Oranje-Rood-coach Stefan Duyf: ‘Ik voel me net weerman’

Nagelbijtend hield Oranje-Rood-coach Stefan Duyf de afgelopen week de weersverwachtingen in de gaten. Er was hem veel aan gelegen dat het drieluik met hdm en Pinoké doorging, twee weken voor de herstart van de competitie.

‘Ik denk dat ik de afgelopen dagen wel acht keer met Ivar Knötschke en Daan Sabel aan de lijn heb gehangen. Ik las dat Jeroen Delmee zich behalve hockeycoach inmiddels ook coronamanager voelde, nou, ik voel me deze dagen ook weerman’, zei Duyf lachend op het sportcomplex van hdm, over hockeyen in de wintermaand januari.

Toen de speelsters vanaf Oranje-Rood zondagochtend vanaf hun club vertrokken richting Den Haag, lag er op de velden in Brabant nog zó’n pak sneeuw dat het net leek alsof Eindhoven niet in Nederland lag, maar in Siberië. Ongerust vroegen ze zich af of het drieluik wel door zou gaan. Na een autorit van zo’n honderdvijftig kilometer betraden ze desondanks een veld dat bijna net zo groen was als een biljartlaken. ‘Tegen Ivar heb ik gezegd: sorry voor al die telefoontjes, haha. Achteraf bleken ze nergens voor nodig’, zei Duyf, die zijn oren nog wel warm onder een zwarte muts had verstopt.

Lisa Post maakt tegen Pinoké vanaf de kopcirkel de winnende goal: de 3-2. Foto: Willem Vernes

Oranje-Rood winnaar van het drieluik

Zonder problemen kon het mini-toernooi dus worden gespeeld. Wat het vooral interessant maakte, is dat het een confrontatie was tussen drie ploegen die achter Den Bosch, Amsterdam en SCHC meedoen of mee zouden moeten doen in de subtop. Oranje-Rood traditiegetrouw als vierde playoff-deelnemer van de afgelopen jaren, Pinoké als de in de zomer aangewezen favoriet voor de vierde plek van dít seizoen, hdm als de grote verrassing van de eerste competitiehelft met de derde plaats. Allemaal speelden ze twee keer twintig minuten tegen elkaar.

Winnaar van het drieluik werd Oranje-Rood, met een 3-2 overwinning op Pinoké en een 0-0 gelijkspel tegen hdm. Opvallend waren verder de volgende zaken. In tachtig minuten slaagde hdm er niet één keer in een doelpunt te maken. Met al twee keer twintig minuten in de benen begon Pinoké de wedstrijd tegen Oranje-Rood met twee tegengoals in de eerste vijf minuten. En de voorhoede van Oranje-Rood tankte zelfvertrouwen door drie keer te scoren, na de tien goals in de eerste zeven competitiewedstrijden, niet bijzonder veel.

Pinoké-keepster Kiki Gunneman ligt in de wedstrijd tegen Oranje-Rood (3-2 voor Oranje-Rood) verslagen op de grond na een persoonlijke fout. Foto: Willem Vernes

Kijkend naar de ranking ben ik natuurlijk niet blij. Stefan Duyf over de achtste plaats van Oranje-Rood

‘Ik ben gematigd tevreden. Zeker het begin van de wedstrijd tegen Pinoké was goed’, vond Duyf. ‘Uitslagen zijn in de voorbereiding totaal niet interessant, maar goed voor het zelfvertrouwen is dit wel. We zijn bezig met een aantal thema’s, die ik niet met de buitenwereld ga delen, maar waarover ik wel kan zeggen dat ik er een stijgende lijn in zie.’

Terugblikkend op de eerste competitiehelft concludeerde Duyf dat er vanaf de competitieherstart op 31 januari beter moet worden gepresteerd. Hoewel de club de afgelopen jaren de status opbouwde van de vierde playoff-deelnemer, staat Oranje-Rood momenteel in het rechterrijtje, op de achtste plaats. Tien punten achter hdm. Ondanks het vertrek van Laura Nunnink naar Den Bosch en Freeke Moes naar Amsterdam en de noodzakelijke wederopbouw, vindt Duyf dus dat Oranje-Rood hoger op de ranglijst had moeten staan.

‘Kijkend naar de ranking ben ik natuurlijk niet blij. Dat weten ze ook. Maar ik kijk liever niet te veel terug. Het aantal competitiewedstrijden dat we nu nog te spelen hebben, is met vijftien behoorlijk veel. Zeker in de wetenschap dat er dubbelweekenden gepland staan. Gelukkig zit het met onze fitheid en fysiek wel goed. We hebben het geluk dat we Matthew Eyles in ons begeleidingsteam hebben: de beste strength- and conditioningtrainer van de Nederlandse hockeywereld (tevens die van de Oranje Dames, red.). Ik zie ons dus echt wel aanhaken bij de bovenste zes ploegen. Met de play-offs zijn we nog helemaal niet bezig. Op termijn horen we daar als club wel thuis, maar op dit moment zijn we nog vooral aan het wederopbouwen.’


Wat vind jij? Praat mee...