Op schot geraakte 17-jarige Yibbi Jansen jaagt op clubrecord

De pas zeventienjarige Yibbi Jansen scoorde dit seizoen al zestien keer in de Dames Hoofdklasse. Vier stuks voor de winter, maar in de tweede seizoenshelft is ze pas echt lekker op schot: ze maakte er al twaalf. Zestien doelpunten, waarvan twaalf strafcorners, drie velddoelpunten en één strafbal. Opvallende aantallen voor de tiener van Oranje-Rood. Wij pakten er eens wat statistieken bij.

In deze eeuw lukte het nog geen enkele minderjarige om zo vaak te scoren in één seizoen in de Hoofdklasse. Naast Jansen was slechts één speelster sinds de eeuwwisseling als tiener zo vaak trefzeker in één regulier seizoen. In 2000/2001 schoot Kim Lammers als negentienjarige twintig keer raak voor Laren. Jansen, dochter van oud-international en voormalig olympisch en wereldkampioen Ronald, verruilde deze zomer Den Bosch voor het Oranje-Rood van strafcornergoeroe Toon Siepman.

Jansen mocht voor het eerst in haar prille Hoofdklasse-carrière voor een strafcorner aanleggen in een wedstrijd waarin Maartje Paumen acht keer uit een corner scoorde, dat was in het duel Den Bosch – Bloemendaal 10-0 op 25 oktober 2015. Nu Jansen uit de schaduw is getreden van het Bossche icoon en persoonlijk idool staat zij dit seizoen nog maar drie doelpunten achter op haar voormalig teamgenote. Scoren voor Den Bosch deed Jansen (nog) niet. Met haar vier doelpunten tegen MOP afgelopen zondag vestigde ze wel een persoonlijk record. Slechts één speelster scoorde dit seizoen vaker in één wedstrijd. Op de tweede speeldag mikte Caia van Maasakker (SCHC) vijf keer raak in een 6-1 zege op Pinoké.

Voor voorganger Oranje-Zwart scoorden slechts twee speelsters in één seizoen vaker dan de zestien die Jansen er dit seizoen voor Oranje-Rood al in heeft liggen. Tina Bachmann in 2013/2014 (19) en Valerie Magis in 2014/2015 (18).


Wat vind jij? Praat mee...