Ook Amsterdam dient Den Bosch in matige wedstrijd nederlaag toe

De hockeymachine van Den Bosch draait zonder de vertrokken Lidewij Welten, Marloes Keetels en Margot van Geffen nog altijd niet op volle toeren. De 2-0 winst van Amsterdam legde zondag opnieuw de zwaktes bloot van de ploeg van coach Marieke Dijkstra. Vorige week verloor Den Bosch ook al van SCHC. Spaarzaam hoogtepunt van de matige wedstrijd in Amsterdam was de 2-0 van Michelle Fillet, zes minuten voor tijd.

Hockeyliefhebbers hadden het voor rust zwaar in het koude Wagener Stadion. Amsterdam-Den Bosch was op papier een heerlijk affiche tussen twee topploegen, met veel internationals die met de bal kunnen toveren. Maar dan moeten ze die talenten wel demonstreren. Na dertig minuten hockeyen stond er nog altijd 0-0 op het scorebord, hadden de regerend landskampioen en de regerend Europees kampioen slechts enkele spaarzame kansen gecreëerd en was niet één van hen in staat geweest een strafcorner te versieren.

Toen aanvaller Noor Omrani van Den Bosch op eigen helft de bal naar voren wilde scoopen, speelde ze de bal zomaar op heuphoogte in de stick van international Maria Verschoor, die op vijf meter afstand stond. Het was zo’n moment dat pijn aan de ogen deed. Combineren van stick naar stick was iets waarin de kanshebbers op de landstitel niet snel slaagden. International Frédérique Matla was onzichtbaar, ook omdat de bal amper in de cirkel kwam. Amsterdam-Den Bosch was vooral een gevecht op het middenveld.

Op de huid

Dat er weinig avontuurlijk hockey werd gespeeld, kwam niet alleen doordat beide topteams vroeg in het seizoen nog niet op volle toeren draaien, maar ook omdat dat de focus vooral lag bij de organisatie achterin. Verdedigen was belangrijker dan aanvallen. De verdedigers van Den Bosch zaten zoals altijd op de huid van hun tegenstanders en plukten regelmatig een balletje af van de stick van aanvallers als Marijn Veen en Felice Albers. Bij Amsterdam waren de verdedigende ingrepen van Floor de Haan mooi om te zien. Met kansen voor zowel Maartje Krekelaar als Joosje Burg was het Den Bosch dat in de eerste helft het meest creëerde. De grootste kans voor Amsterdam was voor international Freeke Moes, die een vrije schietkans kreeg.

Stella van Gils van Amsterdam aan de bal. Foto: Koen Suyk

Toen verdediger Danique van der Veerdonk in het derde kwart een aanval van Marijn Veen afstopte door de bal weg te vegen met de bolle kant, haalde Amsterdam de eerste strafcorner van de wedstrijd. De Amsterdamse hockeymachine van Robert Tigges beschikt niet over een specialist zoals Matla of Yibbi Jansen (SCHC). Sabine Plönissen probeerde het met haar flats, maar op weg naar het doel raakte de bal de voet van teamgenoot Noor de Baat. Ook dit was weer zo’n moment dat paste in het beeld van de wedstrijd.

Nadat Den Bosch vervolgens twee strafcorners kreeg, die niet werden verzilverd, bleef spectaculair hockey achterwege. Doordat zowel Burg als De Baat een grote kans kreeg om de wedstrijd open te breken, nam de mogelijkheid op een doelpunt wel steeds meer toe.

Prachtig doelpunt

Pas acht minuten voor tijd was het de van Oranje-Rood overgekomen Fiona Morgenstern die haar ploeg Amsterdam op voorsprong zette. Via de stick van Sanne Koolen werkte ze een voorzet van Marijn Veen binnen (1-0). Vervolgens was het Michelle Fillet met de mooiste actie van de wedstrijd. Met een heerlijke backhand bepaalde ze de eindstand op 2-0, waardoor het matige duel toch nog eindigde met een prachtig doelpunt.

Amsterdam – Den Bosch 2-0 (0-0)
52. Fiona Morgenstern 1-0
54. Michelle Fillet 2-0