Nijmegen kan uitgroeien tot een aanwinst voor de Hoofdklasse

‘Vier jaar geleden werd het 10-0, maar dat zal het vandaag zeker niet worden’. Al bij het betreden van het sportpark aan de D’Almarasweg maakte de teammanager duidelijk dat Nijmegen Dames 1 het vorige treffen met Laren in een openingswedstrijd van het seizoen niet was vergeten. Dat seizoen eindigde voor Nijmegen in degradatie. Als de voortekenen niet bedriegen, ziet dit seizoen er voor Nijmegen beter uit. De thuisploeg verloor zondag bij haar rentree in de Hoofdklasse weliswaar ook van Laren, maar het spel en de 2-3 uitslag bieden veel houvast.

‘Ik ben eigenlijk best met een vrolijk gezicht van het veld gestapt’, erkende Nijmegen-aanvaller Senna Bombach na afloop. Ze stond vier jaar geleden tijdens die veegpartij ook binnen de lijnen. ‘Mijn moeder liet me deze week nog een krantenartikel van die wedstrijd zien. Het pas precies vier jaar geleden. Ik herinner me nog dat Kim Lammers werkelijk elke bal erin sloeg. We waren kansloos’, glimlachte Bombach.

Senna Bombach van Nijmegen bedankt na afloop het publiek. Foto: David van Haren.

Hoe anders zijn de verhoudingen anno 2017. Bij Laren geen klinkende namen meer als Kim Lammers en Naomi van As. Laurien Leurink is momenteel zelfs de enige international van Laren. Maar juist zij ontbrak tegen Nijmegen. En die andere topper, keepster Joyce Sombroek, was er ook niet. Haar vliegtuig vertrok zaterdagavond niet van haar vakantiebestemming, waardoor Karlijn Adank onder de lat stond. Laren heeft nog steeds een talentvolle spelersgroep, maar is geen zekerheidje meer voor de play-offs.

Nijmegen is inmiddels te goed om door een ploeg als Laren te worden weggespeeld

Dit Laren speelt Nijmegen niet meer weg. Dat zegt wat over Laren, maar ook over Nijmegen. De ploeg van coach Matthijs Brouwer (vandaag overigens afwezig) is daarvoor inmiddels te goed en te ervaren. De kern van het team is al jaren bij elkaar, waardoor er een solide basis staat. De spelers weten wat ze aan elkaar hebben en laten zich niet meer zo snel van de wijs brengen. Dat bewezen ze in de play-offs van de Overgangsklasse vorig seizoen. In de eerste play-offs finale was Nijmegen kansloos tegen die andere promovendus, Huizen. In de herkansing rechtten de Nijmeegse dames de rug en promoveerden ten koste van MOP.

‘Als wij hard werken en met een positieve instelling blijven spelen, kunnen wij dit seizoen best voor een verrassing gaan zorgen’, zei Bombach. ‘Wij gaan tegendoelpunten krijgen. Dat weten we. En tegen een ploeg als Laren kunnen wij het spel niet maken, maar je ziet vandaag dat wij eerst terugkomen tot 1-2 en later tot 2-3. We hadden toch mogelijkheden.’

Die had Nijmegen zeker. Na de eerste twee kwarten (in de Hoofdklasse werd zondag voor het eerst 4 x 17,5 minuten gespeeld) was het nog 0-0. Laren was wel beter, had in Maxime Kerstholt de gevaarlijkste aanvaller en kreeg een reeks corners. Maar op het veld was niet te zien dat Nijmegen vorig jaar nog in de Overgangsklasse speelde en Laren op de laatste speeldag de play-offs om het kampioenschap miste.

Nijmegen-keepster Saskia van Duivenboden maakte grote indruk

Laren slaagde er pas na veertig minuten spelen in om een gat in de Nijmeegse bres te slaan. Toen was het ook tweemaal raak. En tot twee keer toe mocht Lieke van Wijk aanleggen vanaf de strafbalstip. Ze was tweemaal trefzeker. ‘De strafballen zaten erin, maar ik had ze graag wat scherper naar de hoek willen hebben’, zei Van Wijk. Ze zag haar tweede strafbal bijna gekeerd door Nijmegen-keepster Saskia van Duivenboden. Met Van Duivenboden is meteen de beste speelster aan Nijmeegse kant genoemd. De betrouwbare doelvrouw maakte zondag grote indruk met een reeks geweldige reddingen. ‘Saskia zorgde ervoor dat Nijmegen vandaag nog bijna kon stunten’, constateerde ook Laren-coach Robert-Jan Cox.

Lieke van Wijk legt aan vanaf de strafbalstip. Ze scoorde tweemaal voor Laren. Foto: David van Haren.

Zover kwam het niet in het uiterst vermakelijke duel tussen Nijmegen en Laren. Bombach bracht met een feilloos benutte strafbal de stand na 50 minuten terug tot 1-2, maar tien minuten later herstelde Maxime Kerstholt de marge van twee doelpunten: 1-3. De 2-3 van An Nijkamp kwam te laat om een Nijmeegs slotoffensief te kunnen ontketenen.

De nederlaag deed niets af aan de sfeer na afloop op het Nijmeegse sportpark, die was opperbest. De Nijmegenaren waren duidelijk opgelucht dat de ouverture in de Hoofdklasse niet was uitgelopen op een strafexpeditie. Wie Nijmegen zag acteren, weet dat die vrees ook ongegrond is. Nijmegen zal dit seizoen best nog wel eens tegen een nederlaag aanlopen, maar heeft ook de potentie om uit te groeien tot een aanwinst in de Hoofdklasse.


Wat vind jij? Praat mee...