Gemiste kansen breken SCHC op tegen Amsterdam (0-2)

Amsterdam heeft zaterdagmiddag in de play-offs een derde wedstrijd afgedwongen. In Bilthoven was de winnaar van de Euro Hockey League dankzij twee vroege doelpunten te sterk voor concurrent SCHC (0-2). Zondag wordt de beslissingswedstrijd, afslag 13.15 uur, opnieuw in Bilthoven gespeeld.

Een mooie flats van Sabine Plönissen vanaf de cirkelrand tegen de plank (0-1). Een heerlijk backhandschot van Marijn Veen in de verre hoek langs keepster Alexandra Heerbaart (0-2). Amsterdam verdedigde al na ruim twintig minuten in het play-offgevecht tegen SCHC een ruime voorsprong, maar de wedstrijd zat nog zeker niet in het slot. De deur stond zelfs wagenwijd open, gezien de vele kansen die Stichtsche wist te creëren. Maar net als de heenwedstrijd van afgelopen donderdag in het Wagener Stadion was de voorhoede van SCHC niet scherp genoeg.

Stichtsche opende de tweede halvefinalewedstrijd sterk. International Laurien Leurink creëerde met een dribbel in de cirkel meteen de eerste kans van de wedstrijd. Haar schot op doel was hard, maar recht op Amsterdam-keepster Anne Veenendaal af, waarmee de keepster van het Nederlands elftal een vroeg tegendoelpunt voorkwam.

Amsterdam slaat toe

Vervolgens was het Amsterdam dat toesloeg. Twee keer was de ploeg van Robert Tigges gevaarlijk uit een strafcorner. De eerste keer ontstond er een scrimmage, waarbij Amsterdam tweemaal tegen Alexandra Heerbaart schoot. De tweede keer promoveerde verdediger Sabine Plönissen de strafcorner met een flats tot een doelpunt, waarmee Amsterdam op een 0-1 voorsprong kwam.

Marijn Veen juicht na haar doelpunt tijdens de tweede wedstrijd in halve finales van de play-offs tussen SCHC en Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Aanvaller Marijn Veen, ogenschijnlijk hersteld van de lange naweeën van haar hersenschudding, spoot vervolgens extra slagroom op de taart voor Amsterdam. Met haar backhand schoot ze de bal aan het begin van het tweede kwart heerlijk in de verre hoek, langs keepster Heerbaart (0-2). Een juweel van een doelpunt.

Amsterdam speelde een geweldige eerste helft, maar ook Stichtsche had voor rust minstens twee keer kunnen scoren. Ginella Zerbo had de 1-0 op haar stick. Via keepster Veenendaal schoot ze naast. Bij een voorzet die kon worden binnengetipt kreeg Mette Winter haar stick net niet tegen de bal. Yibbi Jansen sleepte twee strafcorners richting het Amsterdamse doel, maar stuitte op zowel de handschoen als de stick van Anne Veenendaal. Daardoor bleef SCHC op nul staan. Vlak voor rust voorkwam Heerbaart op haar beurt een grotere achterstand voor SCHC met een redding op een schot van Freeke Moes.

Veenendaal redt

Vroeg in het derde kwart kreeg Stichtsche een uitgelezen kans op de aansluitingstreffer. De Bilthovenaren versierden hun derde strafcorner van de wedstrijd. Opnieuw was het specialist Jansen die zich meldde op de cirkelrand. Haar sleeppush ging hard richting de linkerbenedenhoek, maar het was de voet van Veenendaal die ervoor zorgde dat Amsterdam een ruime voorsprong behield.

Ginella Zerbo baalt na het missen van een kans tijdens de tweede wedstrijd in de halve finales van de play-offs tussen SCHC en Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Vrijwel het hele derde kwart was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Amsterdam. Maar SCHC bleef kansen missen. Uiteindelijk was Amsterdam het dichtst bij een doelpunt. Op de lijn bracht SCHC-verdediger Renée van Laarhoven redding op een strafcorner van Plönissen, waarmee ze de 0-3 voorkwam.

Slotoffensief

Met nog dertien minuten op de klok in het laatste kwart maakte Amsterdam-speelster Elsemiek Groen een overtreding op Xan de Waard. Ze mocht met een gele kaart op zak vijf minuten aan de kant gaan zitten. Dat was het uitgelezen moment voor Stichtsche om aan een slotoffensief te beginnen.

De speelsters van SCHC bleven doorgaan met hetgeen wat ze de hele wedstrijd hadden gedaan: kansen missen. Vijf minuten voor tijd slaagden ze er eindelijk in om Veenendaal uit te spelen. Maar vervolgens veegde Maria Verschoor de bal van de lijn. Uiteindelijk bleek dat het laatste wapenfeit van SCHC. Zondag zal de ploeg van Lucas Judge beter met de kansen moeten omspringen, wil het aanspraak maken op de eerste NK-finale sinds 2015.

SCHC-Amsterdam 0-2 (0-2)
15. Sabine Plönissen 0-1 (sc)
21. Marijn Veen 0-2

Teleurstelling bij SCHC na de nederlaag tegen Amsterdam in de tweede wedstrijd in de halve finales van de play-offs. Foto: Willem Vernes

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het tweede duel in de halve finales van de play-offs tussen SCHC en Amsterdam in Bilthoven