Malou Pheninckx: ‘Dat we na de 1-3 instorten, dat mag niet gebeuren’

De strafcorner van international Caia van Maasakker hielp SCHC zondagmiddag in het zadel tegen Kampong, dat een zwakke eerste helft speelde, vervolgens de rug rechtte en in de slotfase in plaats van de gelijkmaker (de 2-2) te scoren drie tegengoals kreeg. De ploeg uit Utrecht ging op eigen veld ten onder met 1-5. Een uitslag die geen recht deed aan het spelbeeld, vond aanvoerder Malou Pheninckx.

Zes seconden duurt de stilte die de 90-voudig international van het Nederlands elftal laat vallen na de vraag of één goed kwart – het derde kwart – niet te weinig is. Dan zegt ze:

‘Ik zou liever willen dat we over meerdere kwarten tevreden kunnen zijn. Dat klopt. Eén goed kwart is inderdaad te weinig om resultaat te boeken. Maar als team zitten we in een bepaald proces. Vorige week tegen Pinoké (2-0 verlies) konden we het niet omzetten. Nu lukte ons dat wel.’

Malou Pheninckx duelleert met SCHC-speelster Laurien Leurink. Foto: OrangePictures/Arnold Verkade

Kampong-SCHC was voor Caia van Maasakker een strafcornertraining

Waarmee de ploeg van Pieter Bos zichzelf vooral in de voet schoot, was – hoewel niet allemaal terecht – het weggeven van negen strafcorners in de eerste helft. In plaats van een wedstrijd op hoofdklasseniveau leek het net of Van Maasakker bezig was aan een training van haar sleeppush. Ze hoefde de corners niet te delen met de grieperige Yibbi Jansen, die ontbrak.

Een gemist drieluik aan het einde van het eerste kwart (twee mislukte varianten en één gestopte sleeppush) deed vermoeden dat de strafcorner van SCHC net als vorige week nog niet gesmeerd liep. Geholpen door Kampong-keepster Ivana Stavasius slaagde Van Maasakker er in het derde kwart toch in de bal twee keer in dezelfde hoek – linksonder – te pushen.

De ruststand van 2-0 was een verdiende voorsprong voor SCHC, nadat Kampong geen enkel gevaar had gesticht en met dank aan snelle uitlopers de schade beperkt had weten te houden.

Na een achterstand van 0-2 krijgt Kampong een kans op 2-2

Kampong – dat zonder de afwezige keepster Ayeisha McFerran, Chiara Tiddi, Pam Imhof en Pilar Romang gedwongen met twee A’tjes moest spelen – kende in het derde kwart een opleving. Nadat de cirkel van Stichtsche al enige tijd omsingeld werd, versierde Kampong in de 50ste minuut voor het eerst een strafcorner. Verdediger Renée van Laarhoven sleepte haar ploeg vanaf kopcirkel knap terug in de wedstrijd (1-2).

Daarmee keerde bij de thuisploeg het geloof in een gelijkspel terug. SCHC, bij wie middenvelder Xan de Waard en sneltrein Kyra Fortuin na een blessure hun eerste wedstrijd van het seizoen speelden, begon te wankelen. Vanaf kopcirkel kreeg Van Laarhoven de kans op 2-2, maar haar sleeppush werd van de lijn gehaald.

Het slotoffensief waaraan Kampong in het vierde kwart begon, werd zes minuten voor tijd abrupt beëindigd door een gele kaart voor Carmen Wijsman. SCHC kreeg de grip op de wedstrijd terug en stelde via een goal van aanvaller Pien Dicke (1-3) orde op zaken. Dat was de mentale knak voor Kampong, dat de laatste minuten als een kaartenhuis in elkaar stortte en via opnieuw Dicke (1-4) en vervolgens Ginella Zerbo (1-5) twee onnodige tegengoals te verwerken kreeg. Vooral bij die laatste maakte tweede keepster Stavasius (McFerran is geblesseerd) geen goede indruk.

Ivana Stavasius, tweede keepster van Kampong achter de geblesseerde Ayeisha McFerran, speelde geen gelukkige wedstrijd. Foto: OrangePictures/Arnold Verkade

Dat wij na de 1-3 volledig instorten, mag natuurlijk niet gebeuren. Dat vind ik echt niet kunnen. Kampong-captain Malou Pheninckx

Pheninckx: ‘Met 1-5 verliezen is natuurlijk niet leuk, maar zeker gezien onze tweede helft vind ik het een geflatteerde uitslag. Na die achterstand van 0-2 knokten we ons in het derde kwart toch terug in de wedstrijd. Jammer genoeg maakten we de 2-2 niet. Maar in die fase waren wij de betere ploeg en stond Stichtsche onder druk. Dat wij na de 1-3 volledig instorten, mag natuurlijk niet gebeuren. Dat vind ik echt niet kunnen.’

Op de vraag of Kampong zichzelf niet eerder een slechte eerste helft moet verwijten, in plaats van vijf slechte minuten na de genadeklap die de 1-3 was, antwoordt Pheninckx: ‘De eerste twee kwarten vond ik niet goed, maar ook niet bereslecht. Misschien is dat de reden waarom ik niet vind dat we het daar hebben laten liggen. In het derde kwart hadden we de gelijkmaker moeten scoren, maar dat deden we jammer genoeg niet. Ik probeer het maar positief te benaderen.’


6 Reacties

 1. maus2018

  Schc scheidsen pfffff

 2. p-smits

  Heb ik een negatieve bril op of is het niveau van spel lager dan gebruikelijk?

 3. lynnBosman

  Scheidsrechters leken op de hand van SCHC, maar wat een onnodige oliedomme gele kaart van Wijsman. Daarmee speel je SCHC in de kaart. De Waard en Fortuin misten wel wat ritme door een blessure en met Dirkse vd H en Jaspers hebben ze wel aan kwaliteit ingeboet. Kampong heeft best een leuke ploeg met Phenninxck, v Laarhoven en Mosch.

 4. knuufke

  Ja, leuke ploeg ook Kampong. SCHC voor mij nog steeds een vraagteken qua mogelijkheden. Geflatteerd hoge cijfers, maar wel terecht gewonnen. Ik had inmiddels een hele tijd weinig hockey gezien. Beetje rommelig en veel foutjes. @p-smits Dit is zeker niet het normale HK niveau, maar dat is begrijpelijk.

 5. paul-opgenhaffen

  Irritante verslaggever met zijn vooringenomenheid tegen Kampong. Is een patroon.

 6. nicovisch

  SCHC was over de hele wedstrijd op alle fronten de beste ploeg!! Met of zonder scheidsrechter!!


Wat vind jij? Praat mee...