SCHC na episch gevecht met Amsterdam via shoot-outs naar finale

Voor het eerst sinds 2015 heeft SCHC zich geplaatst voor de NK-finale. Zondagmiddag besliste de ploeg van Lucas Judge in Bilthoven de derde halvefinalewedstrijd tegen Amsterdam (2-2) met een bloedstollende shoot-outserie. De confrontatie met Amsterdam was een episch gevecht. Volgende week donderdag begint de finale tegen aartsrivaal Den Bosch, op het veld van SCHC.

Alsof het zo had moeten zijn. Het heerlijke gevecht tussen de nummers twee en drie van de reguliere competitie kreeg na 210 minuten hockeyen de ontknoping die het verdiende: een bloedstollende shoot-outserie. Toen Noor de Baat van Amsterdam klaarstond om haar shoot-out te nemen, viel er een zeldzame stilte over Bilthoven heen. Even later explodeerde de club van geluk. Met een redding met haar stick leidde keepster Alexandra Heerbaart haar club naar de NK-finale.

Anne Veenendaal, die bij de shoot-outs geblesseerd raakte aan haar hamstring, is in tranen. Foto: Willem Vernes

Eindelijk sleepte Jansen raak

De manier waarop Stichtsche aan de wedstrijd begon, voelde langs de lijn voor de toeschouwers uit Bilthoven als een déjà vu. Net als afgelopen donderdag en afgelopen zaterdag kende SCHC een slechte start. De wedstrijd was ruim een minuut onderweg of Amsterdam-middenvelder Felice Albers draafde met bal de cirkel binnen en kreeg van Miloe Jaeger een hak op haar stick. Daarmee versierde Amsterdam de eerste strafcorner van de wedstrijd.

De gedachten gingen uit naar een flats van Sabine Plönissen, die zaterdag op die manier het openingsdoelpunt scoorde, maar Amsterdam koos deze keer verrassend voor een variant. Via Plönissen ging de bal terug naar aangeefster Freeke Moes. Zij bediende Albers, die haar stick op de grond legde en met een tip-haar eerste doelpunt van het seizoen maakte, waardoor Amsterdam op een 0-1 voorsprong kwam. Net als afgelopen zaterdag moest SCHC al vroeg in de wedstrijd in de achtervolging.

Ook na dat doelpunt was Amsterdam enkele minuten de bovenliggende partij. Maar gedurende het eerste kwart kwamen de kwaliteiten van Stichtsche steeds meer bovendrijven. Het resultaat daarvan was te zien aan het begin van het tweede kwart, toen Kyra Fortuin de eerste strafcorner haalde voor SCHC. Yibbi Jansen was het de afgelopen twee wedstrijden niet gelukt om keepster Anne Veenendaal vanaf de cirkelrand te verslaan. Maar deze keer stond het vizier van de speelster van het Nederlands elftal beter afgesteld. Haar sleeppush vloog richting de linkerbenedenhoek tegen de plank: 1-1.

Yibbi Jansen schreeuwt het uit na haar gelijkmaker in de derde en beslissende duel in de halve finales van de play-offs tussen SCHC en Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Snelle goal Amsterdam na rust

Het was alsof Stichtsche een dosis zelfvertrouwen in de bovenarm kreeg gespoten. Even leek het erop alsof de Bilthovenaren kort na de gelijkmaker op een 2-1 voorsprong kwamen. Maar voordat aanvaller Mette Winter zittend op haar knieën de bal van dichtbij langs Veenendaal duwde, had ze hem tegen haar lichaam gekregen, waardoor het doelpunt werd afgekeurd. Even later mocht Jansen voor de tweede keer een strafcorner pushen, maar die was deze keer een prooi voor Veenendaal.

Net als de eerste twee ontmoetingen was het verloop van de wedstrijd niet te voorspellen. Op sommige momenten leek aanvallen belangrijker dan verdedigen. Tegen het einde van het tweede kwart ging Freeke Moes na een duw van Famke Richardson naar de grond, waaruit twee strafcorners op rij volgden voor Amsterdam. Het leidde tot een schot van Maria Verschoor. Dat had zomaar de 1-2 voor Amsterdam kunnen betekenen, maar de bal vloog over het doel van Alexandra Heerbaart heen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Toen het derde kwart begon, leek dat de opmaat voor een heerlijk gevecht, maar meteen was Stichtsche het weer helemaal kwijt. Net als aan het begin van het eerste kwart gaven de Bilthovenaren binnen een paar tellen een doelpunt weg. Op links had Marijn Veen alle ruimte om een voorzet te geven. Bij het doel lag Fay van der Elst klaar voor de tip, maar dat was niet eens nodig. Via de stick van Anna de Geus belandde de bal achter keepster Heerbaart: 1-2 voor Amsterdam, terwijl er amper een minuut gehockeyd was na rust.

Het restant van het derde kwart bekroop je als kijker het gevoel dat de wedstrijd in het slot zat als de 1-3 zou vallen. Het thuispubliek voelde instinctief aan dat SCHC een duw in de rug nodig had. Vocaal begeleidden de supporters elke aanval van Stichtsche, maar tot grote kansen leidde het niet. Wel had Amsterdam kunnen scoren. Na een één-twee tussen Fay van der Elst en Filiz Tugöl dwars door de Bilthovense verdediging heen stuitte de uitploeg op keepster Heerbaart.

De tijd tikte weg in het vierde kwart. Stichtsche zocht de aanval en haalde een strafcorner, de derde voor de thuisclub. De sleeppush van Jansen vloog steenhard richting de linkerbenedenhoek, net als bij de 1-1, maar deze keer was het de voet van Veenendaal die redding bracht.

Xan de Waard vliegt Alexandra Heerbaart in de armen na de gewonnen shoot-outs. Foto: Willem Vernes

Late gelijkmaker van Ginella Zerbo

Even later zocht Laurien Leurink naar een voet in de cirkel, maar vond die niet. Elke tweede bal was voor Stichtsche in het laatste kwart. Na een gemiste kans van Elzemiek Zandee hing de gelijkmaker steeds nadrukkelijker in de lucht. Toen SCHC in de 63ste minuut een prachtige aanval opbouwde, was er voor defensie van Amsterdam geen houden meer aan. Een tip-in van Mette Winter was recht op keepster Veenendaal af. Maar bij de tweede paal schoot spits Zerbo de rebound binnen: 2-2. Het Bilthovense publiek ontplofte. Het kippenvel stond op de armen van de toeschouwers. Deze derde halvefinalewedstrijd eindigde zodoende in een bloedstollende ontknoping, via shoot-outs.

Na een gemiste strafbal van Floor de Haan en een gemiste shoot-out van Freeke Moes, schoot Anna de Geus haar ploeg Stichtsche naar een 3-1 voorsprong. Alle ogen waren vervolgens gericht op Anne Veenendaal, die minutenlang op de grond bleef liggen. Ze greep naar haar hamstring. Er moest een emmer met koud water naar haar worden gebracht, waarna ze langzaam overeind krabbelde.

Vervolgens was het Noor de Baat die achter de bal stond. Ze draafde op Heerbaart af, maar die bracht liggend op de grond redding met haar stick. Het schot van De Baat raakte vervolgens wel de plank, maar was buiten de tijd. Dat was de ongekende apotheose van een zinderende halve finale. Niet Amsterdam, maar Stichtsche staat donderdag in de finale.

Blijdschap bij SCHC. De ploeg uit Bilthoven heeft voor de derde keer in de clubhistorie de finale om de landstitel bereikt. Foto: Willem Vernes

SCHC*-Amsterdam 2-2 (1-1)
2. Felice Albers 0-1 (sc)
20. Yibbi Jansen 1-1 (sc)
36. Marijn Veen 1-2
63. Ginella Zerbo 2-2
*wint na shoot-outs

Shoot-outs

Yibbi Jansen (SCHC) raak 1-0
Felice Albers (AMS) raak 1-1
Kyra Fortuin (SCHC) mis 1-1
Floor de Haan (AMS) mis (sb) 1-1*
Mette Winter (SCHC) raak 2-1
Freeke Moes (AMS) mis 2-1
Anna de Geus (SCHC) raak 3-1
Noor de Baat (AMS) mis 3-1
* na overtreding Heerbaart op Maria Verschoor

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het derde en beslissende duel in de halve finales van de play-offs tussen SCHC en Amsterdam


11 Reacties

 1. robvisser

  Wat een wedstrijd. Er was heel weinig krachtsverschil tussen de beide ploegen en ik vind het uiteindelijk wel verdiend dat SCHC hem over de streep trok, ook als je kijkt naar het enorme puntenverschil tussen SCHC en Amsterdam in de reguliere competitie.

 2. lynnBosman

  Daar had Moes toch wel een strafbal moeten krijgen hoor..

 3. robvisser

  @lynnBosman Ik twijfel. Ik vond die van Maria Verschoor in ieder geval geen strafbal, want de keepster speelde gewoon de bal en dat Maria dan naar de grond gaat over de keepster/stick heen lijkt vooral een kwestie van zwaartekracht.

  1. freekvdam

   Was neutrale kijker bij deze topwedstrijd maar de arbitrage was matig te noemen. Onbegrijpelijk dat er trouwens geen video ref is bij dit soort wedstrijden. Verschillen zijn zo klein, belangen zo groot. Ben niet met je eens , 2x strafbal, scheids ging de fors de fout in met Moes en laf van de andere scheidsrechter om daar niet ff je collega op te attenderen.

 4. RobDux

  Gerechtigheid na die hoog ingeflatste strafcorner van de vorige wedstrijd. Mooi resultaat. Super ook dat de jonge meiden van SCHC opstaan en zich veel beter ontwikkeld hebben, nadat de wat oudere spelers vorig seizoen vertrokken zijn.

 5. lynnBosman

  Ik vond het overigens drie boeiende wedstrijden, waarbij zowel Amsterdam als SCHC frisser ogen dan Den Bosch. Voor SCHC en Oranje ontzettend fijn dat Leurink terug is, haar slimmigheidjes en vernufte balletjes werden toch wel gemist. Veen, Albers en Moes blijft toch echt wel een genot om te naar te kijken. Verschoor en Veenendaal zijn al het hele seizoen ontzettend goed. Plönissen hoort naar mijn mening mee te doen met Koolen, V Laarhoven, vd Assem, Sanders en ook Fernig om een plekje achterin. De Baat en De Haan waren ook ontzettend goed. Ik ben het met je eens RobDux, vorig seizoen kan ik mij een uiterst ongelukkige Zandee herinneren. Speelde nu prima. Winter en Jaeger stonden ook een prima pot te spelen. Jansen schiet toch even de 1-1 en de eerste shoot out binnen. Maar de absolute uitblinker was toch wel De Waard. Ik kijk uit naar donderdag.

 6. robvisser

  Ik heb het nog eens teruggekeken en die van Freeke Moes is inderdaad een strafbal. Maar de scheids had voordeel gegeven en omdat Freeke daarna toch nog schoot had ze gebruik gemaakt hiervan? Ik meen dat commentator John van Vliet zoiets zei. Het was erg ongelukkig.

 7. duncan-bergsma

  @robvisser Ben het met je eens als je het inderdaad afzet naar het puntenverschil tussen SCHC en Amsterdam in de reguliere competitie. Als je het alleen in deze play-offs vergelijkt binnen de reguliere speeltijd, gaat Stichtse door zonder één wedstrijd te winnen waar Amsterdam dat wel 1x (overtuigend) deed. Puntentotaal na reguliere speeltijd zou 5-2 zijn en ook dat is best een verschil. En zo kan je er natuurlijk nog op vele andere manieren naar kijken, 't waren in ieder geval mooie, spannende wedstrijden.

 8. robvisser

  duncan-bergsma Maar als de goal van Amsterdam (in Amstelveen) niet onterecht was goedgekeurd, dan had Stichtse die wedstrijd natuurlijk wel gewonnen, nu was het via een shootout.

 9. duncan-bergsma

  @robvisser Klopt, daarom zei ik al dat je er nog op meerdere manieren naar kan kijken en gaf ook zeker niet aan dat Stichtse het niet verdiende. Er waren over 3 wedstrijden wel meer "wat als?" momenten, daarom was een videoreferee ook bij de halve finales geen overbodige luxe geweest.

 10. reneclumpkens

  Of je nu aan de verliezende kant stond, zoals ik, of aan de winnende, of wellicht neutraal was, als je dit niet geweldig vond, hou je niet van hockey. Wedstrijd 3 in een prachtige ambiance, 70 minuten strijd, 2 top keepers, een bloed irritante Xan de Waard, wat een geweldige speelster is dat, en dan zo'n finale met so. Ja, ik vond het ook een strafbal voor Freeke Moes en ik had ook de video ref willen laten oordelen of de so van Noor de Baat nu net wel of net niet voor het fluitsignaal over de lijn was, maar die video ref was er niet. Ik vond het een prima gefloten wedstrijd. Zoals John van Vliet in zijn samenvattende commentaar zei: "het was geweldig".


Wat vind jij? Praat mee...