Oranje geen gesloten boek voor Zerbo: ‘Maar ben er niet mee bezig’

Weinig spitsen hebben de intuïtie van Ginella Zerbo. Haar beslissende doelpunt in de prachtige topwedstrijd tegen Amsterdam (3-2) deed herinneren aan de beste jaren van haar loopbaan. Maar of ze ooit een herkansing krijgt in het Nederlands elftal, is nog maar de vraag.

Tot aan de 53ste minuut is SCHC-Amsterdam zondagmiddag nog niet de wedstrijd van de 25-jarige sympathieke en goedlachse spits. Als na de vroege openingsgoal van Freeke Moes, de twee verzilverde sleeppushes van Yibbi Jansen en de 2-2 van Wereldspeelster van het Jaar Felice Albers alle ingrediënten uit de kast zijn getrokken voor een heerlijke wedstrijd, laat Zerbo het vooralsnog afweten. De eenzame kans die ze krijgt, oog in oog met keepster Anne Veenendaal, schiet ze naast.

Maar dan breekt, in deze confrontatie tussen de nummers één en twee van de Hoofdklasse, het sleutelmoment aan. Op de zijlijn is het Zerbo zelf die de bal uitneemt en Yibbi Jansen inspeelt. Teamgenoten Xan de Waard, Pien Dicke en Trijntje Beljaars zorgen voor voldoende bezetting in de cirkel. Maar als vanzelf schakelt Zerbo haar zesde zintuig in. Instinctief en op volle snelheid trekt de oud-speelster van Pinoké een meterslange sprint, naar die ene vierkante meter in de cirkel waarvan haar voorgevoel zegt dat daar de bal wel eens terecht kan gaan komen.

Met een harde klap vanaf de zijlijn speelt Jansen teamgenoot De Waard in. Via een combinatie met Pien Dicke valt de bal zomaar neer voor het doel van Amsterdam. En dan duikt ze op. Voor de zoveelste keer in haar loopbaan staat Zerbo precies op de goede plek. Behendig lift ze de bal over keepster Anne Veenendaal heen. Wanneer de bal bij de paal naast dreigt te gaan, strekt Zerbo zich met een lange reach uit. Net op tijd tikt ze de bal nog binnen: 3-2.

Ginella Zerbo heeft in de topwedstrijd tegen Amsterdam de 3-2 voor SCHC gemaakt. Foto: Koen Suyk

 

Ik ben er niet voor gemaakt om alleen maar met hockey bezig te zijn, heb ik geleerd Ginella Zerbo

Hockeyen is al lang niet meer het enige dat Zerbo bezighoudt. Sinds ongeveer een jaar is ze aan het werk. Ze is in dienst als producer bij de NOS. Achter de schermen werkt Zerbo mee aan programma’s als het Journaal, het Jeugdjournaal en NOS op 3. Indien verslaggevers en cameramannen iets nodig hebben, regelt zij dat voor hen.

Wanneer tophockeysters hun focus verleggen en naast hun topsportcarrière een baan nemen, kan dat twee kanten op. Aan de ene kant kunnen ze hun scherpte en fitheid verliezen en langzaamaan mindere prestaties gaan leveren. Maar het kan ook een andere kant opslaan. In het geval van Zerbo is dat laatste misschien wel gebeurd. In vergelijking met de afgelopen jaren oogt ze een stuk frisser. Op de topscorerslijst staat ze met negen competitiedoelpunten op een tweede plaats. De Ginella Zerbo van nu doet denken aan die van 2018/2019, toen ze met 24 goals topscorer werd van de Hoofdklasse.

‘Ik ben blij dat ik iets anders heb dan hockey. Voor mij is dat goed. Ik ben er niet voor gemaakt om alleen maar met hockey bezig te zijn, heb ik geleerd. Tegenwoordig zit ik de hele dag op mijn werk. Aan het eind van een werkdag ben ik blij met het vooruitzicht dat ik weer over het veld mag rennen’, glimlacht de herboren Zerbo, die in de coronajaren te ver verwijderd bleef van haar topvorm.

Ginella Zerbo duelleert met Amsterdam-verdediger Floor de Haan. Foto: Koen Suyk

 

Elke keer als je voor Oranje afvalt, voelt dat als een teleurstelling. Daarna ga je nog harder je best doen. Maar op een gegeven moment ben je er klaar mee Ginella Zerbo

Soms is het jammer dat Zerbo niet meer voor het Nederlands elftal speelt. Van alle spitsen in de Hoofdklasse heeft zij misschien wel het beste neusje voor de goal. Maar de lat om voor Oranje te mogen spelen, ligt hoog. Vroeger klonk er vaak een stemmetje in haar hoofd dat zich afvroeg wat het oordeel van de bondscoach over haar zou zijn. Dat zorgde ervoor dat ze soms verkrampt op het veld stond. Vol overtuiging zette Zerbo alles in haar leven opzij voor het tophockey, maar naarmate ze onder Alyson Annan steeds vaker afviel voor een groot toernooi, werd die opoffering voor haar te groot.

‘Elke keer als je voor Oranje afvalt, voelt dat als een teleurstelling. Daarna ga je nog harder je best doen. Maar op een gegeven moment ben je er klaar mee. Ik heb alles gegeven. Het mocht niet zo zijn’, zegt Zerbo op een toon die verraadt dat ze zich daarbij heeft neergelegd. ‘Op een gegeven moment vond ik dat het over een andere boeg moest gooien. Dat heb ik gedaan. Sindsdien is er last van mijn schouders gevallen. Ik moet helemaal niks meer. Er zijn meer dingen in het leven dan hockey. Ik ben blij met de kans die de NOS me heeft gegeven.’

Dan luidt de vraag of Zerbo mentaal gezien niet tekort komt voor de wereldtop. Ze kijkt verbaasd. De vraag wakkert iets in haar aan. ‘Nee, absoluut niet. Ik kan heel veel hebben. Je kunt alles tegen me zeggen. Dat maakt me niets uit. Bij de NOS wordt ook topsport bedreven. Daar zeggen mensen óók tegen me wat ze van me verwachten. Daar moet ik óók presteren onder druk. Dat gaat me prima af. Nee, het is zeker niet mentaal.’

Ginella Zerbo Nederland Duitsland

Ginella Zerbo maakte op het EK 2015 in de halve finale tegen Duitsland de winnende goal (1-0). Foto: Koen Suyk

Oranje geen gesloten boek

Bondscoach Paul van Ass was zondag één van de toeschouwers in Bilthoven. Ook zonder Zerbo heeft hij bij Oranje al een leger spitsen tot zijn beschikking. Afgelopen week kwam daar Pien Dicke bij. Hoewel Zerbo zichzelf dit seizoen weer in de schijnwerpers speelt, is het nog maar de vraag of ze voldoende bewijst dat Van Ass niet om haar heen kan. Bovendien zit er een nieuwe lichting aan te komen. In theorie bestaat de kans dat Zerbo haar laatste wedstrijd in het Nederlands elftal heeft gespeeld.

‘Oranje is voor mij geen gesloten boek. Absoluut niet’, zegt ze. ‘Ik zou niet weten hoe ik zou reageren wanneer Paul van Ass me zou bellen. Ik ga daar ook helemaal niet op vooruit lopen. Ik ben er oprecht niet mee bezig. Ik ben alleen met mezelf bezig. En met het feit dat ik eindelijk weer met plezier op het veld sta.’


Wat vind jij? Praat mee...