Den Bosch zet Stichtsche met 1-3 winst onder hoogspanning

Klokslag 21.30 uur rolde er eindelijk een bal bij de finalewedstrijd SCHC-Den Bosch, dat donderdagavond door een stroomstoring een uur later begon dan gepland. Het thuispubliek werd niet beloond voor het lange wachten. Den Bosch won de eerste finale – de 200ste wedstrijd in de historie van de play-offs – met duidelijke cijfers: 1-3.

Om 20.53 uur steeg er opeens een luid gejuich op binnen de hekken van het sportpark aan de Kees Boekelaan. Gescoord was er niet. Het elektronisch scorebord sprong aan. Een teken dat de stroom het eindelijk weer deed.

De zorgen begonnen rond ongeveer 17.45 uur, toen een deel van Bilthoven door onbekende oorzaak zonder stroom kwam te zitten. Vanaf dat moment stond het doorgaan van de wedstrijd op losse schroeven. Door de storing kon het veld niet worden gesproeid en konden de lichtmasten niet aan, waardoor beginnen geen optie was. Geduldig wachtten de speelsters van de twee finalisten in het clubhuis van Stichtsche op het verlossende woord of de wedstrijd wel of niet gespeeld zou worden.

In eerste instantie communiceerde de KNHB dat de afslag van de finale met een half uur verplaatst werd naar 21.00 uur. Toen de stroomstoring een minuut of tien daarvoor nog steeds niet verholpen was, hielden de meeste aanwezigen langs de lijn inmiddels al ernstig rekening met een afgelasting. Maar ineens sprongen er allemaal felrode 9’s aan op het elektronisch scorebord. Beide teams kregen een applaus toen ze eindelijk het veld opliepen, om te beginnen aan hun warming-up.

Geduldig wachtte het publiek op het einde van de stroomstoring. Foto: Willem Vernes

0-0 na het eerste kwart

Wie enigszins spiritueel is aangelegd, zag er misschien ook wel wat symboliek in. Zeven jaar lang hunkerde Stichtsche naar hun derde NK-finale, nadat de twee andere deelnames in de seizoenen 2013-2014 en 2014-2015 verloren gingen. Door het uur vertraging nam het Bilthovense verlangen om de playoff-finale te mogen spelen ongetwijfeld alleen maar toe, voorafgaand aan de wedstrijd tegen twintigvoudig landskampioen Den Bosch.

Het lange wachten werd voor de thuis- en uitsupporters langs de lijn in eerste instantie niet beloond. Serieuze kansen waren er in het eerste kwart niet. Stichtsche opende de finale wel sterk door Den Bosch af en toe vast te zetten.

De finale werd geen moment een spectaculaire wedstrijd. Maar de spanning nam wel toe vanaf de 19de minuut. Den Bosch haalde de eerste kans van het duel. Vanaf de achterlijn legde Imme van der Hoek de bal terug bij de tweede paal op Joosje Burg, die klaarstond om de 0-1 binnen te tippen. Maar op het nippertje tikte Suzanne Homma de bal voor de neus van Burg weg.

Even later schoot Kyra Fortuin op Den Bosch-keepster Josine Koning. De bal kwam hoog terug. Stichtsche verdiende de eerste strafcorner van de wedstrijd. Op de cirkelrand meldde specialist Yibbi Jansen zich. Haar sleeppush raakte de voet van eerste uitloopster Sanne Koolen, waardoor SCHC opnieuw een strafcorner mocht nemen. Deze keer sleepte Jansen de bal in de stick van Koolen. Zodoende bleef het 0-0.

Yibbi Jansen duelleert met Sanne Koolen. Foto: Willem Vernes

Twee goals van Den Bosch voor rust

Richting het einde van het tweede kwart nam Den Bosch de touwtjes in handen en kreeg dribbelkoningin Lidewij Welten een duw van verdediger Renée van Laarhoven. Voor het eerst deze finale mocht de ploeg van Marieke Dijkstra een strafcorner nemen. De sleeppush van Frédérique Matla belandde via de stick van uitloper Homma voor de voeten van Welten, die het buitenkansje tot een doelpunt promoveerde en de 0-1 op haar naam schreef, na 27 minuten hockeyen.

Enkele minuten later mocht Matla opnieuw vanaf de cirkelrand een kanonskogel afvuren. Haar sleep raakte de voet van uitloper Miloe Jaeger. De videoscheidsrechter kende Den Bosch een nieuwe strafcorner toe. Die poging werd door Matla kiezelhard in de linkerbenedenhoek gesleept. Daardoor zochten de Bossche Bazen de kleedkamer op met een 0-2 voorsprong. Precies dezelfde ruststand als enkele weken geleden in de Gold Cup-finale, die door Den Bosch uiteindelijk met 1-2 van Stichtsche gewonnen werd.

Den Bosch juicht na het maken van een doelpunt uit een strafcorner. Foto: Willem Vernes

0-3 van Joosje Burg

De genadeklap voor Stichtsche kwam aan het begin van het derde kwart. Matla gaf een heerlijke steekpass op Joosje Burg. Die tikte van dichtbij de 0-3 binnen, via de legguard van keepster Heerbaart. Net als in de halvefinalewedstrijd tegen Amsterdam van afgelopen zondag incasseerde Stichtsche zodoende meteen na rust een tegendoelpunt.

Kort daarop had het zomaar 0-4 kunnen worden. Maar de beslissing om Den Bosch een strafbal toe te kennen werd door de videoscheidsrechter teruggedraaid. In plaats daarvan mocht Matla aanleggen voor een strafcorner, maar die werd gestopt door Heerbaart.

Stichtsche begon zich vervolgens weer te laten zien. Maar het was al te laat. Een strafcorner van Van Laarhoven werd uitgelopen door Koolen. Het laatste kwart was Welten met een laag schoot richting de verre hoek nog dichtbij de 0-4. Maar met een duik bracht Heerbaart redding.

Vlak voor tijd viel de 1-3 nog wel. Met haar vierde strafcorner van de wedstrijd sleepte Jansen de bal hoog in de touwen. Zaterdagmiddag om 12.45 uur is de afslag van de tweede finalewedstrijd. Bij winst verovert Den Bosch de 21ste landstitel in de clubgeschiedenis.

SCHC-Den Bosch 1-3 (0-2)
27. Lidewij Welten 0-1 (sc)
30. Frédérique Matla 0-2 (sc)
37. Joosje Burg 0-3
68. Yibbi Jansen 1-3 (sc)

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de eerste finalewedstrijd om de landstitel bij de dames tussen SCHC en Den Bosch


15 Reacties

 1. MerelvanderHulst

  Waarom kan ik het niet zien op Ziggo Sport, zoals gezegd??

 2. johanknuvers

  Waarom 2 mannelijke scheidsrechters ?

  1. rubengraafland

   Waarom niet?

 3. robvisser

  Qua spanning echt wel een afknapper, deze eerste finale wedstrijd. SCHC oogde toch wel enigszins machteloos, creëerde weinig naar voren toe en liep steeds meer achter de feiten aan. Den Bosch scoorde op de juiste momenten en kwam niet serieus in de problemen. Van Zerbo heb ik tot nu toe weinig gezien in de play-offs, al was er natuurlijk wel die belangrijke goal tegen Amsterdam. Yibbi lijkt met de strafcorners een lager rendement te hebben dan in de reguliere competitie. Een lastige situatie voor SCHC. Drie finale wedstrijden zou leuk zijn maar het is de vraag of het ervan komt.

 4. BramvanEssen

  Vooral verdedigend ijzersterk gespeeld door Den Bosch. Die laatste corner is voor mij wel precies wat me tegen staat aan Den Bosch. Het gaat nergens meer om, je pusht de bal vol in het lichaam van je tegenstander en vervolgens heb je nul aandacht hoe het met haar is. Wellicht is dit de winnaarsmentalteit, maar ik heb er weinig sympathie voor.

  1. ton-goderie

   Steeds weer hetzelfde liedje : “Als je wint heb je vrienden, of in dit geval vijanden” !

  2. edwin-smolders

   Dat is toch gewoon het risico van een uitloopster. De insinuatie die hiermee gedaan lijkt te worden staat mij nog veel meer tegen.

  3. RobDux

   Het gaat erom dat je even naar je tegenstander gaat om te kijken hoe het gaat. Normen en waarden. Dat heeft niks te maken met winnaars mentaliteit.

 5. duncan-bergsma

  Helemaal mee eens, deze eerste wedstrijd wist op geen enkel moment de spanning uit de halve finales te halen. Inderdaad een machteloos SCHC, echt een gemiste kans op meer vrees ik ook.

 6. vandeberg123

  Die laatste strafcorner… plaatsvervangende schaamte. Ik snap dat het een uitspeelcorner is, maar in deze situatie en dan ook nog 10 man rond de cirkel zet voor de rebound. Genânte overdreven geschreeuw van Welten en constante vraag om alles van Den Bosch… Helaas zijn qua hockey effectiever, maar wat gun ik het SCHC die ondanks alles hun koppie niet lieten hangen. Go SCHC!

  1. RobDux

   Het praten tegen een scheidsrechter, het appelleren, dat hebben ze in Den Bosch wel uitgevonden. Dat begint al bij de jeugd. Ze komen er keer op keer mee weg. Verder hebben de Dames van Den Bosch dik terecht gewonnen.

 7. vandeberg123

  En als Matla had gemist stonden er nog 9 anderen klaar om prijs te schieten. Ongelofelijk…

 8. kasparstevens

  Zouden er coaches/aanvoerders zijn die deze uitspeelcorner direct buiten de 5m hadden laten spelen?

 9. robvisser

  @BramvanEssen Ja, eens. Het was arrogant dat Matla totaal geen oog had voor Anna Toman. Dat zag er niet goed uit. Misschien helpen dit soort dingetjes SCHC ook wel om met wat meer gif te spelen in de volgende wedstrijd. Ze doen hun best maar ik mis toch wel de bluf, de felheid en de alles of niets mentaliteit waarmee een ploeg als Amsterdam kan spelen. Dit ondanks het feit dat ze wel met meer geloof en vertrouwen spelen dan vorig jaar.

 10. peter-de-ruiter

  @vandeberg: dit is de eerste finale van de playoffs. Niet de vijfde klasse onderbond waar de derde helft het belangrijkste onderdeel van de wedstrijd is. Ik kan me niet voorstellen dat SCHC niet precies hetzelfde had gedaan bij een corner in de laatste minuut. Als ik de wedstrijd terugzie, komt SCHC minder uit de voeten dan in de halve finale. Dat is jammer maar toch ook een verdienste van Den Bosch.


Wat vind jij? Praat mee...