Lucas Judge: ‘Wij waren gewoon niet goed genoeg’

Voor de vierde keer in korte tijd gaf uitdager SCHC donderdagavond in een topwedstrijd een doelpunt weg in de eerste minuten van een helft. Deze keer was het de 0-3 van Joosje Burg, in de tweede minuut na rust. Het was het moment dat de thuisclub capituleerde. ‘Dat moet zaterdag beter’, concludeerde coach Lucas Judge na het 1-3 verlies.

Geen mooier hockeygeluid dan de bal tegen de plank. Op donderdagavond 5 mei was de Gold Cup-finale (1-2 verlies) op eigen veld tegen Den Bosch nog maar zes minuten onderweg, toen de plank al klonk. Stichtsche kwam op achterstand door een rake sleeppush van Frédérique Matla, de eerste strafcorner van de wedstrijd. Zes minuten later gaf SCHC ook nog een strafbal weg, waaruit de 0-2 werd gescoord. De toeter voor het einde van het eerste kwart moest nog klinken, of de titel was eigenlijk verspeeld.

Hetzelfde patroon was ook in de halve finale van de play-offs tegen Amsterdam zichtbaar. Vorige week zaterdag in de tweede confrontatie met de EHL-kampioen was na ruim twintig minuten hockeyen de eindstand al bereikt, door vroege doelpunten van Sabine Plönissen en Marijn Veen: 0-2.

Een dag later in de beslissingswedstrijd (2-2 gelijkspel, winst na shoot-outs) waren er nog geen twee minuten gehockeyd, toen Stichtsche al een strafcorner weggaf, waaruit Felice Albers meteen scoorde. Ook na rust was de eerste Amsterdamse aanval direct raak, via Marijn Veen (1-2).

De ploeg die hunkert naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis ging deze donderdagavond tegen regerend landskampioen Den Bosch opnieuw in de fout aan het begin van het derde kwart. Het ene moment zaten de speelsters elkaar nog op te peppen in de kleedkamer, in de hoop de 0-2 achterstand om te kunnen buigen. Een fractie later viste keepster Alexandra Heerbaart de bal uit het net, na een doelpunt van aanvaller Joosje Burg.

Laurien Leurink loopt teleurgesteld terug naar eigen helft na de 0-3 van Joosje Burg. Foto: Willem Vernes

Te vaak wilden we Den Bosch heel lief uitspelen. Dat is op dit niveau niet genoeg

‘Vooraf hebben we afgesproken om goed aan de wedstrijd te beginnen’, vertelde de teleurgestelde Judge na afloop van de verloren finalewedstrijd tegen Den Bosch, wat zeker niet de boeken in ging als een even prachtig hockeygevecht als de beslissende confrontatie met Amsterdam afgelopen zondag.

‘De laatste weken speelden we lang niet altijd een goed eerste kwart. Maar deze keer juist wel. We zetten Den Bosch onder druk en kwamen een paar keer in hun cirkel. Eigenlijk was er helemaal niets aan de hand. Dan is het heel frustrerend dat je in de 27ste minuut een doelpunt weggeeft en in de 30ste minuut meteen nog één. We hebben wel genoeg veerkracht in de ploeg om met die tegenslagen om te kunnen gaan, maar 0-2 is wel een flinke achterstand. De 0-3 kort na rust was de nekslag. Deze avond waren wij gewoon niet goed genoeg. Zo simpel is het. Den Bosch heeft het heel goed gedaan en is de verdiende winnaar.’

De voormalig assistent van oud-bondscoach Alyson Annan bij het Nederlands elftal benoemde een cruciaal verschil tussen de voorhoede van zijn eigen ploeg en die van Den Bosch. ‘Wij zijn voorin niet slim omgegaan met balbezit. We verloren de bal te makkelijk. Te vaak wilden we Den Bosch heel lief uitspelen. Dat is op dit niveau niet genoeg. Den Bosch is voorin juist heel erg gericht op balbezit. Zij gaan soms bewust op zoek naar een vrije slag om in balbezit te blijven. Dat is óók rendement.’

Frustratie op het gezicht van Yibbi Jansen. Foto: Willem Vernes

Sleeppush van Yibbi Jansen minder dodelijk

Ook de strafcorner van Stichtsche kent deze play-offs wat verbeterpunten. In de competitie stond het vizier van specialist Yibbi Jansen met twintig verzilverde corners op scherp. Donderdagavond tegen Den Bosch was haar vierde sleeppush van de avond pas raak (1-3), twee minuten voor tijd. Tijdens het drieluik met Amsterdam scoorde Jansen pas na vijf gemiste strafcorners.

‘Ik heb nog steeds het volste vertrouwen in de strafcorner van Yibbi’, benadrukte Judge. ‘Een corner bestaat uit aangeven, stoppen en slepen. Wij hebben op sommige momenten wat problemen gehad met het aangeven en het stoppen. Dat moet op de belangrijke momenten beter gaan functioneren. Yibbi zal dan ongetwijfeld weer een fantastische sleeppush op het doel afvuren. Zaterdag moeten we maar gaan laten zien hoe het moet. Gelukkig staat het nog maar 1-0. Dat is het voordeel van dit systeem. Als we zaterdag wel een goed resultaat halen, staat het weer gelijk.’