Moeilijk scorende aanvallers bezorgen Kampong tweede zege

Kampong heeft een belangrijke stap gezet richting lijfsbehoud en de laatste plek verlaten. De Utrechtsen rekenden zondagmiddag in eigen huis af met Pinoké: 2-1. Het was pas de tweede zege van het seizoen voor de Hoofdklasseploeg uit de Domstad, waarbij de aanvallers zich eindelijk lieten gelden.

Voordat er een bal was geslagen in Utrecht, had Kampong de eerste opsteker van de dag al te pakken. Aanvoerder Malou Pheninckx werd namelijk fit genoeg bevonden om mee te kunnen doen. De international ontbrak de afgelopen twee weken nog tegen Amsterdam en hdm vanwege hamstringklachten.

De primeur voor Van den Heuvel

Pheninckx werd nadrukkelijk gezocht door haar teamgenoten in de beginfase, maar kon niet voorkomen dat Kampong al binnen acht minuten tegen een achterstand aankeek. Kari Stam was het laatste station van een mooie Pinoké-aanval. Kampong herpakte zich uitstekend van die vroege tegenvaller. Nadat Luna Fokke een vrije schietkans onbenut liet, sloeg Julia van den Heuvel wel toe. De spits schoot met haar backhand de 1-1 tegen de touwen.

Julia van den Heuvel in duel met Anouk Lambers van Pinoké. Foto: Willem Vernes

Voor Van den Heuvel was het haar eerste goal namens Kampong. De 21-jarige aanvaller kwam in de zomer over van Den Bosch. ‘Daar stond ik meer bij de palen’, vertelt Van den Heuvel, over haar ‘Lieke Hulsen-rol’. ‘Bij Kampong word ik meer in het veldspel betrokken. Kan ik meer acties maken.’

Die eerste goal liet dus wel zeventien wedstrijden op zich wachten. Van den Heuvel zegt dat ze bleef vertrouwen op dat ene, bevrijdende moment. Ze praatte zichzelf moed in. Dat er echt wel een volgend moment zou komen. ‘Ik ben ook geen andere dingen gaan doen. Gewoon, hard blijven werken. Daar moet ik het ook van hebben. Op trainingen ging het ook goed. En verder heb ik er vooral veel plezier in. Ja, ook ondanks alles wat er dit seizoen gebeurd is’, verwijst zij naar de vele nederlagen en de coachwissel.

Kampong juicht. Links Margot Zuidhof met Luna Fokke en Renée van Laarhoven. Foto: Willem Vernes

Het vroegtijdige vertrek van coach Pieter Bos en de vele nederlagen zorgen voor een seizoen vol littekens en degradatiestress. Zondag kreeg Kampong na die goal van Van den Heuvel wat meer grip op de wedstrijd en tegenstander Pinoké, dat af en toe wel prachtig combineerde in de kleine ruimte.

‘Ajax’ scoort tegen Amsterdammers

Een moment van slordigheid – Frances Westenberg maakte een overtreding in haar eigen cirkel – leverde een spaarzame mogelijkheid op in het vrij saaie tweede kwart. Kampong greep die kans met beide handen aan en benutte z’n eerste corner van de wedstrijd. Margot Zuidhof tipte de sleep van Renée van Laarhoven in het doel van Pinoké: 2-1. ‘Ajax’ zoals de bijnaam van de aanvaller luidt, maakte pas haar tweede van dit seizoen.

Eindelijk vierde Margot Zuidhof weer eens een persoonlijk succesje. Foto: Willem Vernes

Tussen haar beide doelpunten zat meer dan een half jaar. Dertien wedstrijden om precies te zijn. Natuurlijk is Zuidhof daar ook wel eens over gaan piekeren. ‘Je wil gewoon doelpunten maken als je voorin staat. Maar je moet zorgen dat het niet in je hoofd gaat zitten. Al gebeurt dat soms wel.’ Hoe lost de oud-international dat dan op? ‘Door vertrouwen te halen uit trainingen. Andere taken goed uit te voeren, zoals het druk zetten. En erover praten met teamgenoten. Omdat je een sterke band met elkaar hebt, wordt dat niet als een zwakte gezien. Je kunt elkaar juist steunen. Het is fijn als ze dan zeggen: Ajax, blijf gewoon je ding doen. Het komt echt wel goed.’

‘En… soms is het ook onverklaarbaar. Ik kreeg vorige week een kans tegen hdm. Toen ik ‘m terugzag dacht ik ook: ik had die bal meer in de hoek moeten schieten. Maar waarom het toen niet lukte en nu wel? Echt geen idee.’

Pinoké blijft lang in de wedstrijd

Het werd dus de wedstrijd van de Kampong-aanvallers, die het hele seizoen zo lastig tot scoren komen. De hekkensluiter maakte überhaupt maar vijf goals in z’n laatste acht duels. Vlak na rust had Kampong zichzelf wat meer ruimte kunnen gunnen, maar de formatie van de nieuwe coaches Jisse Waasdorp en Marieke Dijkstra hielp drie corners op rij om zeep.

De gebalde vuist van Kampong-captain Malou Pheninckx, die vandaag terugkeerde binnen de lijnen. Foto: Willem Verwees

Pinoké bleef daardoor dus in de wedstrijd. De Amsterdammers lieten alleen in de beginfase zien waarom ze de voornaamste concurrent zijn van hdm in de strijd om plek vier. Kampong was vooral veel gretiger en zorgde er bovendien voor dat Pinoké uit de cirkel werd gehouden. Pilar Romang kreeg tien minuten voor het einde een goede kans op de 3-1, maar haar inzet ging naast het doel van Kiki Gunneman.

De zenuwen gierden over het veld, toen Pinoké kort daarna nog twee corners kreeg. Kampong zag echter beide pogingen naast het doel gaan en haalde opgelucht adem. De vreugde werd direct na afloop nog groter toen bleek dat concurrent Laren gelijk had gespeeld en Kampong opschoof naar de ‘veilige’ voorlaatste plek.

Tranen van vreugde bij Kampong-talent Gabrielle Mosch (rechts). Foto: Willem Vernes

De ultieme beloning

Typerend voor de goede flow van Kampong was het terugblikken van Zuidhof op de 0-1 van Pinoké. De aanvaller zag namelijk dat haar ploeg niet van de leg raakte na die vroege tegengoal. Van stress of paniek was absoluut geen sprake. ‘Ach, we hebben best vaak achter gestaan dit seizoen’, stelde Zuidhof luchtig. ‘Daar kunnen we nu goed mee omgaan.’

Alles en iedereen bij Kampong straalde het uit: het duurde even, maar eindelijk hebben ze de goede weg inslagen. Zuidhof: ‘Dat punt tegen hdm voelde als een beloning. Nou, dit was de ultieme beloning.’

 


12 Reacties

 1. Linksbuiten

  Pinoké maakte een wat ongeïnspireerde indruk. Maar dit Kampong hoort absoluut niet te degraderen. Daar zijn ze te goed voor. Behoorlijk sterke selectie.

  1. jobe

   Kampong heeft nu een prima ploeg met een top begeleidingsteam. En dat is 1+1=3. Die gaan er nooit meer uit.

  2. Freekie

   'te goed voor'.... Toch waren ze veel wedstrijden dit seizoen echt héél erg slecht. Daarbij staan ze 11e, gebeurt niet vaak dat de ranglijst echt héél erg fout zit, zo laat in het seizoen

  3. jobe

   Die ranglijst is terecht. Maar toen waren ze 1+1=2. De ranglijst op het einde zal het uiteindelijke verhaal vertellen. Het verschil wordt nu gemaakt.

 2. jhlp

  Heb alleen 3e en 4e kwart gezien, maar vond Kampong een stuk zelfverzekerder spelen met rust aan de bal dan eerder dit seizoen. V Laarhoven maakt nog steeds een zeer goede indruk! Wat me vooral op viel was de felheid waarmee Kampong speelde en daar tegen over de ‘matheid’ waarmee Pinoke speelde. Toch jammer dat Pinoke het in het begin zo goed deed maar nu toch een achterstand op HDM heeft, had in mijn ogen meer in gezeten met deze selectie en de playoffs zeker moeten halen.

 3. llinders

  Wordt beslist in het dubbelweekend van 15 en 18 April. Laren heeft nog minimaal 4-6 pnt nodig. Daar hebben ze nog 3 wedstrijden voor. Ervan uitgaande dat ze de laatste twee wedstrijden geen punten halen tegen SCHC en Den Bosch. Victoria heeft nog zeker 3 punten nodig. Kampong tegen Laren en nog tegen Victoria, die hebben het dus zelf in de hand. Worden nog spannende weekenden Knap van Oranje Rood dat ze zich probleemloos handhaven als je ziet wat daar vertrokken is, en hoeveel jeugd daarin staat.

  1. charliejanssen

   Ik neem aan dat de wedstrijd van Kampong laren zal worden uitgezonden... En het zou fijn zijn als dan ook de beste scheidsrechters op die wedstrijd worden gezet.. Top 4 is al helemaal bekend. Dus betere scheidsrechters naar onderste regionen

  2. Freekie

   Knvb doet dat nooit en gaat dat nooit doen. Maar je hebt gelijk, zo'n belangrijke wedstrijd zou goede scheidsrechters moeten hebben

 4. j-l

  Kampong heeft t helemaal in eigen hand gezien de komende tegenstanders in het speelschema. Als ze spelen als vandaag kunnen ze substantieel punten gaan ophalen in de staart van het seizoen.

 5. Boearco

  Zal wel goed komen met Kampong Dames 1. Daarna wordt het tijd voor een stevige reflectie. Niet alleen bij Dames 1 ging het mis, maar mij staat ook nog iets bij met Corona maatregelen en meer.

  1. goud

   Besturen lijkt hier meer systematisch de verkeerde kant op sturen


Wat vind jij? Praat mee...