Na dertien jaar degradeert Oranje-Rood uit de Hoofdklasse 

Oranje-Rood is gedegradeerd uit de Hoofdklasse. Na dertien jaar onafgebroken op het hoogste niveau te hebben geacteerd, is zondag 22 mei 2022 een zwarte dag in de clubhistorie. In Tilburg werd – net als donderdag – na shoot-outs verloren van Tilburg (1-1 na reguliere speeltijd). De ploeg van Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen vult komend seizoen de plek in op het hoogste hockeyniveau. 

Verdriet bij Lisa Scheerlinck, een huilende Trijntje Beljaars en Sian Keil en Fiona Morgenstern die elkaar in de armen vallen. Oranje-Rood is dus gedegradeerd. Het hockeybolwerk uit Eindhoven komt volgend seizoen uit in de Promotieklasse. 

Drie jaar en vier dagen geleden – op 21 mei 2018 – speelde de ploeg nog tegen Amsterdam. In de halve finales van het landskampioenschap. Hoe anders is dat nu. Een seizoen lang vocht de club tegen degradatie. Eind oktober werd Stefan Duyf per direct ontslagen. Rob Haantjes nam de honneurs waar, haalde Daphne van der Velden terug bij de selectie en tekende later een contract voor 2,5 jaar.

Met Haantjes moest de communicatie, strijd en passie terugkeren. Dat leek te lukken toen Oranje-Rood de rode lantaarn drie speelrondes voor het einde overdroeg aan Victoria, maar de play-outs overleefden de Eindhovenaren niet. 

Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Dat was ook niet eenvoudig. De ploeg uit Eindhoven trof provinciegenoot Tilburg. De ploeg met hoofdklasse-ambities. Die zich dit seizoen versterkte met Maddie Hinch (166 interlands), Ireen van den Assem (79 interlands) en Donja Zwinkels (27 zaalcaps). Daarmee werd het verlangen naar de Hoofdklasse met een dikke stift onderstreept.

Druk van Tilburg

Oranje-Rood trof zondagmiddag op de Oude Warande een ander Tilburg dan donderdagavond (winst na shoot-outs voor Tilburg) en zaterdagmiddag (winst na shoot-outs voor Oranje-Rood). Waar de ploeg van Ageeth Boomgaardt eerder koos voor een defensieve aanpak, was het Tilburg nu met de druk. Hoog op de helft van Oranje-Rood. En die aanpak werkte. 

Donja Zwinkels kwam via rechts gevaarlijk de cirkel binnen en liftte de bal – weliswaar op goed geluk – over keepster Sarah Sinck heen. Via wat sticks vloog-ie tegen de binnenkant van de paal. Het startsein voor een periode, waarin Tilburg gevaarlijker was. Ireen van den Assem mocht het later met haar sleeppush proberen, maar die bal keerde Sinck knap.

Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Tilburg versierde voor rust nog twee corners, en die mogelijkheden moet je het effectieve Tilburg niet geven. Van den Assem legde eerst aan, maar pushte op een Eindhovense voet. De corner die volgde, was wel raak. Voor het eerst dit drieluik koos Tilburg voor een variant. Van den Assem pushte op de inkomende Zwinkels, die – alweer – de paal raakte. De rebound belandde voor de stick van Cis Ypelaar, die de bal zo over de doellijn kon tikken: 1-0. 

Speldenprikje

Het eerste Eindhovense speldenprikje kwam pas na rust. Toen Oranje-Rood voor het eerst gevaarlijk werd in de Tilburgse cirkel. Een corner volgde, maar het schot van Lisa Post kwam niet in de buurt van het doel. Het was de eerste keer dat Maddie Hinch in actie moest de komen. Tilburg kreeg kansen om de score uit te breiden, maar liet dat na. Toen Oranje-Rood aan het einde van het derde kwart een uitspeelcorner kreeg, leek de spanning terug te komen in de wedstrijd. Maar de flats van Lisa Post werd door niemand verwerkt tot doelpunt. 

Tien minuten voor tijd stond het toch 1-1. Lisa Post schoot raak. Tilburg protesteerde, maar haar treffer telde toch. De hectiek was compleet. Tilburg kreeg nog twee corners, Oranje-Rood ook. Zonder resultaat.

Daardoor draaide het duel, voor de derde keer in dit drieluik, uit op shoot-outs. En die nam Tilburg, net als in het eerste duel, beter dan Oranje-R0od. Met keeper Maddie Hinch als wapen promoveert Tilburg naar de Hoofdklasse. Oranje-Rood komt volgend seizoen uit in de Promotieklasse. Een wisseling van de wacht in het Brabantse hockeylandschap. 

Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Tilburg* – Oranje-Rood 1-1 (1-0)
19. Cis Ypelaar 1-0 (SC)
60. Lisa Post 1-1
* wint na shoot-outs

Shoot-outs:
Sian Keil (OR) MIS 0-0
Marloes Timmermans (Tilburg) RAAK 1-0
Fiona Morgenstern (OR) MIS 1-0
Donja Zwinkels (Tilburg) RAAK 2-0
Carmen Victoria (OR) RAAK 2-1
Cis Ypelaar (Tilburg) MIS 2-1
Pauline Leclef (OR) RAAK 2-2
Inge Dankers (Tilburg) RAAK 3-2
Vivienne Peters (OR) MIS 3-2

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het derde en beslissende duel in de play-outs tussen Tilburg en Oranje-Rood


3 Reacties

  1. eric-van-hegelsom

    😔

  2. charliejanssen

    Jammer.. wonden likken en opnieuw beginnen. Het was voor deze wedstrijden al duidelijk dat er veel dames zouden stoppen. Knap gedaan van Tilburg. Valt niets van te zeggen. Met hinch in de goal ben je altijd favoriet met de shootouts.

  3. lynnBosman

    Wie gaan er stoppen? Dan gaat OR het nog zwaar krijgen. Ik kan mij ook niet voorstellen dat Morgenstern en Post, beide in de Oranje voorselectie, in de promotieklasse gaan spelen.


Wat vind jij? Praat mee...