Marijn Veen na winst op SCHC: ‘We zijn echt een team’

International Marijn Veen hielp Amsterdam zaterdag bij een 0-1 achterstand tegen SCHC (3-1) in het zadel met de belangrijke gelijkmaker na 26 minuten hockeyen. Met een grote glimlach op haar gezicht vertelde ze na afloop dat ze tevreden was over het vertoonde spel. Door de winst speelt Amsterdam volgende week de finales tegen Den Bosch.

‘Het eerste kwart speelden we te slordig. We misten de felheid die we afgelopen donderdag wel hadden’, waren de eerste – kritische – woorden die Veen uitsprak. Vanaf het tweede kwart begon Amsterdam een stuk beter te hockeyen, vond de 24-jarige speelster.

‘We stonden als een blok, gaven weinig kansen weg. We bleven na de 0-1 vertrouwen in onszelf houden. We lieten de bal rondgaan. We maakten mooie combinaties. We waren één geheel. We speelden supergoed. We werkten keihard voor elkaar’, zei Veen. ‘We zijn echt een team.’

Freeke Moes en Ilse Kappelle vieren de overwinning. Foto: Bart Scheulderman

Voorsprong voor SCHC

Aan het begin van de wedstrijd was het nog Stichtsche dat op voorsprong kwam. Dat gebeurde in de zestiende minuut, in een fase nadat beide teams een strafcorner hadden versierd, maar die allebei niet hadden verzilverd.

Aan de bal schoof verdediger Lauren Stam het middenveld in, toen ze onder druk werd gezet door Kyra Fortuin. Met overtuigingskracht snoepte zij de bal van Stam af, terwijl teamgenoot Yibbi Jansen meehielp door ook druk te zetten. Het was precies de power die SCHC afgelopen donderdag miste. Fortuin speelde de bal snel naar de op de rechterflank opkomende Famke Richardson, die een voorzet gaf. Bij de tweede paal stond talent Mette Winter, die de 0-1 binnentipte. Een prima goal van Stichtsche.

Ginella Zerbo baalt van de uitschakeling. Foto: Bart Scheulderman

De gelijkmaker van Veen

Vervolgens kende SCHC toch weer een dip. Het was Amsterdam dat vrijwel het hele tweede kwart domineerde. Via een schotkans van Lana Kalse was de 1-1 al dichtbij. Het was wachten op de gelijkmaker. In de 26ste minuut legde Marijn Veen de bal op een voet van SCHC, de tweede strafcorner voor Amsterdam. Waar de gedachten uitgingen naar een sleeppush van Lauren Stam, speelde Stam de bal terug op aangeefster Veen, die opdook bij de paal en de 1-1 maakte. Het was een bekende strafcornervariant, maar SCHC had er geen antwoord op.

Het derde kwart begon meteen weer met vuurwerk. Een backhandschot van Famke Richardson werd gestopt door keepster Anne Veenendaal. Amsterdam haalde de derde strafcorner en speelde een variant, doorzien door Anna de Geus, die de flats van Sabine Plönissen blokte.

Kyra Fortuin na afloop van de wedstrijd. Op de achtergrond juichende Amsterdam-spelers. Foto: Bart Scheulderman

Twee strafballen voor Amsterdam

Nadat de Bilthovenaren hun tweede strafcorner foutief stopten, net als de eerste, was het Amsterdam dat de overhand nam. Noor de Baat had de 2-1 kunnen maken, maar schoot over. Even later vuurde Maria Verschoor een schot op goal. Suzanne Homma stond in het doel op de lijn en kreeg de bal op haar voeten. De arbitrage kende een strafbal toe.

Met een push in de rechterhoek stuurde Lauren Stam keepster Alexandra Heerbaart de verkeerde kant op. Halverwege het derde kwart betekende dat de 2-1 voor Amsterdam. Nu moest Stichtsche alles of niets gaan spelen.

De hand van Lauren Stam gaat de lucht in nadat ze Amsterdam op een 2-1 voorsprong heeft gezet. Foto: Bart Scheulderman

Vervolgens was het toch Amsterdam dat via Ilse Kappelle de cirkel binnendrong en SCHC dat opnieuw een strafbal weggaf. Deze keer pushte Lauren Stam de bal in de linkerhoek. De 3-1 was een comfortabele voorsprong voor Amsterdam.

Michelle Fillet miste even later een kans op de 4-1. De laatste minuten slaagden de Bilthovenaren er niet in een comeback te forceren, waardoor Amsterdam komende week in de finale de kans krijgt de landstitel te verdedigen. ‘Ik verwacht dat een mooie finale wordt tussen twee teams die allebei voor het goud gaan’, aldus Veen.

Samenvatting Amsterdam – SCHC (3-1)

Reactie Caia van Maasakker

International Caia van Maasakker (32) maakte zaterdag na de verloren halve finale tegen Amsterdam bekend dat ze haar laatste wedstrijd voor SCHC heeft gespeeld. De Olympische Spelen in Tokio moeten haar laatste toernooi worden. De 198-voudig international maakte de afgelopen vijftien seizoenen 213 doelpunten voor SCHC, waarvan 184 uit haar specialiteit: de strafcorner.

Reactie Lauren Stam


47 Reacties

 1. RobV

  Een wat haperende stream helaas, niet fijn.

 2. hans-wentel

  Wat een slechte beelden & verbinding van Amsterdam - SCHC

 3. standenman

  Is er nu echt geen alternatief voor Eyecons? Zoals gebruikelijk niet om aan te zien. Bal is niet volgen als er al überhaupt beeld is. Maar goed dat Tim Steens uitgebreid de acties beschrijft, dan hebben we een beetje het radio gevoel en weten wat er aan de hand is.

 4. anoukbakker9hotmail-com

  Kan er iets gedaan worden aan het beeld

 5. frenkie

  Echt gênant dat de livestream bij een wedstrijd als deze van zulke ondermaatse kwaliteit is.

 6. Prop

  Stream over een ISDN lijntje?

 7. john-van-loen

  Is het mijn zoon op de playstation of is de stream niet in orde?

 8. popov0702

  Wat is schc weer slordig, dat is vragen om problemen

 9. lusianajansen

  Direct via Eyecons.com werkt stukken beter & kun je ook nog streamen naar je tv met Chromecast

 10. triple-double

  SCHC = Stichtse Choke Hockey Club. Geven weer niet thuis op momenten dat het er echt om gaat!

 11. Nvanas012

  Niet helemaal mee eens, bij Oranje komt ze veel beter tot haar recht, betere spelers om zich heen. Bij schc kan ze idd het verschil niet maken.

 12. geronisoli119

  T is toch van de zotte , dat er een buitenlandse voetbalwedstrijd bezig is op ziggo , en belangrijke play off wedstrijden moeten worden bekeken met zulke slechte beeldkwaliteit

  1. mrme

   Zal vast iets met geld te maken hebben

 13. MIck

  Al dat geld wat de afgelopen jaren is uitgeven bij Schc het heeft weinig gebracht. Je hebt in beide wedstrijden geen moment het idee gehad dat Schc een finale zou gaan halen.

  1. popov0702

   Misschien dat geld aan de heren gaan besteden

 14. hockeyliefhebber12

  Op de goal na heeft SCHC geen kans gecreëerd. Alle credits naar Amsterdam hoe goed en compact zij staan te verdedigen en daarnaast er goed uit komen. Geen moment spannend geweest dat ze dit niet gingen winnen.

 15. marijeknuvers

  Okay, geen verrassingen. Beide verliezers volgens mij naar kunnen gepresteerd. SCHC heeft volgens mij toch echt gedaan wat het kon om naar voren te hockeyen. Het geeft gewoon de verhoudingen aan. Beide wedstrijden echte playoff wedstrijden. De tweede wedstrijd is vaak minder boeiend. Heel benieuwd wat de finales gaan brengen. Op basis van de "voorrondes" kan ik het echt niet zeggen.

  1. MIck

   Schc naar kunnen gepresteerd? Want? Die hebben weet ik veel hoeveel internationals en zijn in 2 wedstrijden niet in de buurt van de finale geweest

 16. knuufke

  @Mick Internationals tellen is een belabberde methode om wedstijden te voorspellen of de kracht van een team weer te geven. Die selectie van internationals is een truckje dat in de jeugd ingezet en daarna doorgetrokken wordt. Heel begrijpelijk, maar ook regelmatig niet echt de juiste spelers om een wedstrijd mee te winnen. Voordeel van deze methode is dat je speelsters hebt die al jaren als "international" meedraaien. Nadeel is dat er ook nogal wat mindere speelsters in het circuit blijven hangen. Het gaat internationaal prima hoor. Je moet er alleen niet de sterkte van een team aan af willen lezen.

  1. MIck

   De sterkte van je team less je af aan je internationals en zoals wel vaker bij Schc als het echt moet geven die niet thuis.

 17. marijeknuvers

  SCHC heeft naast topspeelsters ook "internationals" binnengehaald uit het circuit. Daar ga je geen finale mee halen. Uit de jeugd halen ze ook niet wat nodig is om top te zijn. Volgens mij spelen ze naar vermogen en dat is de top 4 van de sterkste competitie ter wereld! Dan doe je het toch prima.

  1. MIck

   Buiten de top3 heeft niemand zoveel internationals dan is de eerste 4 halen toch meer dan logisch. Dan komt het moment in de playoffs dat je er daadwerkelijk moet staan en dan geef je niet thuis. Dan is mijn persoonlijke mening dat je het niet geweldig gedaan hebt.

 18. AvA

  Wat een gedoe over de internationals. Dat is een selectiekeuze van Annan maar wellicht zijn er betere speelsters .... In jong oranje zitten echt niet de allerbeste speelsters maar wel goede. Een team met veel Internationals hoeft geen “team” te zijn. Internationals gaan vaak voor eigen succes ipv voor het teamwork. Dus heb het gewoon over het team ipv altijd die internationals, jullie doen de andere speelters te kort hiermee en dat is jammer.

  1. marijeknuvers

   Je zegt, wat handiger waarschijnlijk, precies wat ik bedoel.

  2. MIck

   We doen helemaal niemand tekort en de beste speelster spelen in Oranje,en natuurlijk zitten ook de beste speelsters van hun lichting in Jong Oranje.

 19. Freekie

  Wordt die vrouwen competitie ooit nog spannend?

  1. AvA

   Totaal niet met Mick eens!!!!!!!

 20. p-smits

  Ja. De plaatsen tot en met 3 zijn heel spannend

  1. Badwaiter

   Onderin was het dit jaar anders ook (lang) spannend.

  2. Freekie

   Grapjas. Uiteindelijk weten we precies wat er gaat gebeuren. Onderin was het spannend, dat klopt

 21. lynnBosman

  @Nvanas012 is er een reactie gewist waar jij op antwoordde? Ik heb alleen de eerste wedstrijd gezien, maar aan de reacties te lezen gebeurde er tijdens deze wedstrijd hetzelfde. Alle credits eerst naar Amsterdam, dat als een huis stond en de spitsen van SCHC in bedwang hield. Wat is Stam toch ontzettend goed. Albers en Veen zijn echt speelsters waar ik echt van kan genieten. SCHC heeft een aantal absolute toppers, maar ook teveel net niet. Waar Amsterdam het gemis van De Goede en DB voorheen het gemis van Van Geffen (tijdens haar blessure) en nu vd Assem kunnen opvangen, kan SCHC dat niet bij de Waard. SCHC moet eens goed naar haar selectiebeleid kijken. Een aantal aangetrokken of doorgeschoven speelsters die veel minuten maken zouden bij Amsterdam en DB puur voor de breedte gebruikt worden. Ik denk overigens dat SCHC Van Maasakker wel gaat missen achterin. Wie gaat haar rol overnemen? Richardson viel mij positief op, wat een power. Misschien eens een kans wagen bij v Laarhoven, Pheninckx, De Ruiter of Balleghien. Al met al de twee beste teams staan in de finale.

  1. MIck

   Denk dat ze bij Schc vooral vader van de Maasakker gaan missen

 22. misha-van-oostveen

  Knuufke: sterkste competitie ter wereld 🤣. Ik weet niet of jij hockey als professionele wereld sport echt serieus neemt. Nederland is bij de vrouwen het enige land waar hockey een serieuze sport is. De jeugdteams van Oranje winnen al jaren met grote cijfers van hun internationale leeftijdsgenoten. En nee SCHC heeft het gewoon matig gedaan. Geen enkele vuist gemaakt. Een coach die er geen vechtmachine van heeft kunnen maken en tactisch (in ieder geval niet zichtbaar) niets heeft gebracht. MA1 werd in 2019 kampioen in de zaal en 2e op het veld maar er is nauwelijks iemand doorgekomen. Het huidige MA1 levert ook weinig op, behalve Mette Winter, maar die komt van Deventer en een jaar Zwolle dus niet zelf opgeleid. Ben benieuwd of suikeroom B. blijft dokken.

 23. p-smits

  Hockeydier In 2019 werd Laren europees kampioen zaal 🤣

  1. MIck

   Maar zaal en veld is toch totaal anders ?

 24. knuufke

  Hockeydier Wat ik met sterkste competitie bedoel is wat jij zegt. De hoofdklasse is de sterkste hockeycompetitie ter wereld. En nee, echt serieus is het allemaal niet. Alle respect voor die meiden. Overschat overigens het niveau ook niet. Het zou me niks verbazen als er meer weerstand op de OS blijkt te zijn dan verwacht.

 25. lynnBosman

  Ik neem aan dat je zelf geen Hoofdklasse speelt? Als de Hoofdklasse niet overschat mag worden, wat zegt dat dan over alle andere competities? Hoewel ik echt wel een aantal pittige wedstrijden verwacht bv tegen Nieuw Zeeland of Australië, is de binnenlandse competitie niet bepaald Hoofdklasse niveau(van horen zeggen overigens). Ook zijn er veel Argentijnse hockeysters te vinden in Duitsland.

 26. marijeknuvers

  Ik bedoel dat we niet zonder meer moeten verwachten dat het een walkover gaat worden in Japan.

 27. edraket

  @Mick, mbt jong oranje is dat zeker niet het geval.... een aantal speelsters zijn niet eens zo goed en kunnen het niveau in de hoofdklasse simpelweg niet aan. Best wel gênant. Maar ja, dat krijg je als de nationale jeugdselecties al jaren dezelfde zijn zonder fatsoenlijke doorselectie...

  1. MIck

   Ed, is je zoon of dochter een keer niet geslecteerd ? Er is toch geen coach in welke sport dan ook die niet de beste spelers of speelsters selecteerd en ja over nummer 15 of 16 of 17 of 18 kan je verschillen van mening. Maar ook bij Jong Oranje zijn de eerste 16 het beste van hun lichting en zijn nummer 17 of 18 twijfelgevallen maar zeuren niet over hun positie

  2. edraket

   Net even nagezocht op de knhb site, de selectie van jong oranje dames bestaat uit 36 speelsters...

  3. AvA

   Helemaal eens. Als er een meisje in D1 van grote club beland omdat ze toch iemand vd jeugd moeten doorlaten komt ze direkt in Jong Oranje. Bizar....

 28. MIck

  Helemaal mooi krijgen 36 speelsters de kans en uiteindelijk halen 16 of 18 de selectie en dat zijn op dat moment de beste

  1. SanderE

   Die kans - moet veel breder en in een veel vroeger stadium plaatsvinden. In de leeftijd C,B,A zouden veel meer kinderen de kans moeten krijgen een volwaardige opleiding te volgen. En niet alleen de technisch handige spelers en spelers van grotere verenigingen. Techniek is aan te leren. Bij het motorische en mentale vlak ligt dit een stuk lastiger. Niveau van trainers en coaches omhoog en stoppen met alleen het aannemen van trainers met in ieder geval een ALO (etc.) achtergrond/gedachte. “Zware jongens” op deze plekken plaatsen. Alle opleidingsgroepen x2 verspreidt over het gehele land obv spelers dichtheid. Hoger niveau opleiding, meer jeugd, laagdrempeliger en dichter bij huis. Een volgende stap is: hoe kunnen we het bij verenigingen beter organiseren? Een jeugdopleiding ver te zoeken bij het gros van de verenigingen.

 29. lynnBosman

  ^ Dat dus! Wel opvallend dat Jip Dicke bij geen enkele Oranje selectie zit (Jong O, u18)

 30. Willemjanhc

  Wat een keuze aan bondscoaches hebben we in Nederland als ik de reacties mag geloven hier boven 😂 Het glas is vaker half leeg dan vol in de hockey wereld blijkbaar. Ik ben trots op onze hockey competities en ons oranje ❤️


Wat vind jij? Praat mee...