Margot van Geffen verruilt Den Bosch voor HGC

International Margot van Geffen kiest na twaalf seizoenen Den Bosch voor een nieuwe uitdaging. De 32-jarige bikkelharde middenvelder maakt de overstap naar HGC. Het vertrek van Van Geffen is de volgende klap voor Den Bosch, dat de afgelopen dagen met Lidewij Welten (Kampong) en Marloes Keetels (stopt) al twee andere steunpilaren hun afscheid zag aankondigen.

De inkt van het contract van Van Geffen bij haar nieuwe club is nog amper droog. Donderdag om 16.00 uur zette ze haar handtekening onder een tweejarige verbintenis. Bij Den Bosch is het besluit van Van Geffen om te vertrekken al langer bekend. Afgelopen december liet ze de clubleiding weten dat haar toekomst niet aan de Oosterplas ligt.

‘De eerste helft van dit seizoen voelde voor mij teveel als routine. Na elke Olympische Spelen beland je wel in een soort zwart gat, maar uiteindelijk trekt dat altijd wel weer weg. Deze keer niet. Deze keer bleef hockey me onwijs veel energie kosten. Ik ben gaan uitzoeken waar dat precies aan lag. Aan het feit dat ik al jarenlang in dezelfde omgeving verkeer, concludeerde ik. Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging’, verklaart tweevoudig olympisch kampioen Van Geffen haar verrassende transfer.

Margot van Geffen heeft gescoord tijdens de finale van de play-offs om de landstitel tussen Amsterdam en Den Bosch in 2018. Foto: Koen Suyk.

Het lijkt me fantastisch om die meiden mee op sleeptouw te nemen en mijn ervaring met ze te delen

Toen de 221-voudig international haar besluit aan de club bekendmaakte, wist ze nog niet wat de toekomst haar zou brengen, vertelt ze. Haar gedachten daarover schoten van links naar rechts. De ene keer neigde ze ernaar haar stick aan de wilgen te hangen en zich op haar maatschappelijke loopbaan te richten. De andere keer bekroop haar het gevoel dat het zonde zou zijn om haar hockeycarrière te beëindigen.

In november klopte HGC al bij Van Geffen aan, maar toen was het voor haar nog te vroeg om daar serieus over na te denken. Ze neigde nog te veel naar stoppen met hockeyen. Pas in februari begon het vlammetje weer te branden. Sindsdien sprak Van Geffen ook met andere clubs, maar ze kreeg het beste gevoel bij HGC, vertelt ze. Haar intentie is om door te gaan tot en met de Olympische Spelen van Parijs, indien ze zich lichamelijk en geestelijk goed blijft voelen.

‘Vorige week heb ik de knoop doorgehakt. Ik vind het lastig uit te leggen waarom ik precies voor HGC heb gekozen. Het is een keuze die ik voornamelijk op gevoel heb gemaakt. Ik zie mezelf wel in de auto stappen, naar HGC toerijden en hun tenue aantrekken. Ik heb goede gesprekken met Robbert-Jan de Vos (hoofdcoach) en Mark van Loon en Andries Korff van de commissie tophockey gehad. Bovendien is het een superleuk team met mooie ambities en lijkt het me fantastisch om die meiden mee op sleeptouw te nemen en mijn ervaring met ze te delen. Ik heb er onwijs veel zin in’, zegt Van Geffen.

Marloes Keetels (stopt), Margot van Geffen (HGC), Ireen van den Assem (dit seizoen al bij Tilburg) en Lidewij Welten (Kampong) hockeyen komend seizoen alle vier niet meer voor Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Ik wil weer eens om een strafcorner juichen alsof je landskampioen bent geworden

Als kind begon Van Geffen met hockeyen bij Forward. Dat is de club die later is gefuseerd tot Tilburg. Op haar achttiende maakte ze de overstap naar Rotterdam, dat toen in de Hoofdklasse uitkwam. Twee jaar later dwong ze een transfer af naar topclub Den Bosch. Daar groeide ze uit tot international door in 2011 haar debuut te maken in het Nederlands elftal. Met Den Bosch veroverde ze in al die jaren acht landstitels en zes Europa Cups.

Haar keuze vertoont gelijkenissen met die van ploeggenoot Welten. De dominantie met Den Bosch is voor haar niet langer zaligmakend. ‘Ik ben bij Forward opgegroeid met het idee dat je moet strijden voor elke meter. Elke zondag voelde als een finale. Bij Den Bosch is dat niet zo. Nu komen de mooie weken er natuurlijk weer aan, met de play-offs en de EHL. Maar ik wil ook wel weer eens om een strafcorner juichen alsof je landskampioen bent geworden, zoals ik bij andere clubs zie gebeuren. Het lijkt me vet om mijn carrière af te sluiten op de manier zoals hij begonnen is.’

Met de ontknoping van het seizoen in de verte in zicht staat Van Geffen bij Den Bosch aan de vooravond van het eind van een tijdperk. ‘Sinds de eerste seconde voel ik me welkom bij Den Bosch. Ik heb er veel geleerd en mooie jaren beleefd. Trots denk ik terug aan de vele prijzen die we hebben gewonnen en de vele vriendschappen die ik heb opgebouwd. Ik ga er alles aan doen om mijn carrière bij Den Bosch mooi af te sluiten. Het is tijd om nog één keer te vlammen en de landstitel en de EHL te veroveren.’


7 Reacties

 1. aernoud-lippmann

  Top , Hopelijk met Eva er weer bij mooi team !

 2. jochenvanwestendorp

  Bijzondere exodus bij DB. Natuurlijk heeft DB nog steeds een mooie ploeg maar het vertrek van Margot en Lidewij en het stoppen van Marloes geeft toch te denken. Ben benieuwd of dit tot een bredere top leidt volgend seizoen.

 3. lucbrauckmann

  Gefeliciteerd, hopelijk bevalt het je goed. Leuk als de dames top breder wordt. Komt ten goede van de spanning in de competitie.

 4. johanknuvers

  “Ik wil weer eens juichen om een strafcorner alsof je landskampioen bent” Dan is ze zeker de laatste strafcorner van Matla tegen Amsterdam vorig seizoen vergeten. Wat een kulverhaal.

  1. robertvandenheuvel

   Maar toen werden ze ook landskampioen toch?

 5. Sjang Fijen

  Auszug de Gladiatorinnen............dat was het gevoel mij bekroop nadat ook Margot van Geffen aankondigde bij de DB de stick aan de wilgen te hangen. Dat Marloes Keetels' hand de langste tijd aan de hockeystick vast zat dat is begrijpelijk en vanuit Marloes haar standpunt is dat begrijpelijk en heel eerlijk, verstandig.. Tja, we missen met Marloes de architect op het middenveld, zowel bij DB alsook bij Oranje. Altijd een beetje ondergewaardeerd, maar oh zo goed. Een parel. Jammer, maar het zij zo. Dat Lidewij DB verruilt voor Kampong doet de wenkbrauwen fronsen. Stellig wordt vanuit haar omgeving gemeld dat geld in deze geen factor is en niets te maken heeft met een ietwat vergelijkbare situatie van Eva de Goede bij Amsterdam. Ik geef de relatie de benefit of the doubt, Billy, nickname voor Margot,de driftigste middenvelder ooit gezien gaat ook weg bij DB en even als Eva De Goede naar HGC. Kortom, een forse aderlating voor DB, Eva Vorstenbosch en Karin den Ouden kunnen aan de slag. Geloof me,dat gaan die twee dames en oud DB speelsters, oplossen. Gaat er veel veranderen na deze Auszug? Mijn stellige antwoord is NEEN. Het team D1 heeft veel jong talent, veelal uit eigen kweek en uit de zuidelijke regio. Mogelijk zal er nog een versterking van buiten komen, mogelijk,maar dat zal niet anders dan incidenteel zijn. Heb ik nog iets te melden? Ja, deze drie speelsters die DB gaan verlaten hebben elk voor zich langer tot veel langer dan 10 jr. voor de club en het Nederlandse hockey gespeeld en verdienen daarmee een supergrote pluim op een hoge hoed, zowel voor hun inzet alsook prestaties. LIed, Margie en Billy bedankt. Wie ik het meest zal missen? Vooropgesteld, ik zal ze alle drie missen, maar bovenal Marloes Keetels, de architect van het middenveld en briljante aanvalsleider. Bij Marloes was het altijd en is nog steeds, je mist haar pas echt als ze er niet bij. Uniek. Bedankt, alle drie en sluit het seizoen voor jullie en DB waardig af. Dames, voor mij plaats ik jullie bij het illustere rijtje van Minke Booy, Mijntje Donners, Maartje Paumen en Maartje Goderie en mogelijk nog een andere dame waar ik nu even niet aan denk. Groet van....Sjang .

 6. MartinBoels

  Hup HGC! Dank Dries!


Wat vind jij? Praat mee...