Playoff-droom ten einde voor hdm na nederlaag in Den Bosch 

De playoff-droom van hdm is na twee duels ten einde. De ploeg van Ivar Knotschke toonde meer lef dan tijdens het eerste duel donderdag en kwam zelfs tot scoren, maar 19-voudig landskampioen Den Bosch was een maatje te groot (3-1). 

Een bezoek aan het Zuiderpark, een aantal uren samen op het strand. Zo beleefde hdm de voorbereiding op het tweede duel met Den Bosch. Een teamdag, in aanloop naar misschien wel de belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis van de club. Mocht hdm immers wat willen, moest dat zaterdag gebeuren aan de Oosterplas. 

Het was Danique van der Veerdonk die na een minuut of twintig roet gooide in de Haagse droom. De Limburgse verdedigster is normaal op de kopcirkel derde keuze (na Frédérique Matla en Ireen van den Assem – die net als donderdag niet in actie kwam) maar mocht aanleggen bij de vijfde strafcorner van de wedstrijd. Met succes: Van der Veerdonk pushte raak: 1-0. Haar eerste doelpunt van dit seizoen. En dat in de play-offs. 

Eerste doelpunt van seizoen

Hdm begon met lef. De strakke passing van laatste man Margot van Hecking Colenbrander en de bekeken backhand-ballen van aanvoerder Tessa Clasener zetten de Haagse spitsen een aantal keer gevaarlijk op Bossche helft, maar tot echte kansen kwam het niet. Een keer moest keepster Josine Koning in actie komen, toen A-junior Belen van den Broek mocht uithalen. De bal belandde op de plank, maar de sterk spelende jongeling vuurde haar schot buiten de cirkel af. 

Daartegenover stonden vijf strafcorners voor rust. Vier keer mocht Matla aanleggen, maar de vijfde keer zat de international op de bank. Toen was daar Van der Veerdonk, met haar eerste van het seizoen. 

Foto: Willem Vernes

Eerste playoff-doelpunt ooit 

Het was overleven voor hdm toen in het derde kwart Den Bosch schakelde naar een volgende versnelling. De Bossche storm ging pas liggen toen hdm gif toonde. Zoveel gif dat hdm gevaarlijk werd. Plots was daar zelfs de gelijkmaker. Mila Muyselaar schoot in een bomvolle Bossche cirkel met haar backhand schitterend raak in de lange hoek: 1-1. Daar was -ie dan voor hdm. Het eerste playoff-doelpunt ooit. 

Hdm geloofde erin, de ploeg counterde nog gevaarlijk na een mislukte corner van Den Bosch en kreeg via die weg de kans op de voorsprong. Maar toen zette Lidewij Welten het op een lopen. Versnelde over haar favoriete linkerkant en vond met haar backhand de vrijstaande Joosje Burg. Zij tipte de thuisploeg op voorsprong (2-1). 

Foto: Willem Vernes

Maar hdm gaf zich na die treffer niet gewonnen. Waar het donderdag in de slotfase Bossche doelpunten regende (0-4), rechtte het hdm van zaterdag haar rug. Toen acht minuten voor tijd hdm mocht aanleggen voor de eerste corner van de wedstrijd, was dat de kans op de gelijkmaker. Met Pien van Nes binnen de lijnen, waren alle Haagse ingrediënten aanwezig, maar de routinier pushte – te hoog – op Welten. 

De beslissing viel vlak voor tijd, toen hdm met een groene kaart even in ondertal stond. Via Matla tipte Welten de 3-1 binnen. Daarmee beëindigde zij het sprookje van hdm. De playoff-droom is over voor ploeg van Knotschke. Maar het optreden deze zaterdag aan de Oosterplas was memorabel. 

 

Samenvatting Den Bosch – hdm (3-1)


23 Reacties

 1. frans91

  De scheidsrechters helpen DB weer aardig mee, net als afgelopen donderdag trouwens, toen minimaal 4 van de 11 corners ten onrechte waren.

  1. urge

   Ja want scheidsrechters maken de overtredingen 😅 en bepalen ook de hele wedstrijd😂😂🤣🤣

  2. SanderE

   Je hoeft niet bijster intelligent te zijn om te begrijpen dat scheidsrechters natuurlijk een invloed op een wedstrijd “zouden” kunnen hebben.

  3. Balophetdak

   Zo onterecht dat HDM twee keer heeft verloren, alle tegendoelpunten waren onterecht. Eigenlijk had Den Bosch minimaal 6 gele kaarten moeten krijgen en misschien 4 strafballen tegen. Sorry, maar ik kan echt heel slecht tegen dit scheidsrechters gedoe... Scheidsrechters maken inderdaad soms fouten, maar dat is menselijk. Den Bosch is de terechte winnaar!

  4. sachab

   @balophetdak: heb wedstrijd niet gezien, keek naar andere halve finale, echter Den Bosch heeft al jaren de scheidsen mee bij twijfelgevallen altijd de bal voor Den Bosch. Ik zeg niet dat HDM had moeten winnen, Den Bosch is sterker, maar de scheidsen helpen in twijfelgevallen niet mee

  5. magnus-querqus

   Wat een zure reactie naar het 3e team...

 2. gerrit-v

  Waar komt toch dat idee vandaan dat scheidsrechters foutloos moeten zijn? Onmogelijk! Net zo goed als speelsters en coaches tijdens de wedstrijd fouten maken....

  1. SanderE

   Moeten? Maar neemt niet weg dat fouten maken invloed hebben op een wedstrijd😉 voor zowel spelers, coaches en scheidsrechters. Hopelijk zijn we het wel eens dat een scheidsrechters zo foutloos mogelijk zou moeten zijn. Dus foutloos moet zeker het streven zijn!

 3. rdownunder

  Is ook van toepassing op de speelsters? En dat proberen ze toch ook allemaal, gelukkig zijn de spelers en scheidsrechters mensen en worden er fouten gemaakt die de wedstrijd kunnen beïnvloeden, als het helemaal en altijd foutloos zou zijn krijg je een hoop gelijke spelen!

  1. SanderE

   Er bestaat ook nog kwaliteitsverschil en wedstrijden winnen..

 4. nr11

  Wauw HDM!! Wat goed gespeeld! Jullie mogen mega trots zijn👏🏼

 5. bartherklots

  Er worden diverse beschrijvingen toegegekend aan de "Hollandse ziekte". Een daarvan zou ook voor de sport gelden. Het ligt altijd aan de scheidrechter(s) als men een wedstrijd verliest.

  1. SanderE

   Is dat hoe jij/jullie het willen zien? Je kan ook overdrijven. Dit gebeurt overal en in elke sport. Het is part of the game. En als je hier niet boven kunt staan als scheidsrechter moet je wat anders gaan doen. “Hollandse ziekte”. Je hebt zeker geen champions League gezien? Of kijk je wel is naar buitenlands voetbal?

 6. rustaaagh

  DB terechte winnaar! Er zijn een aantal scheidsrechters die twijfelgevallen aan de internationals geven. Daarvan zijn er ook een aantal scheidsrechters bang dat ze de wind van voren krijgen van die internationals.

 7. lynnBosman

  Ook zonder "hulp" (als dat al zo was) zouden ze wel gewonnen hebben hoor frans91.. Het is niet zo dat HDM door de scheidsrechter verloren heeft. De cijfers (0-4, 3-1) spreken toch ook wel voor zich. DB de terechte winnaar. Scheidsrechters maken fouten helaas, gelukkig is er een videoscheidsrechter in de finale. Wordt een spannende wedstrijd denk ik!

 8. janus

  Misschien dart er iets gedaan kan worden aan het appelleren van DB? Speelsters DB stoppen al met spelen voordat er gefloten is en staan te appelleren (spelen voor eigen scheids). Daardoor wordt de Scheids wel gedwongen om te fluiten en speelt eigen inzicht vd scheids geen rol meer.

 9. bbos0511

  Ik ben Den Boschfan, maar heb me behoorlijk geërgerd aan de commentator die het had over 'de vrouwen van Den Bosch' en 'de meisjes uit Den Haag'.

 10. hockeyshoot

  Wat ik erg jammer vind is dat een team als DB zo zwaar inzet op het behalen van SC om zo hun punten binnen te slepen. Op donderdag 11 SC en Raoul Ehren geeft in het interview op zaterdag aan dat dit ook voor de tweede wedstrijd de 'spel' inzet zal zijn. Nee, geef mij dan maar een team wat hockey laat zien met vuur en passie voor een mooi veldpunt. In plaats van dat "enkeltje tikken" in de cirkel van de tegenstander.

 11. lynnBosman

  ^ @janus: dat doen bijna alle internationals, niet alleen die van DB. Overigens gebeurt dit in elke sport, kijk maar eens hoevaak Messi of Ronaldo zich beklaagd bij de scheidsrechter. Het is aan de scheidsrechter om daar niet in mee te gaan.


Wat vind jij? Praat mee...