Ongeslagen SCHC lijkt favoriet tegen vechtmachine Amsterdam

Donderdagavond ontmoeten topclubs Amsterdam en SCHC elkaar in de halve finale van de play-offs. Amsterdam tankte krap een maand geleden zelfvertrouwen met het winnen van de Euro Hockey League. Toch gaat SCHC ongetwijfeld met een beter gevoel de play-offs in.

Amsterdam: niet in vorm, wel kampioen van Europa

Dit seizoen is er voor Amsterdam één met twee gezichten. De kampioensvorm is in de competitie vrijwel het hele jaar ver te zoeken geweest. Typerend was de nederlaag van afgelopen zondag, alweer de vijfde van het seizoen. Zelfs middenmoter Hurley bleek in staat om Amsterdam in het eigen Wagener Stadion te verslaan (1-3). Cijfermatig is de ploeg van Robert Tigges sowieso bezig aan een opmerkelijk zwakke reeks. Van de laatste zes competitiewedstrijden won Amsterdam er slechts één. De vijf andere werden allemaal gelijkgespeeld. Niet eens tegen topclubs, maar tegen subtoppers HDM, Pinoké en HGC en degradatiekandidaten Kampong en Klein Zwitserland. De achterstand op SCHC liep daardoor op tot een gapend gat van liefst vijftien punten.

Aan de andere kant beleefde Amsterdam met Pasen het grootste sportieve hoogtepunt van de afgelopen drie seizoenen. De overwinning van de Euro Hockey League was voor de nummer drie van de Hoofdklasse als een sprookje. Van tevoren gaf niemand een stuiver voor de kansen van Amsterdam, zeker gezien de vele blessures waarmee het vrijwel het hele seizoen te dealen had. Maar gedurende het weekend kreeg de ploeg iets onverslaanbaars over zich.

Amsterdam won op Tweede Paasdag de Euro Hockey League. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Grootste wapenfeit van Amsterdam tijdens de EHL was de enorme veerkracht. Over het hele toernooi gezien kwam Amsterdam vier keer terug van een achterstand, waaronder twee keer in de finale tegen aartsrivaal Den Bosch. Heroïsch waren de twee gewonnen shoot-outseries, waarop keepster Anne Veenendaal haar stempel drukte. Memorabel was ook de heerlijke uithaal van Fay van der Elst, die in de tweede helft de gelijkmaker tegen Den Bosch opleverde, waardoor shoot-outs volgden.

Concluderend maakt Amsterdam tegen SCHC qua vorm geen aanspraak op het stempel favoriet. Het hoge aantal blessuregevallen (zoals Lauren Stam, Ilse Kappelle, Sosha Benninga) helpt ook zeker niet mee. Maar tijdens de EHL heeft coach Tigges bewezen zijn manschappen precies op tijd klaar te kunnen stomen. Wanneer Amsterdam in dezelfde vechtmachine verandert als toen, staat SCHC een zware klus te wachten.

SCHC: minst gepasseerde verdediging, maar schakelde Amsterdam nog nooit uit

De reguliere competitie was voor SCHC prachtig. Het hele seizoen bleef de ploeg van Lucas Judge ongeslagen. Op de slotdag verlengde de nummer twee van de competitie de ongeslagen reeks in de Hoofdklasse naar 24 wedstrijden. Bovendien boekte het de elfde zege op rij, een aanscherping van het clubrecord uit 2016.

In praktisch alle linies heeft de club uit Bilthoven het dit seizoen goed voor elkaar. Achterin geeft Renée van Laarhoven leiding aan de minst gepasseerde verdediging van de competitie. Op het middenveld maken Xan de Waard en Yibbi Jansen veel indruk. Voorin is Ginella Zerbo met elf doelpunten dit kalenderjaar bezig aan een ijzersterke reeks. Op de kop van de cirkel is de strafcorner van Jansen een machtig wapen. Bovendien strooit Laurien Leurink als vanouds met heerlijke passjes.

SCHC viert de overwinning op Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

De competitiewedstrijd waarin Stichtsche de meeste indruk maakte, was die van 27 maart uit tegen Den Bosch. In vergelijking met voorgaande seizoenen maakte SCHC die dag een transformatie door. Hockeyend gezien was het verschil met Den Bosch de afgelopen seizoenen niet bijzonder groot, maar qua mentaliteit konden de Bilthovenaren wel veel van de Bossche Bazen leren. Eindelijk leek Stichtsche die dag bevrijd van het Den Bosch-complex. In plaats van met knikkende knieën trad het met opgestroopte mouwen aan tegen de aartsrivaal. Een verzilverde strafcorner van Jansen leverde uiteindelijk een 0-1 overwinning op. Stichtsche tankte veel zelfvertrouwen uit die zege, maar incasseerde vorige week in de Gold Cup-finale (1-2) wel weer een nederlaag tegen Den Bosch.

Wat betreft de halve finale van de play-offs kun je statistisch gezien zeggen dat Amsterdam in het voordeel is tegen SCHC. Beide clubs stonden in het verleden in vier seizoenen tegenover elkaar in de play-offs (2012-13, 2015-16, 2016-17 en 2020-21), telkens in de halve finale. Elk jaar schakelde Amsterdam de concurrent uit Bilthoven uit. Maar gezien de ontwikkeling van SCHC dit seizoen kan het dubbeltje deze keer gerust een keer de andere kant opvallen.


Wat vind jij? Praat mee...