Lucas Judge weer op eigen benen: ‘Als coach nu verder in mijn ontwikkeling’

Met een middenveld dat afgelopen zomer een verjongingskuur heeft ondergaan, gaat SCHC ook dit seizoen weer op jacht naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. Het voelt niet als een nieuwe start voor hoofdcoach Lucas Judge, die juist wil voortborduren op de ingeslagen weg van zijn voorganger Nettie van Maasakker.

Wat ze dit seizoen met Stichtsche denkt te kunnen bereiken? Middenvelder en 151-voudig international Xan de Waard windt er geen doekjes om. ‘Nou, sowieso landskampioen worden. Ja, natuurlijk. Voor minder doen we het niet.’

Of de ploeg uit Bilthoven in staat is om favoriet Den Bosch en regerend landskampioen Amsterdam uit te schakelen, moet in de play-offs blijken. Vooralsnog staat dit seizoen voor SCHC met de komst van Mascha Sterk (hdm) en Klaartje de Bruijn (Laren) vooral in het teken van de bouw van een nieuw middenveld. Deze zomer waren het Sarah Jaspers en Carlien Dirkse van den Heuvel, oud-aanvoerder van het Nederlands elftal en 202-voudig international, die hun carrière beëindigden.

‘Carlien en Sarah waren niet de minsten. Dat zijn boegbeelden van Stichtsche geweest’, zegt Lucas Judge, die na een assistentschap van twee jaar is doorgeschoven naar de functie van hoofdcoach. ‘Het waren twee ervaren speelsters, van een behoorlijk hoog niveau. Hun vertrek vangen we niet zomaar op.’

Aanwinst Masha Sterk, overgekomen van hdm. Foto: Orange Pictures/Arnold Verkade

Xan de Waard is hersteld van een hamstringblessure

Hoewel Stichtsche zondag drie kwarten lang de betere ploeg was in de wedstrijd tegen Kampong (1-5 winst) en een verdiende overwinning boekte, vielen op De Klapperboom twee dingen op bij het team dat zo hongerig is naar die eerste landstitel. Ten eerste dat van het heerlijke combinatiehockey nog niet altijd sprake was. Zo gek was dat niet, omdat SCHC delen van de wedstrijd zelfs met een compléét nieuw middenveld speelde, omdat De Waard nog veel rust kreeg.

Toen zij vijf weken geleden tijdens de hittegolf verkoeling zocht in het zwembad, gleed ze uit en scheurde ze een pees in haar hamstring. De wedstrijd tegen Kampong was pas haar eerste van het seizoen, de voorbereiding meegerekend. ‘Ik moet wennen aan de looplijnen van de nieuwe meiden en zij aan die van mij’, zegt De Waard, die het op het middenveld ook zonder de grieperige Yibbi Jansen moest doen.

Daarnaast sprong de strafcorner van Caia van Maasakker in het oog. Ondanks twee rake sleeppushes en één uitgespeelde variant oogden haar uithalen soms stroperig. Alsof de eerste cornernemer van het Nederlands elftal te veel tijd nodig had om een push op doel af te vuren. Het is iets dat ook Judge heeft gezien, zegt hij. ‘Door haar blessure heeft Caia vorig jaar niet veel gespeeld. Daardoor zit er heel weinig ritme in haar corner. Dat heeft tijd nodig. We zijn ermee bezig.’

Klaartje de Bruijn, overgekomen van Laren, duelleert met Margot van Zuidhof. Foto: Orange Pictures/Arnold Verkade

 

Natuurlijk ben ik een andere coach dan Nettie, maar de weg die we samen zijn ingeslagen, ga ik proberen voort te zetten. Lucas Judge

Twee jaar geleden begon Judge aan zijn klus bij Stichtsche als assistent van Nettie van Maasakker. Sindsdien vormden de twee coaches een tandem, met Van Maasakker als eindverantwoordelijke. Nu hij sinds dit seizoen op eigen benen staat, voelt hij niet de behoefte om zijn eigen sausje over het team te gooien.

‘De afgelopen twee jaar waren al mijn sausje. Het sausje van Nettie en van mij’, zegt de 38-jarige hoofdcoach. ‘Ik had voor een assistent veel zeggenschap. We hebben het samen neergezet. Zo voelt het echt. Natuurlijk ben ik een andere coach dan Nettie, maar de weg die we samen zijn ingeslagen, ga ik proberen voort te zetten.’

Nadat hij twee jaar geleden aantrad, is hij vooral bezig geweest met één belangrijk thema, vertelt hij. Op de belangrijke momenten er staan. Volgens de Australische Nederlander heeft zijn ploeg daarin absoluut progressie gemaakt. ‘Twee seizoenen geleden wonnen we de eerste playoff-wedstrijd van Den Bosch. Dat was een belangrijke stap. Wat van vorig seizoen is blijven hangen bij me, is ons goede gevoel van de tweede seizoenshelft. Het gevoel dat we klaar waren om ons met Den Bosch te meten. Alleen is het helaas niet zo ver gekomen.’

Laurien Leurink aan de bal, die Malou Pheninckx probeert af te snoepen. Foto: Orange Pictures/Arnold Verkade

Als ik Oranje-Rood niet had gedaan, was ik nu niet de coach geweest die ik nu ben. Lucas Judge

 

Dat voor SCHC de juiste puzzelstukjes in elkaar moeten vallen om de landstitel te veroveren, geldt ook voor Judge zelf, weet hij. Vier jaar na zijn eerste klus als hoofdcoach bij Oranje-Rood, waar hij het veld moest ruimen voor zijn assistent Roger van Gent, zegt hij een stuk verder in zijn ontwikkeling te zijn.

‘Dat zit ‘m vooral in twee dingen. De eerste is focus. Weten waaraan je je aandacht moet schenken en waaraan niet. Als coach komt er van alles op je af. De kunst is om eruit te filteren wat belangrijk is. Je moet invloed hebben op de juiste dingen’, kijkt Judge in de spiegel.

‘Twee: de relaties met je speelsters. Voordat je iets van een bepaalde speelster vindt of verwacht, moet je begrijpen wat er in haar omgaat. In gesprek gaan met de meiden, is wat ik nu vaker doe’, zegt Judge, die de afgelopen jaren ook als assistent van Alyson Annan bij het Nederlands elftal de nodige ervaring opdeed.

Kwam het avontuur van Oranje-Rood voor de toen 34-jarige beginnende coach misschien te vroeg in zijn carrière? ‘Veel mensen zullen misschien zeggen van wel. Maar ik heb er geen spijt van. Als ik het niet had gedaan, was ik niet de coach geweest die ik nu ben. Hopelijk is het genoeg om met Stichtsche succes te boeken.’


7 Reacties

 1. Gastig

  Puur uit nieuwsgierigheid; wanneer hebben RobV en LynnBosman een wedstrijd gezien tussen de top 3 waarin Carlien & Saar bepalend waren (in positieve zin)? Natuurlijk mist SCHC de ervaring van deze clublegendes maar er is een tijd van komen en van gaan. Tegen Kampong deed Xan voor het eerst weer mee. Kyra zou eerst niet spelen maar werd toegevoegd omdat Yibbi (vaste kracht op het middenveld en tevens belangrijk voor de toekomstige strafcorner) met griepverschijnselen thuis bleef. SCHC moet nog veel doen om daadwerkelijk mee te gaan strijden om de titel. Maar dat ligt niet (alleen) aan het wegvallen van Carlien & Saar. Dat vangt men wel op met Xan en Yibbi. Gun Mascha, Klaartje en wat jeugdige talenten nog even de tijd om aan te haken.

 2. g-hockeyfan

  Ze komen wel goed. Of ze kampioen worden, zullen we zien.

 3. paul1982

  @RobV zegt de naam Yibbi Jansen je iets? Die schijnt zowel bij SCHC als bij Oranje te zitten 😉

 4. RobV

  @paul1982 Zeker. Naar mijn mening een strafcornerspecialist, maar ze zit niet in de selectie van Oranje.

 5. lynnBosman

  @gastig: aan het gebruik van Saar denk ik dat je een (oud) teamgenoot bent? ik heb onder een ander stuk al aangegeven dat SCHC de net herstelde Fortuin en De Waard voor het eerst ter beschikking had en het daardoor niet op volle kracht speelde. Jansen is ziek, dat weet ook iedereen. Mooi toch dat talenten mee mogen doen? ! Ik vind dat je met name Dirkse vd H nu tekort doet. Prachtige, slimme speelster die veel gewonnen heeft. SCHC heeft het als team vaak net niet tegen de top 3 in de PO. Het klopt dat daar Dirkse vd H en Jaspers ook niks tegen konden doen, maar afgaande op vorige seizoenen vind ik dat SCHC er zeker zwakker op is geworden. Dan doel ik niet op talenten, maar op de versterkingen voor vertrokken speelsters. Dat wil niet zeggen dat ik mij niet graag laat verrassen en dat SCHC natuurlijk nog steeds veel kwaliteit en goede corners heeft.

 6. Gastig

  Hi LynnBosman, dank voor je reactie. Ik wil niemand en zeker Carlien niet tekort doen. Grote speelster met dito carriere bij NL en SCHC. Maar in tegenstelling tot jou vond ik de meerwaarde de laatste seizoenen in de toppers cq playoffs niet heel erg groot. Maar geen probleem toch. Dan verschillen we van mening.


Wat vind jij? Praat mee...