Ondanks verlies tegen Amsterdam mag SCHC tevreden zijn

‘Flipperkasthockey.’ ‘Harde duels.’ ‘Vol op de aanval.’ De topper tussen SCHC en Amsterdam ontaardde in een aantrekkelijke wedstrijd, waarin SCHC weliswaar aan het kortste eind trok, maar vooral liet zien dat het niet moet worden afgeschreven en steeds beter in vorm raakt, precies op tijd in de strijd om de play-offs.

Toen Jacky Schoenaker in de 48ste minuut kort na een strafcorner de bal via een scrimmage in het doel van SCHC tikte, bouwde ze de voorsprong van Amsterdam uit naar een marge van twee (1-3). Een marge die in het vrouwenhockey doorgaans genoeg is om uiteindelijk de overwinning binnen te slepen. Maar in de laatste 22 minuten was de zege allesbehalve binnen. De wedstrijd kon nog alle kanten op.

De 2-3 leek eraan te komen, de 1-4 ook

SCHC – dat voor de winterstop zo worstelde met zichzelf – gaf zich na het doelpunt van Schoenaker niet gewonnen en ging met man en macht op zoek naar de aansluitingstreffer. Xan de Waard strooide met mooie passjes. Verdediger Natalie Sourisseau speelde Kitty van Male in de opbouw af en toe moeiteloos uit. Spits Ginella Zerbo deelde in een duel een beuk uit aan zowel Marijn Veen als Jacky Schoenaker. Vleugelverdediger Famke Richardson haalde meerdere keren de achterlijn. SCHC haalde twee strafcorners.

Maar ook de andere kant van het veld gebeurde genoeg. Charlotte Vega kreeg een enorme kans om de voorsprong van Amsterdam verder uit te bouwen. Na een uitbraak over links gaf Kitty van Male de bal voor op de vrij staande Vega, die op goal sloeg. SCHC-keepster Roos Knijff, de vervanger van Maddie Hinch die de komende weken vanwege de Commonwealth Games verplichtingen met de Engelse ploeg heeft, wierp zich tegen de bal. Een prachtige redding.

Charlotte Vega stuit op keepster Roos Knijff. Foto: Koen Suyk

‘Ik denk dat iedereen heeft genoten. Het was een prachtige wedstrijd’, analyseerde Amsterdam-coach Rick Mathijssen na afloop. ‘Beide teams gingen keihard de duels aan en speelden vol op de aanval. Daardoor kwamen er ruimtes. Op een gegeven moment was het net flipperkasthockey. Met chaotische situaties. Het eerste kwart was voor SCHC. Daarna hebben we het goed omgezet en zijn we terecht uitgelopen. In het laatste kwart had het nog twee kanten op gekund.’

Gehavend SCHC zonder Hinch en Dirkse Van den Heuvel

Zonder Maddie Hinch, zonder Carlien Dirkse van den Heuvel (ziek), zonder Emilie Mol en zonder Frédérique Derkx (beiden geblesseerd) begon het gehavende SCHC ijzersterk aan de wedstrijd. In het eerste kwart bewees de ploeg van Tina Bachmann dat het precies op tijd in vorm begint te raken. Uit de rebound van een strafcorner van Caia van Maasakker sloeg Ginella Zerbo de 0-1 binnen.

Na de openingstreffer werd het spel van SCHC iets slordiger en daarvan profiteerde Amsterdam, waar Eva de Goede vanwege haar enkelblessure uit voorzorg aan de kant bleef. In het tweede kwart pushte Lauren Stam een strafbal binnen en even later scoorde Kelly Jonker na een heerlijke combinatie tussen Maria Verschoor, Kitty van Male en Anouk Lambers: 1-2.

Marijn Veen (Amsterdam) vecht een hard duel uit. Foto: Koen Suyk

‘Er komen nu belangrijke wedstrijden voor ons aan’

Dat SCHC de 1-3 van Schoenaker niet meer te boven kwam en daardoor naar de vijfde plaats zakte, leek voor de thuisploeg niet van groot belang. Belangrijker was dat SCHC een goede pot op de mat had gelegd. Bovendien staat SCHC weliswaar één punt achter Oranje-Rood, maar heeft het ook een wedstrijd minder gespeeld.

‘Ik ben tevreden. Ik vind dat we goed spel hebben laten zien’, was het oordeel van SCHC-coach Tina Bachmann. ‘We weten dat Amsterdam een goede ploeg is. We hebben allebei fases gehad waarin we het even kwijt waren, maar op de momenten dat wij het even kwijt waren, wisten zij te scoren en andersom niet. Dat is een verbeterpunt voor ons.’

Bachmann: ‘De speelsters balen natuurlijk dat ze met 3-1 hebben verloren. Maar ik neem het positieve gevoel mee. Als ik volgende week de videobeelden laat zien, zullen ze begrijpen dat we goed hebben gespeeld. Het gaat steeds beter. Gelukkig maar, want er komen nu belangrijke wedstrijden voor ons aan.’


2 Reacties

  1. robvisser

    Voor mijn gevoel was het niet een wedstrijd die alle kanten op kon. Amsterdam was de betere ploeg en hoefde niet meer zo nodig na de 3-1 voorsprong. Daardoor leek (en was) SCHC in het laatste kwart nog wel gevaarlijk. SCHC heeft een aantal hele goede individualisten, maar Amsterdam heeft er minstens zoveel en is meer een team, op de een of andere manier. Een sterker collectief, met beter samenspel. Van iemand als Charlotte Stapenhorst had ik toch wel wat meer verwacht. Tuurlijk, in het begin van het seizoen even wennen etc., maar ze komt nauwelijks in het stuk voor, wordt ook niet veel aangespeeld en lijkt zich wat te onttrekken aan het spel.

  2. lynnBosman

    Ik vond SCHC erg slordig, er werd met name door Homma onnodig hard en niet slim verdedigd. Ben het ook eens met Minke Booij: waarom v Maasakker niet laten meer rechtstreeks latenpushen (1 goal en 1 bijna). Onbegrijpelijk een aantal keuzes. Paar echte toppers; De Waard, v Maasakker, Richardson en Zerbo. Die laatste hoop ik na het WK te zien aansluiten bij het grote Oranje. Vind haar enorm gegroeid. Natuurlijk speelde DVDH niet mee, maar ik vind Amsterdam met of zonder De Goede ook nog een groot verschil. De Goede is toch echt een klasse apart, met alle respect naar de andere speelsters van Amsterdam. De Baat kan een grote worden in de schaduw van De Goede. Hopelijk is ze straks fit voor haar club (en Oranje), want ALS Amsterdam en DB elkaar in de finale treffen hebben ze De Goede hard nodig.


Wat vind jij? Praat mee...