Lucas Judge over de vele A’tjes op wie hij een beroep moet doen

Internationals Ginella Zerbo, Pien Dicke en Laurien Leurink ontbreken al wekenlang bij SCHC. Tegenwoordig zijn het namen als Isa Kroot, Mare Agterberg, Puck Winter en Maud van den Heuvel die bij Stichtsche binnen de lijnen staan. Des te knapper is het 2-2 gelijkspel tegen landskampioen Den Bosch.

Als de speelsters van SCHC afgelopen zondagmiddag na het gelijkspel tegen Den Bosch een ereronde over het veld lopen, en een daverend applaus vanaf het terras over het veld heen klettert, zet de speaker zijn microfoon nog maar even aan.

‘Ja, dames en heren! Ik wil graag nog even wat zeggen!’ brult hij op standje luchtalarm om boven het publiek uit te komen. ‘Maud van den Heuvel, de maker van de 2-2, is nog maar zestien jaar!’

Zelf blijft Van den Heuvel behoorlijk nuchter onder alle aandacht. ‘Ik ben blij dat ik mijn team heb kunnen helpen door te scoren. Het is niet alleen aan mij, maar aan het hele team te danken dat we een punt hebben gepakt’, zegt het jonge talent, op een toon alsof het doelpunt dat ze zojuist heeft gemaakt haar honderdste in de Hoofdklasse is, in plaats van haar allereerste. Maar aan de twinkeling in haar ogen zie je dat ze er wel degelijk van geniet.

De 16-jarige Maud van den Heuvel. Foto: Bart Scheulderman

 

Kijk naar Mette Winter. Kijk naar Isa Kroot. Die halen een heel hoog niveau. SCHC-coach Lucas Judge


‘Ze doen het uitstekend. Ze spelen goed en leveren veel energie. Ik ben trots op ze’, zegt Lucas Judge over de vele A-junioren waarop hij deze weken een beroep moet doen. Behalve Zerbo, Dicke en Leurink maken ook Famke Richardson en Mascha Sterk nog altijd geen speelminuten. Zeven van de zeventien speelsters die zondag op het wedstrijdformulier stonden, waren achttien jaar of jonger. Voor Judge moet het soms voelen alsof hij tot de Hoofdklasse is toegetreden met SCHC Meisjes A1.

Op basis van het spel de afgelopen weken verbaast de uitslag van zijn jonge ploeg tegen Den Bosch hem niet eens, vertelt hij. ‘Kijk naar Mette Winter. Kijk naar Isa Kroot. Dat zijn twee meiden van Nederlands A die met ons meedoen en een heel hoog niveau halen. Daarnaast vind ik het mooi dat Yibbi Jansen, Renée van Laarhoven, Xan de Waard, Kyra Fortuin en Anna Toman de boel op sleeptouw nemen. Zij zijn echt leiders van formaat, op dit moment. Dat maakt het voor al die jonge meiden veel makkelijker om in te stromen, dus daar ben ik heel tevreden over.’

Joosje Burg van Den Bosch en Mare Agterberg van SCHC. Foto: Bart Scheulderman

 

Voorin heeft SCHC nu een gebrek aan scorend vermogen, achterin staat het prima

Achterin staat het met ervaren speelsters als Renée van Laarhoven, Anna Toman en Suzanne Homma goed. Alexandra Heerbaart is een prima keepster. Tegen Den Bosch gaf SCHC geen velddoelpunten weg en in de twee wedstrijden daarvoor hield SCHC beide keren de nul.

Het gebrek aan ervaring uit zich vooral in de voorhoede. Door de blessures van Pien Dicke en Ginella Zerbo staat Kyra Fortuin vooral met A-junioren als Mette Winter, Isa Kroot en Maud van den Heuvel in de aanval. Alleen Yibbi Jansen (tien), Kyra Fortuin (twee), Xan de Waard (één) en Maud van den Heuvel (één) slaagden er vooralsnog in dit seizoen een doelpunt voor Stichtsche te maken.

‘In de wedstrijden tegen HGC en hdm hebben we wel kansen gecreëerd, maar wisten we die niet af te maken. Dat is dus een dingetje inderdaad, maar we weten hoe het komt’, vertelt Judge. ‘We blijven erop trainen, dan vallen die doelpunten vanzelf. Belangrijk is vooral dat de verdediging de boel blijft dichthouden. Dat gaat momenteel heel goed.’

Talent Puck Winter. Foto: Bart Scheulderman

Judge hoopt dat de ziekenboeg de komende weken leger wordt. Famke Richardson en Ginella Zerbo stonden vorige week op het trainingsveld. De voet van Laurien Leurink is uit het gips. ‘Hopelijk kunnen zij alle drie voor de winterstop weer in actie komen. Pien Dicke en Mascha Sterk zijn we nog wel even kwijt. Zij richten zich op de tweede seizoenshelft.’


Wat vind jij? Praat mee...