Onder leiding van Van de Kieft is de lach vooralsnog terug bij Kampong

Met oud-international en tweevoudig olympiër Fleur van de Kieft aan het roer wil Kampong het afgelopen seizoen, waarin hoofdcoach Pieter Bos opstapte, achter zich laten. De kunst is vooral om het zelfvertrouwen een boost te geven, na de vele klappen die Kampong vorig seizoen kreeg, toen de club uit Utrecht net niet degradeerde.

Even loopt het niet bij Kampong, afgelopen vrijdagavond in de oefenwedstrijd tegen Tilburg. Twee momenten van onoplettendheid zorgen voor een snelle 0-2 achterstand tegen de promotieklasser, nog in het eerste kwart. Vanaf de tribune gaan de gedachten automatisch terug naar vorig seizoen, toen de ploeg zo worstelde met zichzelf, en bij elke tegenslag de strijd zwaarder en zwaarder werd.

Maar nu gebeurt er iets anders. De speelsters lijken niet verkrampt, maar juist bevrijd op het veld te staan. Kampong richt zich op. Vlak voor tijd voltooit de Argentijnse Pilar Romang met een raak schot een knappe comeback (3-2). Handen gaan trots de lucht in.

Dan roept Van de Kieft haar speelsters bij zich. ‘Meiden, ik heb genoten van de tweede helft. Jullie hebben aanvallend hockey gespeeld. Met lef en overtuiging. Echt heel leuk. Complimenten, hartstikke goed gedaan.’

Nieuweling Bente van der Veldt is overgekomen van Laren. Foto: Orange Pictures/Jan Kruijdenberg

Van de Kieft wil brutaliteit zien

Waar de coach – die in het verleden onder meer bij HIC werkzaam was – vooral mee bezig is, is bij de speelsters het geloof in eigen kunnen op te krikken. ‘Ik vind dat ze met veel meer overtuiging moeten hockeyen’, vertelt ze even later, zittend op het terras van het clubhuis.

‘Bij sommigen komt het misschien voort uit bescheidenheid, omdat ze net nieuw op de club zijn en de boel nog een beetje aan het aftasten zijn. Anderen hebben misschien een stukje onzekerheid meegenomen uit vorig jaar. Wat het ook is, ik vind dat ze brutaler mogen worden. Sommigen zijn misschien nog jong, maar het zijn stuk voor stuk goede hockeyers. Dat moeten ze gaan beseffen. Verder merk ik dat ze vooral heel veel zin hebben om opnieuw te beginnen. Ze willen gewoon lekker hockeyen. Plezier maken. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer ze zich goed voelen, ze ook beter presteren,’ zegt Van de Kieft, die bij Kampong niet het enige nieuwe gezicht is.

Bente van der Veldt, Vanessa Blockmans en Bieke Wijnmaalen maakten deze zomer de overstap van Laren. Laura van Weeren kwam over van Groningen en uit de A’tjes stroomden vier talenten door. Daar tegenover staat het vertrek van Renée van Laarhoven naar SCHC en Chiara Tiddi naar Laren. Margot Zuidhof en Alma Fenne zijn gestopt.

Rechts Fleur van de Kieft, links assistent Eline Vermeulen. Foto: Orange Pictures/Jan Kruijdenberg

 

Er wordt nu veel meer gekeken naar wat we wel kunnen in plaats van wat we niet kunnen. Dat is een groot verschil met vorig jaar. Carmen Wijsman

Eén van de speelsters die vorig seizoen al bij Kampong hockeyde en de sportieve crisis van dichtbij meemaakte, is middenvelder Carmen Wijsman (25). ‘Vorig seizoen was iedereen vooral met zichzelf bezig, door alles wat er gebeurde. Ons zelfvertrouwen was helemaal weg. Net als het plezier. Zelfs op de training hadden we geen plezier meer.’

‘Nu staan we weer lachend op het veld. Fleur heeft daar een belangrijke bijdrage in. Ze brengt haar energie over op het team. Als iemand niet lekker in haar vel zit, neemt ze haar bij de hand. Ze is heel erg benieuwd naar hoe wij tegen bepaalde zaken aankijken en coacht ons op een positieve manier. Op de trainingen kaart ze vooral aan wat we góéd doen. Er wordt nu veel meer gekeken naar wat we wel kunnen in plaats van wat we niet kunnen. Dat is een groot verschil met vorig jaar. Dat er niet vanuit het negatieve wordt gedacht. Ik denk dat haar benadering goed voor ons is’, zegt Wijsman.

‘Je ziet het nu meteen al. Er zit veel meer dynamiek in de ploeg dan vorig jaar. Toen stonden we in het veld best vaak stil. Nu durft iedereen zich weer te laten zien. We hebben meer vertrouwen. Dat komt de prestaties ongetwijfeld ten goede.’

Ook Vanessa Blockmans maakte de overstap van Laren. Foto: Orange Pictures/Jan Kruijdenberg

Ik denk dat er heel veel rek in dit team zit. Fleur van de Kieft

Zelf zegt Van de Kieft dat ze vooral kijkt naar wat de groep nodig heeft. ‘Toen ik eens assistent was, speelden we een tactiek die ik niet bij de groep vond passen. Dat was heel lastig voor me. Ik had in de gaten dat de groep zich er niet lekker bij voelde.’

Van de Kieft: ‘Deze groep wil heel graag aanvallend hockey spelen. Met linie-over-linie-hockey. Dus houd ik daar rekening mee. Dat ik best ver meega met de spelers, betekent trouwens niet dat ik geen discipline eis. Dat doe ik wel. Dat heb ik als topsporter ook altijd van mezelf geëist. Als we iets afspreken, doen we het. Geen gezeik. Als je moe bent, kom je maar op de bank zitten, maar je gaat niet half in het veld staan.’

Waarin de aanpak van Van de Kieft gaat resulteren, moet nog blijken. Een paar nederlagen achter elkaar kunnen het vertrouwen en het plezier weer snel doen afnemen, maar vooralsnog vallen vooral de lachende gezichten op het veld op. Aan een doelstelling waagt Van de Kieft zich in ieder geval net als twee maanden geleden nog niet. Ze wil de ploeg in deze fase van het seizoen zo min mogelijk druk opleggen. ‘Ik denk wel dat er heel veel rek in dit team zit. Ik streef ernaar dat we iedereen een paar jaar bij elkaar kunnen houden. Mijn doelstelling is vooral dat het gaat lopen zoals wij willen dat het loopt. Dat ze met plezier op het veld staan en vertrouwen in zichzelf hebben.’

Transferlijst Kampong

Speler Naar Van
Margot Zuidhof Stopt Kampong
Chiara Tiddi Laren Kampong
Alma Fenne Stopt Kampong
Renée van Laarhoven SCHC Kampong
Anna van den Putten HBS Kampong
Bente van der Veldt Kampong Laren
Bieke Wijnmaalen Kampong Laren
Vanessa Blockmans Kampong Laren
Laura van Weeren Kampong Groningen
Noor van den Nieuwenhof Kampong Eigen jeugd
Eline Jansen Kampong Eigen jeugd
Babette Backers Kampong Eigen jeugd
Tess Zweers Kampong Eigen jeugd

9 Reacties

 1. adrievandeparel

  Zondag zien spelen, met Malou Pheninckx er bij en de toppers Luna Fokke, Vanessa Blockmans (Belgisch international) , Pam Imhof, Gabrielle Mosch , Julia van den Heuvel, Michelle Simons, Pilar Romang, Carlijn Tukkers, Carmen Wijsman, Mabel Brands, Jutta van Crevel, Fieke Hoff en de nieuwkomers Bente van der Veldt, Bieke Wijnmaalen, Laura van Weeren en 4 grote jeugd talenten waarvan de keeper beter is dan de huidige keeper (door insiders gemeld), gaat Kampong dit seizoen punten scoren.

  1. trijntjel

   Jutta en Fieke zijn gestopt .

 2. valley-in-the-alps

  De lach is terug 😄 voor brutaliteit heb je wel ‘n dosis talent nodig, Succes in ‘n mooi hockey jaar.

 3. Badwaiter

  Leuk om te horen voor de huidige keepster dat haar jongere potentiële opvolgster beter is en goed voor de sfeer …

  1. SanderE

   Wat er van waar is...

 4. SanderE

  Interessante uitspraken wanneer je net enkele weken bezig bent. Laten we hopen dat deze over maanden nog aan de orde zijn. Winst, verlies, plezier, zelfvertrouwen. Misschien zijn we net wat te vroeg. Gun de dames het beste!

 5. adrievandeparel

  Jutta en Fieke had ik er bij gezet omdat ik niemand wilde teleurstellen omdat ze er niet bij zouden staan.

 6. adrievandeparel

  Gehoord van insiders die Kampong iedere wedstrijd hebben zien spelen en nu weer bij iedere wedstrijd zijn. De huidige keepster wint geen punten voor het team en het nieuwe talent is de verwachting hopelijk wel. Ik geef het alleen maar door in de hoop dat Kampong dit jaar betere resultaten gaat halen/scoren.

  1. Pokisgoal

   Als je nou zelf een gefundeerde mening hebt, vooruit. Maar anonieme ‘insiders’ gebruiken om een internationaal gerespecteerde topsporter af te serveren, vanuit je luie stoel, is respectloos.


Wat vind jij? Praat mee...