Mathijssen: ‘Den Bosch gaat duidelijk beter om met spanning dan wij’

Na een sterke en gelijk opgaande eerste finale tussen Den Bosch en Amsterdam, was Den Bosch vandaag de hele wedstrijd de bovenliggende partij en sleepte het landskampioenschap binnen (1-4). Amsterdam-coach Rick Matthijssen: ‘Vandaag lukt het hen om boven zichzelf uit te stijgen en wij speelden echt zwaar onder niveau.’


8 Reacties

 1. PatrickBateman

  Speelden natuurlijk ook onder het niveau omdat Den Bosch heel erg goed was vandaag.

 2. robvisser

  Wat vooral ontbrak was het geloof en de overtuiging en de vechtlust die ermee gepaard gaat. Als je die basis niet hebt, dan kom je er niet aan te pas, hoe goed sommige speelsters individueel ook zijn. Ik denk dat deze wedstrijd daar een schoolvoorbeeld van was. Ook denk ik dat met name de jongere speelsters van Amsterdam nog niet goed met druk kunnen omgaan. Dat maakt de rest van het team ook onzeker. Die eerste goal viel veel te vroeg natuurlijk, op een moment dat Amsterdam de eerste zenuwen nog niet had weggespeeld. Hockeytechnisch is er weinig verschil tussen de ploegen, maar juist de genoemde andere aspecten zijn denk ik lastig voor een trainer te beïnvloeden. En voor zover dat wel kan is Rick Mathijssen daarin onvoldoende geslaagd.

  1. goud

   Grotendeels eens!! Het mentale aspect is bij Amsterdam al jaren niet zo goed als bij den Bosch. De jongere speelsters maken het verschil tussen de ploegen, het traject tot spelen van de eerst (halve) finale is bij Den Bosch veel beter ingericht. Daarom presteren de jongeren bij den Bosch beter als het spannend is. Daarnaast is het zeker wel aan de coach te zorgen dat het team er mentaal klaar voor is; Als Rik dan na wedstrijd 1 zegt dat “het team 20 tot 30 procent onder eigen niveau heeft gespeeld” dan diskwalificeert hij vooral zichzelf. Het is immers zijn taak de periodisering fysiek én mentaal zo in te richten dat er in de play-offs het beste wordt gespeeld wat ze kunnen. Niet in de laatste competitie wedstrijd.... Lees nog even terug wanneer Raoul zich met het team op de play-offs ging richten, die laatste wedstrijd was niet zo belangrijk. Hij heeft gelijk gekregen.

 3. lynnBosman

  Amsterdam zou 20/30% onder haar kunnen hebben gespeeld donderdag, zaterdag zouden ze er staan en zou zondag het feestje in Amsterdam zijn. Hoe kan het dan dat je je zo als team laat afdrogen door DB? Mentaal zit het daar niet goed. Waar DB vol gas gaat als het moet, doet Ams dat niet. Ook mogen ze zichzelf in de spiegel kijken mbt videoref. Scheidsrechters zijn mensen, zien niet alles en maken fouten daarom is de videoref er. Twee keer toe shoot, maar ze doen er niks mee. Kijk je naar DB waar v Geffen resoluut naar d scheids loopt, later ook Krekelaar. Durven ze niet? Welke afspraken zijn daarover? Ik denk dat Mathijssen niet de juiste coach is voor dit team en ook een aantal speelsters kunnen het topniveau niet aan. Zoals op tv gezegd werd: Ehren is de meest onderschatte coach van Nl.

 4. frank-hagemans

  Den Bosch speelde inderdaad de beste wedstrijd van het seizoen. Dat zit hem in de mentaliteit van het team plus staf. Dat dit al 20 jaar zo is is geen toeval. Er is een systematisch beleid om jonge speelsters ( zoals Joosje Burg, Pleun van der Plas en de 17-jarige Rosa Fernig) te integreren in een ervaren team. Daarbij, en dat is de mentaliteit, zijn het stuk voor stuk knokkers als het er om gaat. Ziedaar de victorie met een aantal supergoals. De mooiste was nummer 3 van Margot van Geffen met een uitgekookte beweging, waarmee ze Van Veenendaal op het verkeerde been zette en een rollertje genoeg was. Werkelijk van hoog niveau! De KNHB zou overigens ook eens ernst moeten maken, met het oog op de komende Olympische Spelen, een coach aan te stellen die weet hoe hij een vrouwensuperteam kan smeden. Laat die nou ook niet toevallig de winnende coach van vandaag zijn.

 5. robvisser

  Afwachten hoe het op het WK gaat, maar zeker gezien het afgelopen jaar lijkt er me weinig reden om Alyson Annan weg te sturen. Niet dat Ehren het niet zou kunnen, maar zijn associatie met Den Bosch is inmiddels zo groot dat hij wellicht de schijn tegen heeft als bondscoach, bijvoorbeeld qua selectiebeleid. Den Bosch speelt natuurlijk ook niet altijd zo'n wedstrijd als vanmiddag. Tegen Stichtsche was het een ander verhaal. Daar was de arbitrage, zowel uit als thuis, van invloed op de uitslag en in beide gevallen pakte dat slecht uit voor SCHC. Wel is Den Bosch nu verdiend kampioen, daarop valt niks af te dingen.

 6. lynnBosman

  Nou nou er wordt wel vaker een voetje niet gezien van beide kanten en SCHC creëerde echt te weinig de eerste wedstrijd. DB was heer en neester. De tweede wedstrijd roepen ze het over zichzelf af door naar achteren te hockeyen. Niemand weet of ze na die afgekeurde strafcorner vol zouden zijn gegaan, maar gezien wat er na de 1-0 gebeurde gok ik van niet. DB staat erom bekend extra gas te geven na een achterstand. Al met al is DB de terechte kampioen ze staan er wanneer het echt moet.. toch mooi om te zien dat een aantal jonkies van AMS het goed hebben gedaan. En Annan lijkt de goede weg te hebben gevonden, nu de juiste samenstelling smeden..

 7. goud

  Dat is toch grappig; interview met Matthijssen, komen er voornamelijk reacties over Ehren en Annan. Niet heel relevant in relatie tot de (wan) prestatie van Matthijssen en team.


Wat vind jij? Praat mee...