Merel de Blaey ziet uitdaging in rol als mentor jong Pinoké

‘Je schiet er niets mee op’, concludeerde Merel de Blaey van Pinoké zondag na afloop van het doelpuntloze gelijkspel op ’t Kopje in Bloemendaal. Pinoké blijft na de puntendeling 11e op 3 punten van HC Bloemendaal en 4 op Oranje Zwart, dat op de veilige 9e plaats staat.

Het uitgangspunt voor de Steekneuzen voorafgaand aan het eerste duel na de winterstop was duidelijk. ‘We wilden voor de winst gaan om aansluiting te houden en de play-outs proberen te ontlopen’, legt De Blaey uit.

Wedstrijdbeeld

Pinoké was in de eerste helft de bovenliggende partij. Tegen het einde van dat eerste bedrijf kreeg de formatie van coach Robert Justus de beste kans op een doelpunt, maar de bal ging net voorlangs het Bloemendaalse doel. Na rust kwam Bloemendaal vooral in de laatste fase van de wedstrijd sterk opzetten en moest keeper Rachelle Groot van Pinoké tot twee keer toe handelend optreden.

‘In de 1e helft hadden we misschien de goal moeten maken’, zegt Merel de Blaey. ‘In de 2e helft stappen we alleen maar achteruit, sta je eigenlijk niet met zelfvertrouwen te spelen en zie je dat zij kansen krijgen. Dan is een 0-0 terecht uiteindelijk, maar je koopt er niets voor.’

Jong team

Het missen van zelfvertrouwen in de 2e helft heeft volgens De Blaey te maken met de leeftijd van het elftal. ‘We hebben een aardig jong team. Zij gaan in de 2e helft volle druk spelen en ik denk dat we meegaan in dat gehaaste spel. Je komt dan niet in je eigen spel, je ziet dat de passes niet aankomen en dat het gewoon niet lukt.’

Voor de 3e competitiewedstrijd op rij lukte het Pinoké niet om te scoren. ‘Terwijl het veldspel zeker in de 1e helft wel goed is. Daar ligt het niet aan. Misschien krijg je zelfvertrouwen door wel dat goaltje te maken. Dan kan je weer vooruit en dat de mensen gaan denken ‘yes’ we kunnen het wel. Dat hoop je, maar dan moet ie wel vallen.’

De Blaey moet ervaring overbrengen

Pinoké is een team in opbouw. In vergelijking met vorig seizoen tellen de Steekneuzen tien nieuwe gezichten, onder wie Merel de Blaey, die overkwam van HC Den Bosch. De Blaey moet haar ervaring zien over te brengen op de jonkies in het team.

‘In de wedstrijden moet ik de mensen op hun plaats te zetten en de lijnen uitzetten’, legt De Blaey haar rol binnen het elftal uit. ‘De communicatie is in die zin is nog niet echt aanwezig. Dat leer je ook naarmate je ouder wordt. Door te herhalen, op trainingen of iemand apart te nemen, moet dat erin komen. Het is een wereld van verschil met Den Bosch, maar het is wel een leuke uitdaging.’

Spelend op het middenveld

Merel de Blaey speelde bij HC Den Bosch in de verdediging, maar is door coach Robert Justus een linie naar voren geschoven. ‘Hij kon me beter gebruiken op het middenveld dan achterin. Ik kan in principe een bal vasthouden, maar ik heb het loopvermogen niet echt op het middenveld. Misschien kan ik deze positie wel beter mijn ervaring overbrengen.’

Pinoké heeft nog 8 wedstrijden te gaan om zich te ontworstelen aan deelname aan de play-outs. ‘We kunnen echt wel, zeker als Bloemendaal ergens een puntje laat liggen, opschuiven. Er zijn echt mogelijkheden, maar dan moeten wij het eerst zelf laten zien en dan pas naar de rest kijken’.

Bloemendaal-Pinoké 0-0