Matthijs Brouwer moet Nijmeegse brokstukken bijeen zien te rapen

Sticks werden woedend weggegooid, een bidon vloog door de lucht. Speelsters scholden, vloekten en vielen elkaar huilend in de armen. De degradatie bij de dames van Nijmegen zorgde zondagmiddag voor een slagveld vol brokstukken. Coach Matthijs Brouwer liep tussen zijn speelsters door, gaf hier en daar een schouderklopje en een bemoedigende knuffel. Van buiten leek hij onbewogen, maar van binnen voelde Brouwer ook teleurstelling. ‘Dit doet wat met je.’ Om daar later realistisch aan toe te voegen: ‘We moeten nu uithuilen en dan weer opnieuw beginnen.’

Want wat velen misschien niet hadden verwacht, gaat wel gebeuren: de oud-international is ook volgend seizoen gewoon trainer-coach bij Nijmegen. Die beslissing maakte hij vorige week dinsdag kenbaar aan zijn speelsters en daar staat hij nu, ondanks de degradatie naar de nieuwe Promotieklasse, nog steeds voor de ‘volle honderd procent’ achter. ‘Ik ben geen wegloper. Er zit hier bij deze club een heel talentvolle jeugd. Het wordt een uitdaging om volgend jaar met een jonge ploeg aan de toekomst te gaan bouwen. Ik heb zin om met meiden te werken van wie ik energie krijg, die graag willen en bereid zijn om in zichzelf te investeren. Hoe de groep er volgend seizoen uitziet, weet ik niet. Maar ik ben ervan overtuigd dat er een ploeg staat die erin vliegt in de Promotieklasse’, vertelde Brouwer.

De degradatie kwam keihard aan bij de dames van Nijmegen. Foto: David van Haren.

De coach weet in ieder geval dat hij het komend seizoen in ieder geval moet stellen zonder drie ervaren krachten. Vijf minuten na het laatste fluitsignaal werd al op het veld afscheid genomen van Britt van Beek, Klaartje Mientjes en Senna Bombach. Met Bombach is ook meteen de speelster genoemd waarover de afgelopen week het meeste te doen was bij Nijmegen. Ondanks haar 25 jaar maakt ze al 9 jaar lang deel uit van de Nijmeegse selectie. Dinsdag kreeg Bombach echter te horen dat Brouwer voor haar geen plekje in de selectie had ingeruimd.

‘Wij voelden als medespeelsters de pijn bij Senna’

Een beslissing die insloeg als een bom. Niet alleen bij Bombach, maar ook bij de rest van het team, erkende aanvoerster Kirsten Klop. ‘Senna had ons eerder verteld dat er interesse van andere clubs was. Dit was dus mogelijk haar laatste wedstrijd voor Nijmegen. We beseften allemaal dat ze die nu moest missen. Dat is voor haar superzuur. Wie wil nou op zo’n manier afscheid nemen op je eigen cluppie? We zijn een team, we leefden erg met haar mee. We trekken zoveel met elkaar op, dat we ook elkaars pijn voelen’, zei Klop. Het werd dinsdag een emotionele bijeenkomst, waarin de tranen rijkelijk vloeiden.

Brouwer wist dat zijn beslissing om de populaire speelster te passeren voor reuring zou zorgen. ‘Maar ik was wel verbaasd over de impact die het op de meiden had’, erkende hij zondag. En hoewel hij het niet met zoveel woorden zei, was wel duidelijk dat hij hoopte dat het schokeffect een positieve uitwerking zou krijgen op het duel met Huizen. Dat gebeurde niet.

Matthijs Brouwer ziet de degradatie al aankomen. Foto: David van Haren

Nijmegen maakte zondag tegen Huizen namelijk geen moment aanspraak op een goed resultaat. De twee promovendi hadden het beide dit seizoen moeilijk en behaalden amper punten. Maar in de 22ste en laatste wedstrijd van de reguliere competitie was duidelijk dat coach Boaz Janssen er met zijn ploeg simpelweg beter voor staat dan Nijmegen. Huizen hockeyde gemakkelijker en heeft, in tegenstelling tot Nijmegen, wel een echt wapen: de strafcorner van Gitte Michels. De oud-speelster van Kampong maakte zondag haar achtste treffer van het seizoen al na tien minuten spelen: 0-1.

Huizen heeft met Gitte Michels wel een echt wapen

Dat was op dat moment al dik verdiend, want vanaf het eerste fluitsignaal maakte Huizen de meeste indruk en nam de wedstrijd stevig in handen. In het eerste kwart mocht Nijmegen niet meer dan een zacht rollertje op het Huizen-doel noteren. Toen het na een half uur spelen 0-2 door een benutte strafcorner van Eva den Hartog (Michels zat op de bank), was de wedstrijd eigenlijk al beslist.

Voor de Nijmeegse toeschouwers zat er op dat moment al niet meer in dan hopen op goed nieuws uit Utrecht, waar Groningen tegen Kampong speelde. De ploeg van coach Marc Materek zorgde echter voor een geweldige stunt, door met een overwinning op acht punten te komen. Nijmegen kwam in vijf wedstrijden niet verder dan een schamele vijf punten.

Promotieklasse

Klop was na afloop realistisch:  ‘Ik zeg altijd: aan het einde van seizoen sta je op de plek waar je thuishoort. Hoe zuur dat ook is. Ik denk zeker dat wij niet de slechtste ploeg van de Hoofdklasse zijn, maar dit is wat we er dit seizoen met deze kwaliteiten uit hebben gehaald. Dat is de laatste plaats.’

De aanvoerster is volgende seizoen in Promotieklasse ook in het helblauwe shirt te bewonderen. Ze is blij dat Brouwer dan voor de groep staat. ‘Matthijs is een andere coach dan we gewend waren. Hij heeft meer een topsportmentaliteit. Het is echt een man. Maar met de begeleiding die er nu zit, is het gewoon hartstikke goed. Ze hebben veel verstand van hockey en vullen elkaar goed aan. Het is allemaal wel wat harder geworden, maar dat hoort bij de Hoofdklasse. Dat is topsport en niet even lekker hockeyen. Het zal volgend seizoen weer wennen zijn in de Promotieklasse. De selectie is nu nog onduidelijk, misschien dat er nog meer meiden weggaan. Maar er staat volgend seizoen ongetwijfeld weer een goed team.’

Brouwer heeft in ieder geval nog heel wat maanden waarin hij de brokstukken na het slagveld bijeen kan rapen.


Wat vind jij? Praat mee...