het tweede kwart weer een kans op de 0-2. Zandee werd in kansrijke positie van de bal gelopen door verdediger Rosa Fernig. Den Bosch overwoog om naar de videoscheidsrechter te stappen, maar deed dat niet. Daardoor mocht SCHC hun tweede strafcorner van de wedstrijd nemen. Sleepkanon Jansen, maker van het enige doelpunt een dag eerder, zat op de bank. Daardoor waren alle ogen gericht op Renée van Laarhoven. Zij legde haar stick op de grond en vuurde een flats af, maar het schot werd uitgelopen door Welten. Daardoor was de ruststand 0-1 in het voordeel van SCHC.

Maar vroeg in het derde kwart explodeerde het Bossche publiek. Er was nog maar iets langer dan een minuut gehockeyd toen balverlies van Jansen een aanval van Den Bosch inleidde. Rosa Fernig bracht de bal met een flats de cirkel in. Via een Bilthovense stick kwam hij voor de voeten van Pleun van der Plas, die deze kans met een schot in de verre hoek tot doelpunt promoveerde, waardoor het weer gelijk stond (1-1).

Frédérique Matla scoort de beslissende 2-1 van Den Bosch tegen SCHC. Foto: Willem Vernes

Veel meer dan in het eerste kwart had Den Bosch de controle over de wedstrijd. De thuisploeg bouwde de ene na de andere aanval op. Maar Den Bosch profiteerde niet van het veldoverwicht en SCHC toonde aan het einde van derde kwart ook weer vaker hun spierballen.

Niet te voorspellen

Op de tribune maakte men zich klaar voor een ongekende apotheose. De afloop van deze NK-finale was niet te voorspellen. Het vierde kwart ging gelijkwaardig op, zonder grote kansen. De tijd tikte weg en de spanning nam toe.

Er stond nog twee minuten op de klok toen Fernig met een lage backhand de bal in de cirkel bracht. Via de stick van Richardson schoot hij omhoog. Dat betekende dat Den Bosch een strafcorner mocht nemen. In tegenstelling tot zaterdag stond Matla nu wel binnen de lijnen. Haar sleeppush ging richting doel, maar werd uitgelopen door Miloe Jaeger.

Maar iets later volgde het moment van de wedstrijd. Den Bosch haalde opnieuw een strafcorner. Iedereen aan de Oosterplas hield de adem in. Wederom ging de bal naar specialist Matla. Nu was haar sleeppush wél raak: 2-1. Iedereen in een shirt van Stichtsche stortte neer. Iedereen in het shirt van Den Bosch ontplofte van geluk. Het leverde Den Bosch de 21ste landstitel in de clubgeschiedenis op.

Rosa Fernig en Danique van der Veerdonk in de weer met champagne. Foto: Willem Vernes

Den Bosch-SCHC 2-1 (0-1)
6. Ginella Zerbo 0-1 (sc)
37. Pleun van der Plas 1-1
69. Frédérique Matla 2-1 (sc)

Lees hieronder de hoogtepunten van de derde en beslissende wedstrijd in de finale om de landstitel tussen Den Bosch en SCHC


13 Reacties

 1. johanknuvers

  Heeft de bond echt geen betere scheidsrechters ?

  1. bartherklots

   Echt weer een Hollandse reactie. Ben in iefer geval blij dat jij daar niet gestaan hebt.

  2. Maikel Rabbers

   Klinkt intelligent. Ben echt ondersteboven van dit sprekende commentaar. Pluim voor jou!

  3. RobDux

   Ik vond de scheidsrechters niet echt heel slecht. Het niveau onder de hoofdklasse lijkt per jaar minder te worden.

 2. lynnBosman

  Poeh wat ze het dicht bij elkaar.. Amsterdam, SCHC en Den Bosch. Wordt volgend seizoen nog spannender. Ontzettend knap dat Matla de laatste strafcorner er toch weer binnen sleept. Wat was De Waard goed. Fernig ook. Richardson, Jaeger, Zandee zijn dit seizoen zoveel beter geworden. Ga er inderdaad als bondscoach maar aan staan, wie neem je mee? Fernig, Plönissen, V Laarhoven, Koolen, Sanders, Vs Assem, Clasener? OR gedegradeerd, Morgenstern misschien naar Den Bosch?

 3. robvisser

  Het zou zo goed zijn geweest als er weer eens een geheel nieuwe landskampioen was. Bovendien vind ik SCHC een fijnere ploeg om naar te kijken. Ik heb ook wel mijn twijfels bij de strafcorner waaruit Matla de beslissende scoorde. Het zit Den Bosch meestal niet tegen met dit soort momenten. Maar na de rust was SCHC teveel bezig met het verdedigen van de voorsprong. Ik denk dat ze de lijn van de eerste helft hadden moeten voortzetten. Toen waren ze de bovenliggende partij die bovendien het initiatief had. Xan de Waard is de beste hockeyster van NL en ik hoop dat ze de knop nu weer kan omzetten voor het WK. Al met al waren de play-off wedstrijden toch weer mooi om naar te kijken.

 4. lynnBosman

  ^ ik weet niet of het beter zou zijn geweest als er een andere landskampioen zou zijn geweest. Het is ontzettend knap dat Matla die maakt. Ik vind dat het dit jaar ontzettend spannend is geweest in de PO, ook die van DB tegen HDM. De grootste winst lijkt mij toch echt hoe dicht de top op elkaar zit en volgend jaar waarschijnlijk nog dichter bij elkaar. Een aantal meiden van SCHC zijn zoveel beter geworden, ook van Amsterdam een De Haan, De Baat en Plönissen bijvoorbeeld. Ik denk dat deze wedstrijd ervaring de doorslag gaf. Overigens lijkt het toch echt (ongelukkig) omhoog via Homma bij de strafcorner, maar wat Judge ook terecht zegt: de laatste minuut wil je niet die bal bij/in jouw cirkel, maar aan de overkant. Xan de Waard absoluut de beste. Toch denk ik dat een aantal dames wel toe zijn aan rust ipv Pro League. Ze gaan maar door. Dat kan niet goed zijn en je wilt met je beste speelsters naar het WK.

 5. edwin-smolders

  Alle respect voor SCHC, maar op basis van het gehele seizoen is Den Bosch opnieuw de terechte kampioen. Er staan als team en individu op het moment dat je er moet staan is ook een kwaliteit. Ik vind het altijd zo makkelijk om over de arbitrage te praten, maar deze was deze finales in niemand zijn voor- en/of nadeel. Ook na bestudering door de videoref is de beslissing over de laatste strafcorner blijven staan, dus dat zal niet voor niets zijn geweest. Gisteren las ik er niets over dat Den Bosch in de laatste minuut nog recht had op een strafcorner, maar zijn videoref kwijt was en de beslissing dus niet aan kon vechten. “Het zou goed zijn voor de sport als er een andere kampioen komt” is onzin. Dan moeten ze simpelweg zorgen dat ze de beste zijn. Je kunt namelijk niet zeggen dat Den Bosch een kampioenschap koopt door jaarlijks met tal van transfers te komen. Nu nemen er helaas drie afscheid, maar vooralsnog gaat dat gewoon met eigen talent opgevangen worden. Als ik me vandaag tussen het gejuich en gefeest aan één ding gestoord heb was het wel dat een aantal mensen die Den Bosch mochten huldigen daar zichtbaar moeite mee hadden. Dat is pas echt een slecht signaal.

 6. ton-goderie

  Genoten van de beslissende wedstrijd om het landskampioenschap bij de dames. Zonder meer reclame voor de hockeysport, zeker na het gedoe rondom het Ned.XI tal Dames en de taferelen bij de heren in A’dam. Complimenten voor de beelden en interviews, waar zowel de winnaars als verliezers zich van hun sportievere kant laten zien.

 7. RobDux

  Het is zeker een kwaliteit van Den Bosch om dit soort wedstrijden te winnen. Heel knap. En als je het over drie wedstrijden bekijkt, terecht. SCHC is dit jaar echt sterker geworden. Het is echt goed geweest dat er een aantal oudere spelers (die ook kwa niveau de top al lang niet meer aankonden) gestopt zijn. Er zijn veel jonge spelers, mede daardoor heel veel beter geworden dit jaar. Mooie toekomst ligt er in het verschiet voor dit team.

 8. peter-de-ruiter

  SCHC speelde goed en ik zag nu pas echt hoe extreem goed Xan de Waard is. Heel knap van Den Bosch hoe ze dit toch weer naar hun hand hebben weten te zetten. En die Matla. Wow. Gewoon weer op het juiste moment op de juiste plaats. Kijk uit naar komend seizoen, de top van de hoofdklasse lijkt dichter bij elkaar te komen. Zeker nu Den Bosch een aantal ervaren spelers ziet vertrekken.

 9. lynnBosman

  @RobV, ik snap niet zo goed wat het behalen van het landskampioenschap te maken heeft met speelsters die het elders gaan zoeken. Deze (met respect) oudere speelsters hebben weken geleden te kennen gegeven wekelijks te willen strijden om de winst, elke wedstrijd 100% en niet alleen de laatste 3/4 weken en in de topwedstrijden. Dat doen ze nu al jaren, net als een Amsterdam en SCHC. Iedereen weet dat zij in de Play Offs zullen staan. Nu net als een Eva de Goede, een minder kwalitatief team op sleeptouw nemen en nog die laatste seizoenen het onderste uit de kan halen. De concurrentie is groot, er is veel talent. Het is ieders goed recht om een ander het landkampioenschap te gunnen, dat wil niet zeggen dat het beter zou zijn geweest voor het hockey als SCHC het zou zijn geworden. De tweede helft te weinig laten zien. Het ligt dicht bij elkaar en zal dat nog meer gaan worden met het vertrek van Keetels, Welten en V Geffen. Er is toch overigens weinig discussie over slotminuut of mis ik iets? @ton-goderie: ik schrok toch wel enigszins toen Lammers op tv vertelde dat een aantal speelsters hem huilend vertelden niet meer voor Oranje uit te willen komen. Ik hoop dat de koppies de goede kant op staan en knallen op het WK. En Xan de Waard, wow wat is zij goed en wat een conditie.

 10. lynnBosman

  Kun je ziggo terugkijken? De tweede wedstrijd, minuut 11 ongeveer. Hij praat dan over speelsters (vermoedelijk van DB) die na de wedstrijd huilend hem zeiden niet meer bij het Nederlands elftal te willen trainen, het niet meer leuk te vinden. Oké, ik heb er nog niet zoveel over gezien. Ik had zelf wel het idee dat het via Homma ging. Vanaf nu de knop om en vizier op Oranje. Het WK staat al belachelijk om de hoek.


Wat vind jij? Praat mee...