Malou Pheninckx: ‘Ik probeer maar positief te blijven’

Door de nederlaag in de belangrijke wedstrijd tegen Hurley (2-0) zakte Kampong – de nummer elf van de Hoofdklasse – nog dieper weg in het moeras. De ploeg van Pieter Bos klampt zich vast aan het goede spel, maar komt voorin momenteel tekort.

Stilletjes probeerde international en Kampong-aanvoerder Malou Pheninckx na de zoveelste nederlaag ongezien richting de uitgang te sluipen van het complex van Pinoké, waar de wedstrijd werd gespeeld vanwege een kapotte sproei-installatie bij Hurley. ‘Shit’, zei Pheninckx, toen ze werd betrapt en zich toch moest verantwoorden voor opnieuw een slecht resultaat. ‘Ik hoopte nog zó dat jullie van de pers me niet zouden zien.’ Grappig bedoeld natuurlijk, maar wel tekenend voor het schaamtegevoel.

 

Aanvallend kon Kampong geen vuist maken

Met nummer 9 op haar rug stond in de aanval van Kampong Eline Jansen opgesteld. Een A-junior van nog maar 16 jaar. Van alle spitsen van Kampong was zij vrijwel de enige waarvan dreiging uitging. ‘Ik heb haar bij de selectie gehaald’, vertelde coach Pieter Bos. ‘Voorin creëren we te weinig. Het rendement in de cirkel moet omhoog.’

Sinds spits Lisa Gerritsen afgelopen zomer is gestopt, mist Kampong voorin iemand die makkelijk scoort. Aanvallers Margot Zuidhof en Michelle Simons slaagden er zondag ook niet in om vooral in de goede eerste helft het eindstation van een geslaagde aanval te zijn. Alleen Reneé van Laarhoven weet dit seizoen regelmatig een doelpunt te maken, maar de enige keer dat Kampong zondag een strafcorner kreeg, werd haar sleeppush eruit gelopen.

Wat ook niet meehielp, is dat de ploeg uit Utrecht belabberd aan de wedstrijd begon en binnen een minuut op achterstand stond. Hurley-spits Yasmin Geerlings was alert op de rebound van een schot gestopt door keepster Ivana Stavasius, die de voorkeur kreeg boven de uit Ierland gehaalde Ayeisha McFerran. ‘We kozen voor Ivana, omdat we hadden verwacht dat met Gitte Michels en Lieke van Wijk op de kopcirkel bij Hurley de wedstrijd deels om de strafcorner zou gaan draaien’, legde Bos zijn keuze uit. Alleen – ook dat nog – dat bleek niet zo te zijn. Pas in de slotfase, toen het al 2-0 stond, haalde Hurley voor het eerst een strafcorner.

Fleur Loomans juicht nadat ze namens Hurley de 2-0 heeft gemaakt. Foto: OrangePictures/Ilse Schaffers

 

Belangrijk is vooral dat we weer hebben gezien hoe goed we kunnen zijn. Kampong-coach Pieter Bos


Twee weken geleden speelde Kampong een draak van een wedstrijd tegen Victoria (2-1 verlies). Bos verwachtte dat Hurley een tegenstander zou zijn die Kampong beter zou liggen. Ondanks de vroege achterstand kwam die voorspelling uit. Na de snelle 1-0 van Geerlings legde Kampong vrijwel de hele eerst helft haar wil op aan Hurley, met een bal op de paal en een kans voor talent Jansen.

In principe was er dus nog niet veel aan de hand toen beide teams na de bespreking van een minuut of tien aan het derde kwart begonnen. Alleen raakte Kampong de grip op de wedstrijd kwijt nadat Fleur Loomans uit de draai knap de 2-0 binnenschoot. Pas in de laatste minuten, toen het al te laat was, stichtte Kampong weer enigszins gevaar.

Zodoende kreeg de nummer elf van de Hoofdklasse opnieuw een mentale tik. ‘We hoeven onszelf gelukkig niet bij elkaar te rapen, zo erg is het niet’, verzekerde Bos. ‘We wisten dat we deze wedstrijd konden verliezen. Belangrijk is vooral dat we weer hebben gezien hoe goed we kunnen zijn. Als we vandaag het spel hadden vertoond dat we tegen Victoria hadden gespeeld, dan hadden we een groter probleem gehad. Nu hebben we juist iets om op verder te bouwen.’

Hurley-Kampong werd door een kapotte sproei-installatie gespeeld bij buurman Pinoké. Foto: OrangePictures/Ilse Schaffers

 

Antwoorden heb ik op dit moment niet. Malou Pheninckx kort na de wedstrijd

Aanvoerder Pheninckx vond het moeilijk om na de zevende nederlaag van het seizoen de juiste woorden te vinden. ‘Antwoorden heb ik op dit moment niet. Ik vraag mezelf ook af hoe dit kan gebeuren’, verzuchtte de middenvelder, die het in haar eentje ook niet kan bolwerken.

‘Tegen Victoria was het echt – écht – slecht. Vandaag was het een stuk beter. Maar ja, daar koop je niks voor. We staan weer met lege handen. Nu dat steeds vaker gebeurt, wordt het moeilijk om bemoedigende woorden te blijven spreken. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik moet zeggen. Ik probeer maar positief te blijven. Dat is het beste, denk ik.’


9 Reacties

 1. stekel

  Benieuwd welke Kampong speelsters al een andere club hebben gekozen... een Exodus kan niet uitblijven

  1. Paul van Laak

   Zijn er hier ook posts of zaken waar je geen (negatief getinte anonieme) mening over hebt ‘Stekel’?

 2. llinders

  Van de komende 6 wedstrijden speelt Kampong er vier tegen de huidige top vier...dus die andere twee wedstrijden zijn dan wel heel belangrijk wil je een beetje aansluiting houden. Voordeel is wel dat er geen playout zal zijn, omdat andere competities ( waarschijnlijk ) niet meer hervat worden. Is er dan wel een degradant ? Want wie promoveert er dan ? Dus uiteindelijk zou het kunnen zijn dat net als vorig seizoen er weer niemand degradeert.

  1. tiemezegelink

   Bij een half-afgemaakte competitie degradeert er wel een team. Ik weet niet precies wie en wat. Waarom niet gewoon de nummer 11 en 12 laten degraderen? (Als er geen play-outs gespeeld zullen worden).

  2. solo

   Zo lang de promtieklasse en lager niet spelen. Is er geen degradatie of promotie mogelijk.

 3. hw

  ‘De ploeg van Pieter Bos klampt zich vast aan het goede spel, maar komt voorin tekort.’ Je komt niet alleen voorin tekort als je 11e staat.

 4. misha-van-oostveen

  De rekening van ontzettend slecht beleid. Triest voor de meiden. Accepteren dat dit je niveau is en nu investeren in je eigen jeugd. Zorgen voor iemand met een hockey en ALO achtergrond om tophockey te combineren met goed beleid. Daarnaast de begeleiding van D1 meegeven dat er geen speelsters gehaald worden om het halen.

 5. rustaaagh

  @hockeydier, Hockeyachtergrond kan ik plaatsen, maar waarom ALO?

 6. misha-van-oostveen

  Misschien moeten zeggen, iets als een ALO of CIOS achtergrond. Ik zie maar bij weinig grote clubs beleid gekoppeld aan een goede visie op talentontwikkeling, op het begeleiden van trainers en doorstroom van eigen jeugd.


Wat vind jij? Praat mee...