Oppermachtig Den Bosch ten koste van Oranje-Rood naar finale

Den Bosch is de eerste finalist van de play-offs om het landskampioenschap 2016/2017. De ploeg van Raoul Ehren bereikte de eindstrijd door zaterdag in het eigen Stadion Oosterplas Oranje-Rood met 5-0 te verslaan. Spannend werd het nooit. De geel-zwarte machine die vorige week in de eerste wedstrijd nog enigszins haperde in de afronding, lag traditiegetrouw in de play-offs volledig op stoom en denderde met speels gemak over de playoff-debutant heen.

‘Een maatje te groot’, zei Toon Siepman na afloop van de tweede halvefinalewedstrijd over de regerend landskampioen. Daar was geen woord aan gelogen. Den Bosch zette vanaf minuut één druk op elke Oranje-Rood-speler die de bal in bezit had, om bij de logische volgende balonderschepping vervolgens in moordend tempo richting het doel van keepster Larissa Meijer te combineren. Zoals het de recordkampioen betaamt, bleven Bossche vrouwen strijden voor elke meter. Zelfs in de tweede helft, toen de buit voor Den Bosch al lang en breed binnen was, bleef coach Raoul Ehren zijn team aansporen om voor elke bal vol te gaan.

Van de drie corners voor de rust, maakte Maartje Paumen er twee

Maar het grootste verschil met een week eerder was dat kansen dit keer werden benut. Van de eerste drie corners die ze kreeg, maakte Maartje Paumen er twee. Een week eerder lukte het OR te blijven aanhaken in de wedstrijd. Meijer keepte weliswaar fantastisch, maar Den Bosch had het vooral aan zichzelf te danken dat de score in Eindhoven niet veel hoger uitviel dan 0-2. In het eigen stadion stond het Bossche vizier echter wel op scherp. Toen ook Joosje Burg nog voor rust een doelpuntje mee pikte, was de wedstrijd – en daarmee de halve finale van de play-offs – al halverwege beslist. Na de pauze breidden Sian Keil en Maartje Krekelaar, met een beauty, de score uit naar 5-0.

De bezoekers vochten voor wat ze waard waren, maar kwamen ten opzichte van het grote Den Bosch kwaliteit tekort om gevaarlijk te worden. Het enige wapenfeit van Oranje-Rood in het tweede bedrijf, was een strafcorner. Yibbi Jansens inzet werd echter simpel gekeerd door doelvrouwe Josine Koning. Daarmee komt het totaal aantal kansen van OR in twee duels op twee corners, één tip-in en een scrimmage in de cirkel. Den Bosch was niet één, maar heel veel maten te groot.

‘Hopelijk kunnen we volgend jaar een stap dichterbij komen’

Ondanks een totaalscore van nul doelpunten voor en zeven tegen, sprak Siepman na afloop van het duel over winst. ‘De winst is dit hele jaar. De winst is dat we de ervaring van play-offs hebben. Hopelijk kunnen we volgend jaar nog een stap dichterbij komen.’ De Eindhovense oefenmeester kan in het nieuwe seizoen naar alle waarschijnlijkheid toch gebruik maken van Shihori Oikawa. De speelster heeft van de Japanse bondscoach toestemming gekregen nog een jaar in Nederland te spelen. ‘Nu moet haar werkgever het nog goed vinden, maar dat volgt elkaar meestal wel.’

Den Bosch bereikt in hun 21ste deelname weer de finale van de play-offs. Wie ze daar treffen, is nog even onbekend. Amsterdam won zaterdag het tweede duel tegen SCHC, waardoor zondag de beslissing valt. De ingeplande videosessie van Den Bosch met beelden van de tegenstander werd noodgedwongen verplaatst. Wie de opponent ook wordt, Den Bosch in deze vorm lijkt hard op weg om de 18de landstitel in 20 seizoenen te grijpen.


1 Reactie

  1. banden

    Bij HCDen Bosch speelde de 16 jarige Rosa Fernig mee Bij haar debuut in de hoofdklasse was ze 15 jaar de jongste speelster ooit in de hoofdklasse


Wat vind jij? Praat mee...