Lucas Judge: ‘Ik hoef geen kampioen na elf wedstrijden te zijn’

Wie SCHC zondagmiddag aan de Oosterplas zag verzuipen tegen Den Bosch (4-0), zou niet verwachten dat de ploeg uit Bilthoven titelaspiraties heeft. Het leek er eerder op alsof Den Bosch een middenmoter op bezoek kreeg, een team dat met poep in de broek speelde.

De pijnlijke nederlaag met duidelijke cijfers was een klap in het gezicht van de Bilthovenaren, die willen meedoen om de landstitel. ‘We hebben het vandaag absoluut niet laten zien. We konden het niet eens een wedstrijd laten worden’, waren de harde woorden van international Laurien Leurink, die vond dat haar team in de spiegel moest kijken. ‘Ik dacht dat we verder waren.’

Laurien Leurink baalt van de 4-0 nederlaag tegen Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

Zelden was het krachtsverschil tussen de twee teams de afgelopen jaren zo groot als in deze wedstrijd

De laatste keer dat SCHC een krachtmeting met topploeg Den Bosch aanging, was op 13 oktober 2019. Dat is bijna een jaar geleden. Toen vond Stichtsche het heilige vuur wel en stond het op uit de dood, nadat Den Bosch op een 2-0 voorsprong was gekomen. Het was een belangrijke mijlpaal in de lange geschiedenis van de twee rivalen, waarin SCHC over een mentale drempel leek te stappen. De wedstrijd eindigde in 2-2, maar het had ook zomaar 2-3 of 2-4 kunnen worden.

Nadat Stichtsche – dat zondag op volle oorlogssterkte was – nu opnieuw tegen een 2-0 achterstand achterliep, kenden de troepen van Lucas Judge aan het einde van het tweede kwart even een opleving. Maar deze keer leidde dat niet tot een wederopstanding. Vanaf het derde kwart viel de ploeg als los zand uit elkaar.

Zelden was het krachtsverschil tussen de twee teams de afgelopen jaren zo groot als in deze wedstrijd. Het aantal kansen dat SCHC in zeventig minuten creëerde, was te weinig voor een ploeg die Den Bosch en landskampioen Amsterdam in de play-offs aan het wankelen wil brengen. De 4-0 legde pijnlijk bloot dat er in Bilthoven meer werk aan de winkel is dan vooraf gedacht, na het afscheid van routiniers Carlien Dirkse van den Heuvel en Sarah Jaspers.

Maartje Krekelaar feliciteert Pien Sanders, die uit een strafcornervariant als aangeefster de 4-0 heeft gemaakt. Foto: Bart Scheulderman

‘We hoeven er niet omheen te draaien. Den Bosch is op dit moment veel beter’, concludeerde coach Lucas Judge. Dat het verschil zo groot was, had hij niet verwacht, gaf hij eerlijk toe. Hij was vooral teleurgesteld in het feit dat zijn speelsters hun niveau niet haalden.

‘Het mag even pijn doen, deze nederlaag. Maar we moeten verder. We trekken hier harde lessen uit, die ons verder zullen brengen in onze ontwikkeling. Ons doel is een rol van betekenis spelen in de play-offs. Dan willen we mee kunnen strijden. Zover zijn we nu nog niet, maar het is pas september.’

Ik hoef geen kampioen te zijn na elf wedstrijden. Dan ben je geen kampioen, vind ik. Dan is het seizoen niet afgemaakt. SCHC-coach Lucas Judge

Waarmee dit seizoen echter rekening moet worden gehouden, is dat er vanwege de coronapandemie helemaal geen play-offs worden gespeeld. Eén van de scenario’s is dat in dat geval de ranglijst na elf wedstrijden, op de helft van de competitie, als eindstand geldt. Door de nederlaag van zondag staat SCHC na vijf wedstrijden drie punten achter Den Bosch. Dat het belang van deze editie van Den Bosch-SCHC dus groter was dan in een normaal seizoen, ziet Judge anders.

‘Ik ben niet bezig met de eerste plek op de helft van de competitie. Ik hoef geen kampioen te zijn na elf wedstrijden. Dan ben je geen kampioen, vind ik. Het seizoen is dan niet afgemaakt. Zo zie ik dat’, zei Judge. ‘Ik wil kampioen worden in de play-offs. Dáár werken wij naartoe. In kleine stapjes. En soms moeten we een stap terugzetten. Zoals nu. Als we met de neus op de feiten worden gedrukt.’

Pien Dicke was een van de lichtpuntjes bij SCHC. Ze bewees waarom ze nog altijd in de race voor Tokio is. Foto: Bart Scheulderman

 

Voor een aantal meiden is de coronabreak misschien niet zo verkeerd geweest. We zijn frisser dan vorig jaar. Den Bosch-coach Raoul Ehren

 

In tegenstelling tot SCHC wekt Den Bosch de indruk morgen de NK-finale te kunnen spelen, zó goed hockeyen de Bosschenaren momenteel. In vijf wedstrijden hebben ze nog niet één tegengoal gehad. De eerste strafcorner die de thuisploeg versierde, sleepte Ireen van den Assem meteen op de plank. Dribbelkoningin Lidewij Welten was in bloedvorm en speelde de verdediging van Stichtsche aan flarden. Aanwinst Laura Nunnink hockeyt alsof ze al jaren het geel-zwart draagt. Wie ook goed speelde, was talent Noor Omrani, die een assist gaf (2-0) en zelf een goal maakte (3-0). Niemand viel uit de toon bij Den Bosch, dat geen medelijden kende en SCHC op de pijnbank legde.

Den Bosch-coach Raoul Ehren was dik tevreden: ‘We hebben deze wedstrijd als een playoff-finale benaderd. We stonden echt aan. Voor een aantal meiden is de coronabreak misschien niet zo verkeerd geweest. De afgelopen weken heb ik ons al een aantal keer heel goed zien spelen. We zijn frisser dan vorig jaar.’

Tijd voor SCHC om de ambities bij te stellen, is het volgens Leurink nog lang niet. ‘Het blijft een momentopname. Maar dat het beter moet, dat is duidelijk. We hebben onszelf verstopt. We speelden eilandjeshockey. Dat mag niet gebeuren in een topper.’


18 Reacties

 1. marijeknuvers

  Wie neemt dit team bij de hand? Tempo moet veel hoger.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Ik dacht dat de HHCV heeft ingestemd met de KNHB dat dit de regel zou zijn mocht de competitie niet worden uitgespeeld. Beetje zwak van Judge om dit nu na verlies aan te kaarten.

 3. p-smits

  SCHC mist een leider, die het niveau en tempo op kan trekken. Waar haal je zo'n speelster vandaan? Die kan nooit vers uit de jeugd komen. Dit team is niet de juiste mix of de speelster die ze zoeken is nog onzichtbaar en krijgt niet de positie in de hiërarchie die nodig is.

 4. Hockeyfeest

  Geef ze tijd om zich te ontwikkelen. Natuurlijk zijn de gevallen gaten nog niet gevuld. Hopelijk gaat het seizoen nog lang door en dan komt het wel. Wake-up call is duidelijk.

 5. Gastig

  De leider die het nivo en tempo omhoog kan trekken bij SCHC moet natuurlijk Xan de Waard zijn. Maar inderdaad mist men nog wat meer power op het middenveld waar de aankopen (nog) niet van het kaliber Nunnink zijn. Wellicht Richardson naar het middenveld halen? Of Laurien linie terug zodat er ook nog eens ruimte ontstaat voor een talentvolle spits uit de A-junioren? Huiswerk voor Judge. We zijn benieuwd naar zijn oplossing.

 6. Hockeyfeest

  Dan zou ik Famke naar het middenveld halen. Als ze dat wil natuurlijk, anders wordt het niets. Geef ook haar dan wat tijd.

 7. knuufke

  Of toch eens naar je D2 kijken of daar niet speelsters spelen die potentieel meer handelingssnelheid kunnen ontwikkelen. Dit jaar lijkt sowieso verloren, dus waarom niet experimenteren. Voor volgend seizoen kijken of er een stabiele verdedigster (met snelheid) van een ander team over wil komen. Goede middenvelders zijn moeilijker te vinden dan goede verdedigsters.

 8. Hockeyfeest

  Niet mee eens. Experimenteren wel. Verdedigster zoeken niet. SCHC moet vooruit kunnen hockeyen met zo'n sterk bezette spits. Het probleem oplossen waar het zit: het middenveld. Idee om Famke naar midrnvrld te halen lijkt me sterk.

 9. RogierGutlich

  @Lucas, maar na 11 wedstrijden eerste te staan is toch wel lekker hoor...! 😉

 10. Gastig

  De vraag is inderdaad of Famke dat wil met het oog op haar NL Elftal kansen. Aanvulling voor de verdediging is inderdaad wel ‘in huis’. Daar hoeft niemand voor te worden gehaald. In de D1 selectie zijn (verdedigende) stagespeelsters Jet en Iris opgenomen. En in D2 speelt voormalig jeugdinternational Marijn die vorig seizoen nog in de Hoofdklasse heeft gespeeld bij Victoria. Die zal het hockeyen toch ook niet zijn verleerd?

 11. lynnBosman

  Wat een mentaliteitsverschil tussen DB en SCHC. DB wil alles winnen zodat ze bovenaan staan mocht de competitie eindigen. SCHC coach vindt dat niet nodig, want dan ben je voor zijn gevoel toch geen kampioen. Dat kan misschien wel zo zijn, maar de regels bepalen anders. Wat betreft Richardson naar het middenveld lijkt mij niet zo'n verkeerd idee, ik denk alleen dat ze iets meer kans maakt om zich als verdedigster in de selectie van Oranje te spelen. Het middenveld van Oranje is al zo vol met speelsters van een nog hoger kaliber. Voor SCHC zou het denk ik niet verkeerd zijn. Ik denk dat SCHC zich echt nog wel gaat ontwikkelen, maar dat Amsterdam en Den Bosch op het einde van de rit (mocht deze er komen) tegen elkaar gaan strijden. Over twee weken mogen SCHC en Amsterdam tegen elkaar, benieuwd naar deze krachtmeting.

 12. knuufke

  Ik gun het Laura Nunnink echt van harte, maar het is voor het dameshockey doodzonde dat zij naar Den Bosch gegaan is. Zij is een zo'n type speelster die in staat is een heel team beter te laten hockeyen (en dat is bij Den Bosch een beetje overbodig). Zien jullie nog zo'n type speelster voor SCHC?

 13. hockeyliefhebber12

  Malou Phenickx had ook een versterking voor SCHC kunnen zijn. Maar daar tegenover vind ik het ook wel heel mooi dat zij Kampong trouw blijft!

 14. knuufke

  In beide opmerkingen kan ik mij vinden. Zij zal er dan hopelijk ook voor zorgen dat Kampong verder naar de top opschuift. Inderdaad een speelster waar je de rest ook beter bij ziet worden. Missen we bij O-R ook wel nu. Wedstrijd in weekend niet gezien. De samenvatting laat de ongelukkige momenten zien (hoop ik dan toch).

 15. Hockeyfeest

  Als ik de voorgenomen maatregelen lees, dan gaan we allemaal niets live meer zien de komende tijd. Maar hopen dat de stick niet helemaal in de mottenballen moet.

 16. horn964

  Mijn rood-blauwe hart ❤️💙 vond het ontluisterend ... hoop op een snel herstel. Wel een beetje tegen beter weten in helaas.

 17. lynnBosman

  @knuufke: Nunnink is echt goed inderdaad. Ze tilde OR naar een hoger niveau. ik vond afgelopen seizoenen Den Bosch zonder spelverdeler Keetels stroef. Nu is Keetels weer geblesseerd, maar dirigeert Nunnink het spel. Geweldig hoe zij dat kan, zelfs in een team vol met sterren. Phenninxck zou een versterking kunnen zijn, wellicht ook v Laarhoven naast v Maasakker?

 18. misha-van-oostveen

  SCHC mist killers mentaliteit. Weer net niet. Gaat tussen Adam en DB. Het leek wel of ze niet wisten hoe DB zou spelen? Echt heel matig.


Wat vind jij? Praat mee...